Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Fakjů, pane učiteli!

Opravdu originálních filmů je v dnešní době málo. Všechny jsou jak přes kopírák a liší se pouze ve jménech postav, protože hlavně v béčkových filmech je těžké rozlišit samotné herce jednoho od druhého. Sem tam se ovšem objeví film, který i přes všechno výše popsané dokáže překvapit.

Jednooký mezi slepými králem

S rychlostí, se kterou dnešní filmový průmysl tvoří jeden snímek za druhým, se tomu nevyhneme. Mnoho filmů je špatných, mnoho filmů je průměrných, ale jenom málo z nich dosahuje až ke hvězdám. Dokonce i filmy, které mají velký potenciál, se nakonec můžou stát propadákem roku. Větším překvapením jsou ale snímky, tvářící se jen jako další výplach mozku rádobyvtipnou kyselinou, které nakonec aspirují na komedii roku. A přesně takovým filmem je německá komedie Fakjů, pane učiteli.

Der, die, das, vtipný trapas

Určitě to sami znáte, po třinácti měsících vás pustí z basy, chcete si vyzvednout zakopaný lup z posledního kšeftu, ale zjistíte, že nad vaší skrýší postavili novou školní budovu. Přesně tenhle problém má Zeki Müller (Elyas M'Barek), a tak mu nezbývá nic jiného, než se nechat ve škole zaměstnat jako učitel na výpomoc. A protože vypadá jako schopný kantor, přebírá od své kolegyně Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurth) nejhorší třídu na škole, aby ji dal do latě.

Pakt aneb vyšetřování ztráta třídní něhy

Zeki se nebojí použít jakékoliv prostředky. Studenti nechtějí na hodinu? Není nic lepšího než střelba z paintballové pistole. Chtějí se stát drogovými dealery? Ukažte jim největší závisláky z okolí. Nechtějí hrát Romea a Julii, protože je to moc zastaralé? Nechte je předělat si hru do novodobé podoby, plné koksu a hlášek typu: „Romeo, ty smažko, ty ses předávkoval!“ Když už si ale Zeki začne u studentů budovat respekt, jeho temná minulost ho začne dohánět...

Svatá sprostoto!

Fakjů, pane učiteli podává sice ohraný příběh, ale vtipnou formou, která dělá z laciné komedie dobrou zábavu (i když ne úplně na úrovni). Kdo ale nemá úplně nos nahoru a sem tam přežije nějaké to sprosté slovo, nebude po shlédnutí filmu tak znechucen, jako odcházejí hlavní postavy ze školy. A o to přeci u filmu jde. Hlavní je dobře se bavit, ať je kvalita filmu jakákoliv.

Fakjů, překlade!

Ještě než jsem se vůbec podíval na první trailer, zaujal mě na filmu už název. Vlastně, několik názvů. V každém jazyce totiž vyfakovávají někoho jiného. Český název Fakjů, pane učiteli se nemůže rovnat s originálním názvem Fack ju, Göhte nebo s anglickou verzí Suck me Shakespeer. Škoda, že my to s těmi překlady máme na štíru. Takový název „Vyh*l mi, Čapku“, by se vyjímal mnohem lépe.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio