Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

#5 Schluss, aus, Ende

Na hradě pracujeme už týden a to znamená, že se nám náš workcamp přehupuje do druhé půlky. Vyzkoušeli jsme si různé práce, poznali spoustu lidí a o víkendu se podívali do dvou německých měst. Ale dramatické finále teprve přijde!

Po prvním pracovním týdnu přichází víkend, volno a dva výlety. První z nich hradí organizace a dokonce máme na výběr mezi Lipskem a Erfurtem. Stejně jako většina dobrovolníků si vybíráme Erfurt, hlavní město spolkové země Durynsko. Celí nadšení se vydáváme na nejbližší vlakové nádraží Gebra vzdálené hodinu cesty a snažíme se nemyslet na to, že ten kopec budeme muset vyjít večer zpátky. Erfurt je pěkné město s historickým jádrem. Největší dominantou je Domberg, architektonický komplex skládající se z gotické katedrály a kostela, a Citadela na kopci, ze které se naskýtá krásný výhled na město. Procházíme se historickými uličkami lemovanými hrázděnými domy a prozkoumáváme místní trhy. Brzy nás ale přemáhá vedro, a tak se domluvíme, že si koupíme pivo a odpočineme v jednom z místních parků. Když v obchodě nacházíme i českou Plzeň, okamžitě ji doporučuju i ostatním. Náhodou také objevujeme přístup k říčce, kde se schladíme a užíváme si letní atmosféry.  Zpátky na hrad se díky hodinovému stoupání neosvětlenou silnicí vracíme po půlnoci a hned jdeme spát, protože zítra nás čeká další výlet, tentokrát ale na vlastní pěst.

Hangover in Hannover

Hned ráno vyrážíme, tentokrát do mnohem většího města – Hannoveru. Město má úplně jinou atmosféru. Centrum je daleko větší a střetává se zde klasická architektura s tou moderní. Pro Hannover jsou typické široké pěší zóny plné obchodů, restaurací, barů a celým centrem se vinou hojně využívané cyklostezky. S Veronikou se rozhodneme, že se podíváme do místního muzea moderního umění Sprengel. Muzeum s výhledem na jezero a náplavku nás zaujímá už zvenku. Studentské vstupné stojí 4 eura a opravdu to je lepší volba než bratwurst. Kromě současné výstavy britského a německého umění po druhé světové válce se zde nachází i velmi obsáhlá stálá expozice, kde jsme narazili na díla světových umělců jako Dalí, Ernst, Kandinsky, Kokoschka nebo Christo.

Přešlap

Další dny na hradě plynou podobně jako ty minulý týden s tím rozdílem, že prolamujeme veškeré ledy a bavíme se bez sebevětších zábran. Klid a pohoda jsou narušeny asi tři dny před odjezdem, když při volejbalu Veronika špatně došlápne a zvrtne si kotník. Nebo to jsme si aspoň mysleli. Otok a bolesti jsou však tak velké, že je nutný převoz do nemocnice, kde jí následně zjišťují dvě zlomené kosti. Celá parta se s ní tedy loučí už v pátek, kdy ji ambulance převáží do Prahy, kde bude nutná operace.  

Resumé

I přes komplikovaný příjezd a následný úraz těsně před odjezdem byl pro nás workcamp velkou zkušeností a určitě každému doporučujeme, aby si to na vlastní kůži vyzkoušel. Jedno z velkých pozitiv je samozřejmě to, že si uděláte spoustu přátel z jiných zemí a poznáte jejich kultury. Ověříte si tak z první ruky naučená fakta, která nemusí být vždy úplně pravdivá. Mít pak kontakty ve Francii, Mexiku nebo Jižní Koreji určitě není k zahození. Workcampem to samozřejmě nekončí a vy můžete se svými novými kamarády cestovat a lépe poznat zemi, kde jste byli dobrovolníky. Například v Německu jsou skupinové jízdenky opravdu výhodné. V neposlední řadě vám do životopisu přibyde zajímavá zkušenost, zejména pokud dobrovolnická práce souvisí s oborem, který studujete.

Spousta lidí využívá workcamp v domnění, že to bude levný jazykový kurz. Z naší zkušenosti se vám ale angličtina nijak závratně nezlepší. Když je potřeba dohodnout se na něčem důležitém, jde veškerá naučená gramatika stranou. Na druhou stranu se naučíte prosazovat v kolektivu a společně najít řešení problémů. Pokud vám můžeme radit, tak neváhejte a hurá do světa!

První díl: http://easymagazine.cz/clanky/1-na-workcamp-do-zahranici

Druhý díl: http://easymagazine.cz/clanky/2-na-ceste

Třetí díl: http://easymagazine.cz/clanky/3-welcome-lohra-castle

Čtvrtý díl: http://easymagazine.cz/clanky/4-krev-pot-slzy

Veronika Jončevová, Martin Jindřich

Fotogalerie: 
Erfurt, výhled z Citadely
Martí (ESP), Yasser (MEX), Martí (ESP), Martin (CZ), Veronika (CZ), Shamil (RUS), Valentine (FRA)
Valentine (FRA), Martin (CZ), Shamil (RUS)
Erfurt
Erfurt
Hannover
Kunst in Hannover
Hannover
Hannover
Muzeum Sprengel

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio