Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

iJá aneb "dokonalost" Steva Jobse

V jednoduchosti je krása. Může však být opravdová dokonalost zcela jednoduchá a přístupná? A jsou chyby nezbytnou součástí zdánlivě perfektních věcí? Odpovědět na tyto otázky se pokusili tvůrci nové divadelní inscenace „iJá“ ve studiu Ypsilon.

iDivadlo

Poslední dobou můžeme narazit na jméno Steva Jobse téměř všude. V médiích, v knihkupectvích a dokonce i v obchodech s oblečením. Po úmrtí tvůrce Applu jeho popularita nesmírně vzrostla a jeho příběh nyní zná téměř každý. Divadlo také nezůstalo pozadu a již v lednu letošního roku nám režisér Braňo Holiček představil svou divadelní hru o Jobsovi.

Dokonalost sama

„iJá“ však není klasický životopis, je to něco víc, něco, co nám odhalí tajemství spojená s výrobou a hlavně prodejem produktů Apple. Protagonistou příběhu je obyčejný spotřebitel (Petr Vršek), který není spokojen se svým počítačem od Microsoftu a neustále se potýká s problémy s „Okny“ (Windows - Petr Hojer). Naštěstí se však objevuje klidný a sebevědomý Steve Jobs (Daniel Šváb), který mu nabídne zázračný nový přístroj. Nutno podotknout, že je tento počítač Apple ztělesněn pohlednou dívkou (Vendula Štíchová), která navíc zdůrazňuje eleganci a krásu přístroje. Je to dokonalost sama. Spotřebitel je se svojí novou „hračkou“ nadmíru spokojen... Jobsovi se skrze své Jablko úspěšně daří zmanipulovat spotřebitele, pro něhož tento počítač nahradil celý život a časem i přítelkyni. Celé představení je pojato velmi minimalisticky a částečně i surrealisticky, a proto diváky nepřekvapí ani svatba a následná svatební noc spotřebitele a počítače. Spotřebitel neustálé stahuje nové aplikace, čímž sype peníze přímo Jobsovi do kapsy. Je přesvědčen, že potřebuje něco, bez čeho se dříve dokázal obejít. Ale Jobs chce stále víc a víc...

System Error

Najednou se ale objeví něco před tím naprosto neznámého a pro Jobse nepřijatelného. Chyba. Chyba, která připraví o „život“ zdánlivě bezchybný přístroj. Umírá. Ale zpočátku truchlící spotřebitel okamžitě dostává náhradu v podobě iPadu. A už je znovu šťastný a nic víc nepotřebuje. Ale v reálu to tak bohužel nefunguje. Chyba se totiž vloudila i do Jobsova života, a na to se už žádná záruka nevztahuje. Selhal nejdůležitější mechanismus v jeho životě, ale na to už tento geniální technik řešení naleznout nestihl. I když nakonec podstoupil operaci, rakovina slinivky břišní byla silnější.

iMy

Divadelní představení „iJá“ se dá částečně přirovnat například k filmu Ostrov (Scarlett JOhansson, Ewan McGregor). Děj a pointa jsou sice naprosto odlišné, ale samotné zpracování, dekorace a režie se dost podobají. Také prvek ztráty identity a vlatsní vůle u lidí, kteří jsou ovládáni jistou „vyšší mocí“, je patrný jak v Ostrově, tak v divadle.

Toto představení má rozhodně něco do sebe a určitě stojí za to jej zhlédnout. Jak už jsem zmínila, je velice minimalistické, což ale dokonale dokresluje atmosféru a zvýrazňuje pouze důležité body. Také herecké výkony byly brilantní a nenapodobitelné. Během představení zaznělo i několik písní, jako např. My Heart Will Go On od Céline Dion či Tears in Heaven od Erica Claptona v podání samotných herců. I nehledě na poněkud nečekaný a z mého pohledu odbytý konec, se autorům podařilo vytvořit téměř bezchybné představení, které diváky zcela jistě zaujme a poskytne otázky k zamyšlení. Apple či Windows? Kvalita nebo kvantita? Poskytne Apple uspokojení iNám? A hlavně: Patří chyby k dokonalosti?

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio