Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

5 důvodů proč začít podnikat už na škole

Jako studenti máme pouze omezené možnosti, jak si vydělat peníze, a to prostřednictvím mnohdy podhodnocovaných brigád, které nám dohromady stejně nic užitečného nepřinesou. Anebo tu je druhá možnost – začít podnikat.

Nečekejte, že za vámi přijdou rodiče se slovy: „Tak synu, už je ti 18 let, můžeš si zařídit živnostenský list a začít podnikat.“ Naopak se vás budou snažit odradit argumenty typu: soustřeď se raději na školu, nemáš na to čas, nemáš na to zkušenosti, nemáš na to peníze. A vůbec, teď na to není vhodná doba. Ale kdy je vlastně vhodná chvíle založit start-up a zkusit štěstí? Odpověď: nikdy. V životě pořád chybí dost peněz, času, energie, myšlenek a nikdy není ta „pravá“ chvíle. Jediné období, které se jí podle mě přibližuje, je období studia na vysoké škole. A zde jsou moje důvody:

Můžete a nemusíte

V době studia na vysoké škole je vaším hlavním úkolem školu úspěšně dokončit. A to od vás očekává i okolí. Když tedy založíte start-up a neuspějete, nikoho tím nezklamete a v zásadě se nic nestane. Pořád se můžete spolehnout na rodinu a na její finanční zázemí. To se však po ukončení studií mění, musíte více spoléhat sám na sebe a případný neúspěch v podnikání bolí mnohem více.

Status studenta

Jako student jste společností vnímán velmi pozitivně. Studenti jsou budoucností národa a i z poměrně nedávné historie víme, že jako společenská skupina mohou značně ovlivnit vývoj politických událostí. Všechny tyto atributy mohou vylepšit vaši pozici na trhu. Lidé si totiž řeknou: „Tak mladý a už se snaží něco dokázat.“ Budou vás obdivovat už jenom z toho důvodu, že kdysi byli také studenty a vy budete příkladem toho, co oni nedokázali. Status studenta vám samozřejmě přináší i další výhody – studentské podnikání je v Čechách daňově zvýhodněno a nemusíte platit zdravotní a sociální pojištění.

Bezplatní poradci

Nikdy předtím jste nepodnikali, a tudíž samozřejmě nevíte, jak přesně se to dělá. To vám nikdo nemůže mít za zlé. Nabízí se možnost najmout si konzultanta, aby vám pomohl svými odbornými radami. Jenže to stojí peníze a těch nemáte nazbyt. Alternativa ale existuje. Experty totiž máte všude kolem sebe – vaše profesory. Kdo jiný by měl správně poradit, než ten, který vyučuje? Učit není povolání, ale poslání. Profesoři tu jsou přeci od toho, aby vám pomohli s vaším budoucím životem. O projekt se budou upřímně zajímat i nadále, vždyť se jedná i odraz jejich práce a znalostí.

Nezištný marketing

Jakmile jako student přijdete s vlastním nápadem a konceptem, věřte mi, rozkřikne se to. Minimálně mezi vaše kamarády a známé. Právě spolužáci vám mohou být tou největší oporou. I když se třeba nebudou přímo podílet na vašem projektu, postarají se o marketing, protože právě mladí lidé jsou nejaktivnější na sociálních sítích a mají tak možnost zviditelnit váš projekt mezi další lidi a potencionální klienty.

Prohra = výhra

Jako studenti jste zvyklí na neúspěch. Nebo si minimálně možnost neúspěchu často připouštíte. Vždyť chodíte do školy, která je plná zkoušek, testů a zápočtů. V případě propadnutí u zkoušky se nehroutíte, není nic jednoduššího, než si zažádat o opravný termín a nadrtit se látku znovu. Na další pokus jdete důsledněji připraveni, protože vás k tomu neúspěch donutil. Neúspěch při prvním pokusu o start-up není prohra. Je to zkušenost, kterou můžete využít příště.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio