Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Eurovíkendy: Kdy se vyplatí a kdy od nich dát ruce pryč I.

Představa víkendu stráveného v nějaké oblíbené evropské metropoli je jistě lákavá, ale, jak se říká, není všechno zlato, co se třpytí. Skutečně jsou tyto typy zájezdů tak výhodné? Zjistěte, kdy se vám eurovíkend vyplatí a kdy je lepší začít přemýšlet o jiné variantě! V prvním díle seriálu se zaměříme na nakupování v zahraničí.

Termín eurovíkend může být mnohdy zavádějící, neboť se jím mnohdy označují i týden dlouhé zájezdy. Z tohoto důvodu je dobré si nejprve promyslet, za jakým účelem se chcete do zahraničí vypravit. Troufám si tvrdit, že chcete-li si pouze obstarat jarní nákupy, týdenní pobyt pro vás zřejmě nebude tím ideálním řešením. Od účelu vaší cesty by se měla odvíjet délka zájezdu a posléze samozřejmě i výběr destinace a konkrétní nabídky.

Pro tentokrát se vypravíme za nákupy. Sepište si na papír, co konkrétně si chcete koupit. Každá země má cenovou politiku nastavenou jinak a je více než pravděpodobné, že ten samý svetr bude mít jinou cenu v Paříži, v Londýně či v Amsterodamu. Proto si důkladně zjistěte, v jaké zemi se vám nákupy nejvíce vyplatí. Také se zamyslete nad tím, jestli vám peníze, které nakupováním v zahraničí ušetříte, pokryjí alespoň cenu vašeho pobytu.

Je možné, že vás nákupy v zahraničí lákají spíše kvůli většímu výběru a v ČR nedostupným produktům. V tomto případě počítejte dvojnásob důkladněji, zdali by vás nakonec nevyšlo levněji poštovné ze zahraničí nežli třídenní zájezd. Objednáte-li si například onen zmiňovaný svetr bez zkoušení, nese to v sobě sice určitý risk, ale na druhou stranu, ačkoliv je objednaný ze zahraničí, máte možnost ho vrátit. Opravdu si neumím představit, jak byste vraceli zboží koupené v nějaké světové metropoli. A potom může nastat ještě jeden zádrhel. Vypravíte se do ciziny kvůli jedné konkrétní značce, která vás nakonec naživo vůbec nezaujme. Vyhodíte tak z okna pár tisíc a budete na sebe pořádně naštvaní.

Mezi nejfrekventovanější nákupní destinace patří především Londýn, Milán a Řím. Jídlo vás zde sice nijak levně nevyjde, ovšem k nákupům potravin využívá eurovíkendy vskutku málokdo. Pokud byste ale potraviny chtěli nakupovat, vydejte se raději k našim německým sousedům, kde jsou ceny jídla mnohem nižší a zároveň nemusíte přeletět půl Evropy.

Závěrečné doporučení? Vypracujte si seznam obchodů, které byste chtěli navštívit, a rozhodně ho nezapomeňte doplnit o adresy. Nestane se vám pak, že se budete jen tak bezcílně procházet nákupními čtvrtěmi a váhat, jaký obchod navštívit, a nakonec odejdete s prázdnou.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio