Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Are you ok? He is (?)

Do Gallery of Art Prague na Staroměstském náměstí v Praze přibyla výstava s názvem „I´m ok?“ obsahující díla Andyho Warhola. Mimo díla Salvatora Dalího a Alfonse Muchy je Warhol již třetím umělcem, jehož díla jsou v této galerii permanentně vystavena.

Co je tedy k vidění?

Upřímně řečeno…sbírka je tak trochu slepená ze střípků prací tohoto pop-art mága. Pro vyznavače klasického (neříkejme tomu „komerčně profláklého“) Warhola jsou zde například k vidění reklamní plakáty na Cambellovu polévku či kolorovaný portrét Marilyn Monroe. Pak je tu skvělá kolekce čtyřiceti LPíček, které Warhol navrhoval pro Rolling Stones či Velvet Underground.

Růžové blaho

Mimo vystavovaná klasická díla zde je i sbírka litografií s názvem „Láska je růžová sušenka“. Na pětadvaceti obyčejných A4kách Warhol naskicoval a přibásnil příběhy slavných milostných dvojic. Pokud se vám skici skrz blbé nasvícení podaří rozluštit, pak se minimálně pousmějete nad netušeným kritickým ostrovtipem tohoto neusměvavého umělce.

Také jsou na různých místech výstavy vyvěšené Warholovy citáty. Mně osobně přijdou doopravdy zajímavé a ne proto, že to jsou citáty od cool Warhola, který téměř každému připadá cool. Ty citáty jsou zvláštně ujeté, ale přitom třeskutě pravdivé.

A propos…proč vlastně název „I´m ok?“?

Právě touto větou údajně Andy Warhol začínal každé psaní své slovenské mamince.

Ateliér Factory v Praze

Nad rámec výstavy si pak můžete v sítotiskové dílně, stylizované do Warholova newyorského ateliéru Factory, nechat na tričko či plátěnou tašku natisknout Warholův pop-art motiv dle vlastní volby.

Info na závěr

Výstava Gallery of Prague má otevřeno denně od 10:00 do 20:00. Pro studenta je vstupné 120,-, což sice není nejmíň, ale fanoušek Warhola pravděpodobně rád zainvestuje. Mně osobně výstava zvláště neoslovila. Warholův styl mě sice baví, ale sbírka mi přišla příliš kusá. Také u spousty exponátů máte třeba napsáno „plakát z roku 1964“, což je sice fajn, ale originál to není.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio