Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Beethovenem proti tragédii

Smíchovská komorní filharmonie upořádala pod záštitou senátora Marcela Chládka úspěšný benefiční koncert na podporu Frenštátu pod Radhoštěm.

Neštěstí ve Frenštátu pod Radhoštěm, při němž 17. února kvůli výbuchu plynu zemřelo šest lidí (z toho tři děti), vyvolalo okamžité vlny solidarity. Vyšetřování případu zatím nebylo uzavřeno (podezření podle všech dostupných informací padá na jednoho z obyvatel domu, jenž měl s ostatními trvalé spory a jemuž údajně hrozilo vystěhování), ale v rámci sbírek na pomoc Frenštátu už se zatím vybralo okolo 20 milionů korun.

Čtvrteční Benefiční koncert na pomoc obětem neštěstí ve Frenštátu pod Radhoštěm přispěl vybráním částky 100 tisíc korun, kterou zástupci města symbolicky předal předseda senátního výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Marcel Chládek. Jak však bylo mimo jiné řečeno na úvod koncertu, v jistém smyslu je pocit solidarity s lidmi z druhého konce republiky důležitější než vybrané finance. Vědomí, že lidé nejsou ve svém neštěstí sami, je velmi silnou psychickou podporou. V dnešní době, kdy jsme zavaleni zprávami o tragických událostech a počtem mrtvých, je tak symbolicky velmi významný fakt, že je mnoho lidí ochotno účastnit se benefičních akcí, ať už se jedná o hudebníky, nebo o posluchače klasické hudby.

Smíchovská komorní filharmonie, která je tělesem složeným hlavně z pedagogů ZUŠ Music Art, studentů konzervatoří či Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy, si pro tuto příležitost pod vedením dirigenta Josefa Vondráčka zvolila skladby Ludwiga van Beethovena. Ve Dvořákově síni Rudolfina si tak publikum, ve kterém nechyběly ani hudební kapacity jako například mistr Jiří Hnyk, mohlo poslechnout Ah, perfido, op. 65, Choral Fantasy C moll, op. 80, a Symfonii č. 1 C dur, op. 21. Tyto emočně velmi silné skladby v duchu romantismu se právě pro své naléhavé vyznění zdají být pro tuto příležitost naprosto ideální a hudebníci jimi vytvořili nádhernou atmosféru. Velmi kvalitnímu provedení Smíchovské filharmonie tak umožnilo na chvíli se zastavit, odpoutat se od našich běžných starostí, které v porovnání s problémy lidí postiženými neštěstím ve Frenštátu pod Radhoštěm působí nejen běžně, ale ve většině také nepatrně. 

Na další benefiční koncert Smíchovské komorní filharmonie se můžete přijít podívat 18. 6. a zažít tak podobnou neopakovatelnou atmosféru.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio