Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Divadelní soubor Ty-já-tr Načerno

Soubor, jehož členové hrají s nadšením pro lidi a pro radost, ne pro peníze.

Jsem častým a poněkud náročným návštěvníkem divadel a hned tak něco mě nezaujme nebo se mi nezalíbí. Můžu ale říci, že DS Ty-já-tr Načerno si mě získal. Čím? Co je na nich výjimečného? Jednoduše mě odzbrojil vtip a nadhled, s jakými jsou divadelní hry zpracovány. Oceňuji především profesionalitu a zároveň spontánnost hereckého výstupu, originalitu a kreativitu výtvarných i hudebních efektů, v neposlední řadě i přátelský přístup k divákovi.

O souboru

Přesné datum vzniku tohoto ochotnického souboru je trochu nejasné, přesto v září slaví deset let od založení. Účinkuje v něm 16 členů, kteří jednou týdně zkouší a jednou týdně mají představení - působí na scéně Divadla Radar na Praze 7. Zkoušky trvají od tří a půl až do sedmi hodin a představení jsou přibližně dvě hodiny dlouhá. Kolik času to vlastně zabere, než jednotlivé hry připraví a pečlivě nazkouší? „To je velmi individuální a záleží na spoustě okolností, řekněme ale, že přibližně rok,“ odpovídá vedoucí souboru, Luděk Horký. Role v jednotlivých hrách jsou přidělovány, nicméně vše funguje na dohodě. Jeden herec musí zvládat i více rolí v případě, že by bylo potřeba alternace. Herci jsou většinou studenti vysokých škol, ovšem divadlo je pro ně velkým koníčkem. Nezřídka mu věnují veškerý svůj volný čas, dokonce spolu jezdí na vodu nebo na dětské tábory. V současné době mají v repertoáru tři hry a chystají čtvrtou - přečtěte si o každé z nich něco více.

Stráže, Stráže

V tuto chvíli nejdéle hraná divadelní hra podle předlohy od Terryho Prachetta zdaleka nepotěší pouze příznivce fantasy. Naopak, při déle než dvouhodinovém představení Vás vedle hereckých výkonů nadchne i výtvarná kreativita a nápaditost.

Tři Mušketýři

Může se zdát, že se s rozličnými zpracováními Dumasovy hry roztrhl pytel. Například i divadlo v Dlouhé ji zařadilo do svého repertoáru. Ve zpracování DS Ty-já-tru Načerno se ovšem nejedná o předvídatelnou klasiku, naopak moderní a zhudebněné zpracování překvapí svěžími nápady a vytříbeným vtipem. Není divu, že je tato hra divácky nejvíce oblíbená.

Fimfárum

Na motivy od Jana Wericha nazkoušeli členové DS Ty-já-tru Načerno i tuto pohádku-nepohádku. V hledišti se setkáte i s malými dětmi, které spontánně reagují na komické situace nakažlivým dětským smíchem. Rozhodně si hru užijete.

Na co se můžeme těšit?

Ty-já-tr Načerno momentálně každou středu zkouší nové představení Probuzení jara - v originále Spring awakening. Tato hra byla napsána už na konci devatenáctého století, DS Ty-já-tr Načerno se ale inspiroval muzikálem, který byl na Broadwayi uveden v roce 2006. „Je to naše jediná tragická hra, tak uvidíme, jak se bude divákům líbit,“ komentuje člen Ty-já-tru Načerno Pavel Trnka. V této hře jsou hlavními motivy tabu spojená s dospíváním a sexualitou.

Proč bychom tedy měli divadelní představení navštívit?

„Jsou to představení, která hrajeme pro lidi a pro radost, ne pro peníze, a doufáme, že je to na tom znát,“ říká Eliška Holzknechtová, jedna ze zakládajících členů souboru. Ze vstupného, jehož cena se pohybuje mezi 60-ti až 90-ti korunami, opravdu účinkující nevidí ani haléř, všechno jde Magistrátu Prahy. Odměnou pro ně je divácká účast a potlesk. Neváhejte proto divadelní představení navštívit a budou-li se Vám líbit (a troufám si tvrdit, že budou), nezdráhejte se dát to najevo. V rámci divadla je i prostor, kde si můžete během přestávky nebo na konci zakoupit občerstvení za lidové ceny, posedět a popovídat si s účinkujícími. Panuje zde vlídná a přátelská atmosféra, což po skvěle zahrané hře (a nyní mi promiňte následující klišé) působí jako třešinka na dortu.

Pro více informací o souboru navštivte: www.ty-ja-tr.cz, www.facebook.com/nacerno

Děkuji členům divadelního souboru, kteří mi věnovali čas a podíleli se na vzniku tohoto článku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio