Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Gymnázium Ostrov má přijít v dalším školním roce o jednu primu

AKTUALIZOVÁNO Karlovarský kraj chce zrušit v příštím školním roce 2014/2015 jednu z prim - 1. ročník osmiletého gymnázia v Ostrově. Návrh předložil radní pro školství Václav Sloup (KSČM). Proti zrušení třídy byla sepsaná petice, která má zatím přes 1400 podpisů.

Autor petice Miloslav Liška říká, že třídy mají stoprocentní naplněnost, proto si kraj nemůže stěžovat na nedostatek žáků. Zrušení jednoho prvního ročníku by jistě přineslo budoucím gymnazistům zbytečné dojíždění, například do Karlových Varů. Gymnázium také navštěvuje také mnoho lidí z horských oblastí, jedná se například o Jáchymov, Boží Dar, Abertamy, Pernink, Horní Blatnou, Potůčky, Nejdek, Hroznětín a další. 20% studentů pochází právě z těchto obcí. Navíc dokonce i někteří žáci z Karlových Varů navštěvují toto gymnázium. Miloslav Liška také zdůrazňuje, že škola se účastní mnoha vědomostních soutěží, což svědčí o kvalitě školáků a profesorů. Střední škola má také velmi dobré výsledky ve státní maturitě.

Navrhovatel zrušení jedné primy, karlovarský radní pro školství Václav Sloup, se vyjádřil k uzavření třídy pro web chebsky.denik.cz, kde říká, že za poslední čtyři roky ubylo na středních školách v Karlovarském kraji 2500 studentů a navíc je podle něj nabídka oborů větší než poptávka. Podle jeho názoru se také v kraji nachází zbytečně velký počet víceletých gymnázií. Zrušení prim se týká také gymnázií Mariánské Lázně a Chodov.

Získali jsme také vyjádření od ředitele zmiňované školy Jaroslava Šafránka: "Zůstávám optimistou a věřím, že se nám společnými silami (škola, město, rodiče) podaří dvě primy před zastupiteli obhájit. Myslím si, že krajské město spolu s Ostrovem jako čtvrtým největším městem v kraji má „pražské“ parametry – žákovské i rodičovské a je na místě, aby podobně jako v Praze bylo procento žáků prim nad celokrajným a celorepublikovým průměrem a činilo při stávajících dvou primách na karlovarském a našem gymnáziu 12,4 %."

Na zrušení jedné z prim v příštím školním roce se pro EASY Magazine vyjádřil Štěpán Novotný, jeden z letošních maturantů ze 4.A. „Myslím si, že zrušení třídy je zbytečné a vedlo by k propouštění učitelů a dalším negativním záležitostem. Bavíme se o této situaci a všichni jsme jednoznačně proti rušení."

 

Petici v plném znění můžete nalézt zde:  http://www.petice24.com/gymostrov

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio