Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Cestování po Maroku

Fotoreport z putování po Maroku od Honzy Tuháčka

Medina. Vstoupíte do toho světa úzkých uliček a malých náměstíček a pohltí vás. Casablanská medina není čtvrť pro turisty. Tady jsou krámky pro místní. Čtvrť prodavačů zeleniny a ovoce. Vozíky přeplněné čerstvými melouny, lilky, rajčaty, okurkami a cibulí. Čtvrť prodavačů koření. Voní to tady čerstvým kmínem a zázvorem, kurkumou, kardamomem a skořicí. Od mlýnků se vznáší voňavé oblaky do celého okolí. Krámky s nádhernými látkami a kaftany, společná pekárna, hospůdky, kam se chodí na čaj i čtvrť zlatníků. Stánky s kuřaty a čerstvými rybami, voňavé klobásky a marocký chleba. Holičství velká tak právě pro jednoho zákazníka. Bleší trh se vším, co je doma navíc. To je kouzlo Mediny.

 

Přístav. Nejvíc vzrušující je v noci, když rybáři začínají vykládat úlovky. Dělníci a rybáři postávají a posedávají kolem dřevěných vozíčků. Polévka, chleba, sýry na malých stolečcích. Šneci a ryby. Z lodi k bednám dopadají první kusy ryb. To jsou ty z menších lodí. Z velkých lodí proudí řetězem rukou proud beden s dokonale srovnaným úlovkem. Muži pracují beze slov. Hra svalů a síly. Každý má svoji práci. Pach vody, ryb, lodí. Hala se plní novými a novými bednami, které se připravují na ranní trh. V hospůdce na okraji přístavu černošský číšník přináší vynikající omelety s krevetami kombinačkami na malých pánvičkách. Nabírají se z pánvičky ulamovaným marockým chlebem a chuťové buňky jsou v ráji. Nakonec ještě místní mátový čaj. Kolem obcházejí vyzáblé kočky a dojídají zbytky ryb.

Marabout de Sidi Abderrahmane. Zvláštní ostrůvek pár desítek metrů od pobřeží na okraji Casablanky. Donedávna byl dostupný jen za odlivu, ale před pár lety spojil pobřeží a ostrůvek most, a tak se na něj mohou návštěvníci vydat kdykoliv. Je to tajemné místo. Tady najdete ženy, které věští štěstí a slibují plodnost. Sem přicházejí ti, kdo věří tajemným rituálům. Toto je malý kousek země dýchající mystikou a slibující mýtický ráj, místo, kde se léčí ti, kdo ztratili víru v klasickou medicínu, ti, kteří tady hledají novou mužnou sílu a ochranu proti ďábelským silám. Historie tohoto zvláštního ostrova je obestřená tajemstvím. Říká se, že na tomto ostrůvku žil v devatenáctém století Sidi Abderrahmane, světec z Bagdádu. Tady žil jako poustevník, obklopený mořem a přírodou. Dnes je uprostřed ostrůvku jeho hrobka a kolem ní se tlačí maličké bílo domky věštců a léčitelů, kteří tady žijí. Za otevřenými dveřmi zahlédnete obvykle pohovku a ženy, které tady sedí a čekají na klienty, kterým vykládají z ruky a provádí s nimi tajemné obřady. Na konci ostrova je ohrada a v ní několik zvířat - slepice, kohout, koza, oslík. Na zemi je krev. Na stolku na okraji prostranství jsou na prodej obřadní předměty - lahvičky, svitky papíru a alobalu… ve škvíře mezi kameny jsou nafouklé vnitřnosti nějakého zvířete. Tady místo, kde leží zjevně ustřižené lidské vlasy a slepičí pařátek, kapky krve.

Nábřeží dominuje velká mešita Hassana II. Místní průvodce, který dohlíží na klid a pořádek na prostranství okolo vám hrdě povypráví celou historii. Nacházíte se na největším islámském náboženském místě po Mekce. Je to prostor, který pojme uvnitř 25000 věřících a na nádvoří dalších 80 000. 210 metrů vysoký minaret je ve dne i v noci viditelný na kilometry daleko. Mešita byla navržená francouzským architektem Michelem Pinseau, ale všechno kromě žulových sloupů a skleněných lustrů pochází z Maroka. Na stavbě a výzdobě mešity pracovalo pět let šest tisíc marockých řemeslníků a umělců. Vytvořili nádherné mozaiky s tradičními marockými vzory, ozdobné římsy, malované dřevěné stropy. Má zvláštní vchod pro královskou rodinu, ozdobený mozaikou v královských barvách. Najdete tady nejmodernější vymoženosti jako je vyhřívaná podlaha, titanové dveře, které zvedá 12 minut elektrický pohon, laser, který v noci září z minaretu směrem k Mekce. Střecha mešity (v zelené barvě islámu) se během několika minut otevře a zajistí tak přírodní klimatizaci. Na straně k oceánu se nachází obřadní umývárny a veřejný hammam. Hodinová prohlídka mešity je působivý zážitek.

Ain Diab. Nádherná nekonečná Casablanská pláž. Není to pláž turistických dovolených. Tady se žije. Tady jsou desítky improvizovaných fotbalových hřišť, tady si hrají tátové s malými dětmi a ženy zahalené do lehounkých šatů od hlavy po paty probírají celý den svoje všední starosti a radosti. Po pláži procházejí prodavači pirohů s krevetami v improvizovaných košících, kluci s velkými konvicemi s arabskou kávou s kardamomem, muži s krabicemi plnými arašídů a slunečnicových semínek a pečené cizrny, s podnosy, na kterých nabízejí sladké koblihy. A večer tady do vln zapadá v Casablanském oparu slunce.

Další můj návrat do země mého dětství končí abych se mohl zase vrátit. Kousek Maroka jsem uvedl na webu www.jaknamaroko.cz, najdete zde fotografie, informace i další cestopis. Pojeďte se mnou!

A na appstoru i na googleplay je ke stažení stolní hra z Maroka, SolitAll. Ukázka: www.solitall.com. Chystám redesign hry a pokud máte rádi výzvy, ozvěte se! Hledám studenty co se chtějí ukázat!

Maroko je nádherné. Barvami, lidmi, vůněmi, chutěmi. Přijďte si poslechnout příběhy a okusit chutě Maroka 23. 10. 2014 od 18 hodin do Kavárny Mezi řádky (Štefánikova 40, 150 00 Praha 5, www.kavarnameziradky.cz). Budeme se na vás těšit. Vstupné na večer je zdarma.

Jan Tuháček

Fotogalerie: 
Ain Diab
mešita Hassana II
mešita Hassana II
Medina
Medina
Medina
Medina
Solitall
Přístav
Přístav
Přístav
Medina
Medina
Ain Diab
Ain Diab
Ain Diab
Ain Diab
Marabout de Sidi Abderrahmane
Medina
Medina
Medina
Medina

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio