Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak je na tom česká politika v porovnání se zahraničím?

Často slýcháme stížnosti na českou politiku. Je však v zahraničí situace lepší? Nebo se doopravdy máme za svoji politickou scénu stydět?

Korupce

Česko bývá často uváděno na předních příčkách, co se korupce týče. Zajímavé však je, že tento fenomén můžeme pozorovat pouze v českých médiích. V porovnání se světem na tom nejsme totiž zdaleka tak špatně, jak nám média tvrdí. Míra korupce je u nás srovnatelná s jakýmkoliv jiným postkomunistickým státem. A nejen s nimi, ale například i s takovou Itálií. Až si tedy budeme příště stěžovat, že je u nás stejně všechno podplacené a nemá cenu se o nic snažit, uvědomme si, že minimálně polovina světa je na tom hůř. Pořád se totiž držíme kolem 50. místa v žebříčku států s nejmenší korupcí. Na to pamatujte. Jsme takový „korupční průměr“.

Politická kultura

Někdy politkům ujede nějaké to sprosté slovo, jindy nám dokážou, že jejich nejlepší kamarád se rozhodně nejmenuje Míra. Zažili jsme i pár facek, zdvižený prostředníček a jiné veselé eskapády. Podívali jste se ale někdy na „akční“ videa ze zahraničních parlamentů? Naši poslanci tráví čas spíše čtením novin či doháněním spánkového deficitu nežli celoparlamentními rvačkami. V tomto případě možná věta „kdo nic nedělá, nic nezkazí není tak úplně od věci. Boty si u nás poslanci také nechávají pevně na nohou a žádných polobotek letících vzduchem se bát nemusíme.

Míra demokracie

Věta „tohle přece není žádná demokracie“ zaznívá z úst kritiků vlády poměrně často. Docela by mne zajímalo, jak jinak by se současný režim měl nazývat. Myslím, že definice „lid vykonává státní moc prostřednictvím jím volených zástupců a orgánů“ sedí na stávající režim výborně. Srovnáme-li ČR se zahraničím, dostaneme překvapivě dobré výsledky. Mírou demokracie se řadíme cca mezi dvacítku nejdemokratičtějších států světa a můžeme se tak srovnávat například s Německem, Rakouskem, USA nebo Velkou Británií. Pokud byste tedy ČR odmítali nazývat demokracií, nemohli byste tak nazývat žádný stát.

Co z toho všeho plyne? Naše stížnosti nejsou zdaleka tak opodstatněné. Měli bychom si začít vážit doby a země, v nichž žijeme. Prakticky si nemáme na co stěžovat. Stejně jako my si totiž stěžují v kterékoli jiné zemi na světě. Žijeme s jakousi mylnou představou, že v zahraničí je to lepší. Jenže ono není. Ve většině států je to naopak horší a na to je dobré si vzpomenout, kdykoliv zase budeme nadávat na politiku.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio