Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Bavorský tisk varuje před nájezdy Čechů, kteří v Německu skupují vejce

Bavorsko se hrozí před takzvaným vajíčkovým turismem Čechů. Podle deníku Süddeutsche Zeitung by výjezdu našich občanů mohly způsobit, že před Velikonocemi bude v oblasti nedostatek vajec. Na nákupy do pohraničí zahnaly Čechy rostoucí ceny na tuzemském trhu.

Bavorsko se hrozí před takzvaným vajíčkovým turismem Čechů. Podle deníku Süddeutsche Zeitung by výjezdu našich občanů mohly způsobit, že před Velikonocemi bude v oblasti nedostatek vajec.

Na nákupy do pohraničí zahnaly Čechy rostoucí ceny na tuzemském trhu. Někdy to pro ně znamená jen lehkou zajížďku. Slova jedné ze zákaznic citovalo několik deníků: „Složila jsem se se sousedy na benzin a kupuji teď vejce pro půl vesnice.“ Podle dalších zdrojí řeší situaci obdobně i jiní Češi.

V českých obchodech se cena vajec vyšplhala často až na sedm korun. Oproti tomu za hranicemi se dají sehnat výrazně levněji, stačí i tři koruny na kus. Plato s deseti vejci stojí v Německu přibližně jedno euro.

O obchodnících, kteří v Česku zneužívají nedostatku této suroviny, se již dříve zmiňoval šéf Agrární komory Jan Veleba. Za jedno vejce by neměli obchodníci podle něj žádat více než pět korun, přesto jsou ceny vyšší. Nynější stav navíc nemusí být finální. „Do Velikonoc může jejich cena ještě růst,“ varuje Veleba. Směrnice Evropské unie týkající se chovu slepic se dotkly nejen naší republiky, ale i řady dalších zemí. Cena německých vajec se však poslední dobou nezměnila. Kritéria totiž Německo dodržovalo už před nařízením Unie.

Mnichovský deník Süddeutsche Zeitung podotýká, že by z důvodu zvýšeného zájmu ze strany Čechů mohlo docházet k nedostatku vajec kolem velikonočních svátků. Bernd Ohlmann z bavorského svazu maloobchodu se však domnívá, že situace tak kritická nebude. „Obyvatelé pohraničních regionů nebudou muset ani letos o velikonoční vajíčka bojovat,“ uklidňuje.

V každém případě se ale média shodují, že tyto české výjezdy nejsou u konce. Snad tedy bude Německo ještě nějakou dobu mít dostatečnou zásobu vajec, která by nasytila oba dva národy.  

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio