Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Další protest proti zrušení Gymnázia Evropská. Tentokrát pod sochou Františka Palackého

Jediné gymnázium s esteticko-výchovným zaměřením v Praze má být zrušeno. Jeho studenti však nepřestávají bojovat. V úterý již podruhé demonstrovali, tentokrát na Palackého náměstí.

Spousta transparentů, hlasitá rocková hudba a dav na protest křičících studentů a učitelů. To vše se odehrálo 15. ledna v odpoledních hodinách na Palackého náměstí, jinak také (ne nadarmo) zvaném český Hyde Park. Po demonstraci na Vítězném náměstí, která proběhla 18. prosince za zpěvu vánočních koled, se studenti Gymnázia Evropská rozhodli trochu přitvrdit. Možnosti dát najevo svůj názor tu využili v čele s vlastními školními kapelami, které svůj křik vyjádřily pořádnou rockovou hudbou. Celá demonstrace tentokrát proběhla pod výstižným heslem „rockováním k rokování“.

Podle rozhodnutí Magistrátu hlavního města Prahy již nemají být otevřeny žádné první ročníky tohoto gymnázia. Jinak řečeno, gymnázium je tak odsouzeno k zániku. Škola je však jediným gymnáziem s esteticko-výchovným zaměřením v Praze a jeho zrušení by mrzelo zejména budoucí talentované umělce, kteří by i nadále rádi rozvíjeli své schopnosti právě na této škole. Na jeden z negativních dopadů rozhodnutí magistrátu upozornila studentka Kateřina Jedličková: „Je to jediné gymnázium s esteticko-výchovným zaměřením ve Středočeském kraji. A pro ty, co se nedostanou na konzervatoře nebo umělecké školy, je to ta nejlepší volba. A škoda přijít o takové skvělé budoucí umělce, jako jsou teď naši bývalí studenti Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business nebo třeba herečka Tereza Kostková.

Studenti doufají, že se jim druhou demonstrací podaří konečně donutit magistrát změnit své rozhodnutí. O svých obavách promluvila studentka Kateřina Poláková: My se obáváme, že se dál nic dít nebude, protože ať předáváme jakékoliv argumenty, tak jsou ignorovány. Ale chceme alespoň ukázat, že nám to není jedno a že se pro to snažíme dělat cokoliv.

Slova pana profesora Žďárského, který na gymnáziu učí a aktivně se zapojuje do boje za práva gymnázia společně se studenty, citoval na místě student Ondřej: „Dnes hrajeme vabank. Pokud to teď nevyjde, tak jsme nejspíš prohráli.  Během demonstrace studenti sháněli další podpisy proti rozhodnutí magistrátu. Podle organizátorů jich nasbírali již přes čtyři tisíce. Naděje tedy stále zůstává. Na to, jak pohnou s magistrátem, si však budeme muset ještě chvíli počkat.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio