Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Inseminátor - když blbec oplodňuje

Kvůli mediálnímu boomu kolem multi-milionovým blockbusterům se na české filmy stále a neoprávněně tak trochu zapomíná. A je to škoda, někdy si i nízkorozpočtové projekty pohrávají s tématy, na které si ani Hollywood netroufne. A svět alfasamců díky nim povstává.

Jedním z nich je středometrážní film bratří Tomáše a Jaroslava Hrušků, bývalých studentů FAMU, kteří si kromě kamer a scénářů pohrávají s osudy lidí, vztahů a dokonce celého lidstva. Nevkládají budoucnost naší rasy do rukou žádného Arnolda Schwarzeneggera, ani Chucka Norrise, který by kopem s otočkou vymítil všechno zlo ze Země, ani žádného Oppenheimera, který by udělal to stejné, dokonce i s nějakými přijatelnými ztrátami. Bratři Hruškové nás nechávají napospas průměrnému blbovi.

Velmi neplodná budoucnost

Po krátkém týdeníku, který nás vrhne a zasvětí do problémů budoucího světa, kde plodní muži jsou vyhledávanou raritou, se setkáváme s naším „hrdinou“ Václavem. Václav Kratochvíl (Michal Bohy) je neúspěšný, nezaměstnaný a naprosto nemastný, neslaný prototyp člověka, kterého potkáváme (a zjevně i budeme potkávat) na každém kroku i v tom nejprůměrnějším městě naší republiky. Jeho život se ale drasticky změní, když jeho žena Zoe (Eliška Lapková) otěhotní, kupodivu dokonce s jeho přičiněním. A Václav si po chvíli uvědomuje, že se mu otevírá nový svět – svět, kde je najednou na vrcholu sexuálního žebříčku, svět ve kterém je chtěný všemi ženami a společnostmi na Zemi. Stává se z něj totiž jeden z posledních plodných mužů - rytířů života, kteří mohou spasit lidstvo.

Zoufalé manželky

Václav se za zády své ženy přihlásí do jedné z organizací, která sdružuje plodné muže a zprostředkovává matku přírodu – pomocí přelomového vynálezu začne Václav posílat své sperma do všech děloh světa, jen aby splnil poptávku a shrábl za to nemalý peníz. Problém nastane, když se Zoe vrátí domů příliš brzy a Václav, ve snaze přístroj schovat, jej rozbije. Aby zachránil sebe, zaměstnavatele, ale i lidstvo, musí najít vynálezce přístroje Karla Koutného (Tomáš Hanák) a přesvědčit ho, aby mu pomohl. Ve světě filmů ale nikdy nic není tak lehké, jak se zdá.

Zadarmo ani kuře nehrabe…

…říká se v českém pořekadla. Ale mezi bohatými kohouty to zjevně platit nemusí. Jediná známá tvář, která se ve filmu objeví v nemalé roli, Tomáš Hanák, si za film řekl honorář v hodnotě pouze několik posledních číslic platu Toma Hankse – chápete správně, byly to samé nuly. Díky tomu se rozpočet filmu mohl použít na 3D efekty, kterých je použito ve scénách s holografy, s pomocí kterých se snímek dostává technologiemi na úroveň Hollywoodských sci-fi filmů.

Tak to by stačilo, pánové!

Inseminátor přináší zvláštní, nový a hlavně zajímavý a vtipný pohled na čím dál aktuálnější téma. Nápad, který se zrodil v hlavách bratří Hrušků a byl natočen za pomoci FAMU a produkční společnosti Nyla, teď putuje po různých mezinárodních festivalech, kde se snaží získat spoustu ocenění, a já pevně věřím, že se mu to podaří. Je to totiž něco, co naše kinematografie potřebovala. I když v posledních letech Češi točí jeden film za druhým, dají se rozdělit do tří kategorií – filmy o okupaci či protektorátu s Karlem Rodenem v hlavní roli, zfilmovaná díla Michala Viewegha nebo nějaké to Troškaření. A většině diváků už takové počiny začínají lézt krkem, pokud vůbec někdy nelezly. Inseminátor je snímkem, na který divák nezapomene nejen díky dobrému nápadu a lehkému humoru, ale i skvělé a neotřepané pointě.

Zdroj obrázku:

www.123rf.com

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio