Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Festival Elekce se blíží

14. a 15. června se bude konat v Česku první festival české elektronické hudby s názvem Elekce. O nápadu na vytvoření projektu, výběru interpretů a plánech do budoucna jsme si povídali s Šimonem Holým, organizátorem festivalu.

Mohl byste nás na začátek seznámit s festivalem Elekce?

Festival Elekce je tedy festival české elektronické hudby, přičemž první ročník si vzal za cíl představit nějak jednoduše současný zvuk této scény, pokud nějaká vůbec existuje. I to je pak otázkou tohoto ročníku nejen v jedné z našich diskuzí. Tento festival vznikl dále z důvodu absence pořádné tematické akce, která by takto českou elektroniku prezentovala. Předem se zde ještě chci omluvit posluchačům techna, drum ‘n‘ bassu a podobně – ti již své akce, festivaly mají a nebylo tak ani potřeba vymezovat si pojem „elektronická hudba“ specifičtěji – připravte se prostě na pop, electro, house, 8bit či dubstep.

Na kolik interpretů se mohou fanoušci těšit, kdy a kde se bude akce konat a kolik bude stát vstupné?

Festival se bude konat 14. a 15. června (pátek a sobota) v MeetFactory. Podařilo se nám vytvořit pěknou, ucelenou kolekci o bezmála čtyřiceti účinkujících – návštěvníci se tak mohou těšit například na ty již známější tváře jako Tvyks, post-hudba, Schwarzprior či PZH, ale také na nové, nadějné interprety, jakými jsou Dignity Dope, Gagarin a Streets of Cold. Vstupenky jsou buď za 150 Kč na pátek a sobotu, nebo si lze koupit vstupenku na oba dny za 250 Kč. Lepší je si lístky zakoupit v předstihu, protože od 1. června se ceny zvedají o 50 Kč a na místě stojí 250 a 350 Kč. 

Kde vznikl nápad uspořádat tento festival?

Nápad vznikl v mojí hlavě již před pár lety, ale až teprve teď se podařilo tento festival plně zrealizovat díky skvělému týmu, kterému bych rozhodně již teď chtěl poděkovat.

Proč by měli lidé jít na festival? Co je jeho největším tahákem?

Lidé by měli jít na festival, to bezesporu (směje se). Hlavní důvody: zaprvé je to jedinečná akce, na které se poprvé shromáždí takový počet elektronických českých interpretů a DJů, dále je zde velmi zajímavý doprovodný program – čtyři diskuze, workshopy, divadelní hra a němý film s hudebním doprovodem od Dikolsona, navíc se tak lidé mohou stát i svědky zrodu nových projektů a spoluprací, které zde mohou vzniknout, a nakonec je to i správný způsob, jak začít festivalovou sezónu. Jednoznačný tahák zde není – je skvělé, že zde vystupuje mnoho umělců a škála je natolik pestrá, že každého diváka něco zaujme.

Máte už vymyšleno něco nového pro následující ročníky?

Pokud návštěvníci a lidé budou jevit o tento festival zájem a my uvidíme smysl v tom, co teď děláme, chtěli bychom příští rok vytvořit tři tematické stage s důrazem na nové, nečekané spolupráce umělců a slovenskou scénu, která se mnoha návštěvníkům nemusí jevit jako zcela prozkoumaná, ale to si asi spíš povíme na podzim.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio