Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Aktivistky brojí proti soutěži Miss UK

AKTUALIZOVÁNO Tento ročník Miss Univerzity Karlovy se neobejde bez potíží. Středem konfliktu se stal otevřený dopis třech studentů UK, který je adresován rektorovi univerzity a požaduje konec zaštiťování se soutěže jménem naší nejstarší české univerzity a její distancování od ní.

Dopis studentů, přesněji Kateřiny Kňapové, která studuje Filozofickou fakultu UK, Johany Chylíkové, studentky Fakulty sociálních věd UK a Filipa Lachmanna, který také navštěvuje Fakultu sociláních věd UK obviňují soutěž z toho, že podporuje tradiční  genderové stereotypy o ženách – ženy nejsou posuzovány podle svých schopností a dovedností, ale podle vzhledu, což je podle aktivistek chyba. Dále je v dopise uváděno, že se soutěž prezentuje jako intelektuální, podle studentek jde však jen o prezentaci ženských tváří a těl jako sexuálních objektů. Jako třetí a poslední bod studentky brojí proti komerčnosti soutěže, neboť ta je podporována různými komerčními firmami, které se vůbec nedají spojit s akademickými  ideály, poznáním  či kritickou reflexí světa. 

Studentům hraje do karet i to, že Miss UK nemá záštitu jak rektora, tak univerzity jako celku. Studenti, kteří soutěž organizují, nemají právo ji podle nich pořádat a dále, že zneužívají značku Univerzity Karlovy k aktivitám, které jsou spojené s výdělkem a propagací komerčních firem. Poslední z argumentů dodává, že soutěže miss nejsou běžné na univerzitách v západní Evropě a chtějí, aby se rektor a širší vedení univerzity od přehlídky distancovalo a pokusilo se zastavit poškozování jména UK díky soutěži Miss UK. Navíc Studentská unie UK svou záštitu po kritice studentů stáhla.

Organizátoři soutěže reagovali na prohlášení s tím, že soutěž je otevřena všem studentům a také, že studentky, které usilují o vítězství v soutěži, podali své přihlášky dobrovolně. Pořadatelé též říkají, že soutěž nijak nepoškozuje jméno školy, protože název je legálně zaregistrovanou ochrannou známkou, proti které nebyly podány žádné výhrady. Na jejich stranu se také přiklání fakta, že soutěž se koná pod záštitou jednotlivých fakult almy mater a navíc a v čestných místech ve finálové porotě zasedají vždy vážené osobnosti univerzitní obce.

Soutěž ohrožena není

"Naše kritika tu existuje už dlouho dobu a díky ní přestaly podporovat soutěž některé fakulty a také Studentská unie UK. Náš otevřený dopis, který jsme zaslali rektorovi, spolu s naší iniciativou je jen vyústěním té kritiky. Naši iniciativu již podpořily přes tři stovky studujících, vyučujících a dalších osobností akademického života a nyní teď čekáme na reakci vedení univerzity," řekla pro Easy Magazine Kateřina Kňapová.

Pořadatelé sice už nemohou počítat s podporou Studentské unie UK, která po kritice studentek stáhla svojí záštitu, přesto ale v porotě zasedla (ne letos) i přesedkyně SUUK Markéta Havelková. Podle našich informací se organizátoři spoléhají na vysokou popularitu akce - facebookou stránku Miss UK lajklo skoro dvanáct tisíc lidi a celkové zhlédnutí jejich kanálu youtube vykazuje číslo vyšší než 65 tisíc za rok.  

Těžko říct jak konflikt mezi studentkami a univerzitou dopadne. Soutěž se bude ale přes odpor aktivistek konat. Finálový galavečer proběhne 29. listopadu 2013 v pražském klubu Roxy, více informací najdete na facebooku.

"A budu nekošér. A budu nekorektní. A budu hnusný, neb mám ženy rád," říká v komentáři k události Daniel Wagner, redaktor Easy Magazine. 

V původní verzi jsme informovali o reakci Univerzity Karlovy. Ta oficiálně nereagovala. Za chybu se omlouváme. Aktualizováno o vyjádření oranizátorů Miss UK.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio