Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Angličanka zpívá písničky v jedenácti jazycích včetně české Cesty od kapely Kryštof

Sedmnáctiletá Angličanka Bridget Moran založila projekt Borders, ve kterém zpívá písničky v evropských jazycích, přestože nerozumí textu. V repertoáru už má například Itálii, Portugalsko, Dánsko, Island a nedávno přibylo i Česko a Slovensko.

Jak jsi přišla na projekt Borders? Má nějaký hlubší význam, anebo je cílem pouze pobavit lidi?

Nadšenec do jazyků jsem už delší dobu a na kytaru hraji kolem 3 a půl roku. Ale až nedávno jsem si uvědomila, že nejradši hraju písničky, které jsou právě v cizím jazyce. Hodně lidí si myslí, že určité jazyky jsou ošklivé. Já chci dokázat, že to není pravda. Věřím, že každá řeč je krásná! Každá země v Evropě má svou roli, každá je důležitá a myslím si, že nás může hudba sblížit. Projekt “Borders” sjednocuje lidi prostřednictvím hudby a pomáhá jim objevovat cizí jazyky. Tohle léto se mi konečně povedlo ušetřit peníze a koupit si kameru. A tak se narodily Borders!

Nazpívala jsi písničky už v jedenácti jazycích. Chtěla bys zpívat ve všech evropských nebo dokonce ve všech světových jazycích?

Ráda bych zpívala ve všech evropských jazycích. To je momentální výzva. Ale až se to stane skutečností, proč ne další? Opradu mám ráda hebrejštinu, takže to by bylo cool!

Máš svůj hudební sen?

Haha, mám takový vtipný malý sen, a to zpívat na Eurovision. To by bylo skvělé. Ne jen jako zpěvák, ale i jako písničkář.

Tvoje poslední písnička je Cesta od české kapely Kryštof. Proč sis ji vybrala?

Cesta má v sobě něco melancholického. Myslím, že se s tím teď můžu ztotožnit, protože jsem na určité cestě a nevím, kam vede… Jsem spokojená s tím, kde právě jsem, se svou školou, ale začíná mě unavovat koukat se na ty stejné čtyři stěny. Chci cestovat a vidět i jiná místa, ale zároveň mě to trochu děsí. Cítím se trochu rozpolceně a to samé cítím z Cesty. Moc se mi líbí refrén, jak jakoby na začátku vylétne. A naprosto miluju ty trumpety.

Co bys řekla na to, kdyby sis mohla zazpívat s Kryštof na jednom pódiu?

Jasně, že jo! Haha, řekla bych ano. To by bylo naprosto skvělé! Poslouchala jsem jejich další písničky, protože si vždy hledám informace než písičku zazpívám a jsou opravdu super! Dokonce mi nabídli nějaké lístky na koncert! Teď jen musím ušetřit peníze a dostat se do České republiky!

Co víš o České republice, byla jsi tam někdy?

Před dvěma lety jsem strávila dva dny v Praze a bylo to úžasné. Ta architektura je skvostná. Také jsem si zamilovala noční Prahu. Koukat na všechna ta světla z Karlova mostu bylo naprosto fantastické. Chtěla bych se vrátit a vidět více. Možná i další města, jako Brno? Vím, že Česká republika a Slovensko bývaly jeden stát, Československo. V Praze je slavný orloj a my máme ve Štrasburku, kde v současnosti bydlím, podobný. Platíte českou korunou… Moc toho popravdě nevím o tradicích a jídle. Ale ráda bych to změnila!

Prozradíš nám, jaké písničky nebo alespoň z jakých zemí, teď chystáš?

Haha, pozor spoiler! No, můžu vám říct, že chystám další rumunskou písničku tento týden a poté jednu polskou, ale budete si muset počkat na to, jaké budou další!

Podívejte se na všechny videa projektu Borders: www.youtube.com/user/agirltimeforgot/videos

Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio