Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Jak si manažeři zamilovali duhové koníky

Mé jméno je Gabe Newell, jsem tvůrcem her jako Half-Life a Team Fortress, majitelem herního softwaru Steam s miliónovým obratem a vášnivým fanouškem My Little Pony.

Když penízky cinkají…

My Little Pony: Friendship is Magic vypráví příběh Twilight Sparkle, studentky jednorožčí magie, která je proti své vůli princeznou království Equestrie poslána do městečka Ponyville, aby si udělala přátele. Seriál je výsledkem spolupráce Hasbro a televizní stanice The Hub, jejíhož Tutensteina si možná někteří z vás budou pamatovat. Hasbro, společnost vlastnící mnoho slavných sérií hraček, před několika lety velmi těžila z návratu Transformers. Každý kluk potřeboval svého Optimuse Primea, aby s ním bojoval proti Deceptikonům. Z toho důvodu se rozhodla udělat podobné oživení i u My Little Pony, která měla poslední plnohodnotnou televizní sérii téměř před třiceti lety. S tímto plánem přišla za Lauren Faust, známou scénáristkou kreslených pořadů. Dostala zcela volnou ruku pod podmínkou, že režiséra a animační studio vyberou oni.   

Mezi dětmi to byl hit. Obří hit. Příběhy o ponících z kouzelné země Equestrie zbožňovali i kluci a sledovanost stoupala a stoupala. Jenže… pak se stalo něco velmi nečekaného. Muži. Dospělí muži se začali koukat na tento seriál. Nemluvíme tu o tisících nebo desetitisících. Ale přímo o statisících, některé zdroje udávají i milióny. Na internetu se začaly objevovat tisíce fanouškovských kreseb a fotek s hláškami. Na 4chanu museli zařídit samostatné fórum přímo pro ně, protože fórum pro americké animáky jimi bylo přehlceno.  Na Youtube najdete nespočet videí věnovaných tomuto seriálu. V USA byly uspořádány tři srazy fanoušků a jeden se plánuje i v Evropě. Začali obsazovat všemožné fantasy a animecony a jejich komunita roste doslova každým dnem.

Jak starý chlap že se na tohle dívá?

 Pokud si přijdete zmatení, překvapení nebo zaskočení, pak reagujete zcela správně. Určitě si říkáte: „Vždyť to jsou poníci! Jsou celí duhoví a růžoví a tohle všechno kolem! Co je k tomu vede?“ Velká část lidí by fanoušky určitě považovala za homosexuály, tito „broníci“ jsou ovšem podle výzkumu gayové pouze v 1,7%. Kdybyste popularitu chtěli svádět na mužskou úchylnost (protože sám moc dobře znám pár jistých anime fanatiků a nejsou sami), měli byste vědět, že 14% broníků jsou ženy – nebo pegasestry, jak se samy nazývají. Někteří dokonce zájem o seriál o ponících svádí na nadbytek času způsobený nezaměstnaností, ale ani to není podle výzkumů pravda, je mezi nimi nezaměstnaných stejně jako mezi nebroníky. Tak co je nutí každý týden netrpělivě vyhlížet další díl? Odpověď je ve skutečnosti strašně jednoduchá – je to skvělý seriál.   

Kvůli zažitým stereotypům o tom, jak jsou poníci pro malé holky a nehodí se pro kluky, už vůbec ne pro dospělé muže, si nedokážeme připustit fakt, že by se právě tak známá značka mohla vztahovat k něčemu opravdu dobrému. Přestože seriál zatím žádná ocenění nevyhrál, je třikrát nominován na Zlatého Lva v okruhu animovaných seriálů (Nejlepší animovaná série, nejlepší režie, nejlepší hudební doprovod) a na ceny Emmy byly v letošním roce nominovány dvě písničky ze seriálu. Ani amatérští kritici nezůstávají pozadu – 81% a samé nadšené komentáře na ČSFD snad dostatečně dokazují, že celý tým pracující na My Little Pony odvedl skvělou práci.

Kdo se má jako broníci v žitě?

V nedávném rozhovoru Howard Stern, americký komik specializující se na urážení určitých skupin lidí, zmínil, že broníci hlavně potřebují jednu celebritu, která by se jich zastala. A broníci se bavili, protože Stern takříkajíc "neudělal svůj domácí úkol." Jednou z prvních celebrit-broníků byl Andrew W. K., americký rocker. Internet se smál, když se Robert Pattison objevil na veřejnosti v tričku Twilight - přesněji Twilight Sparkle, hlavní hrdinky MLP. Smích jim ovšem zamrzl na tváři, jakmile se za broníky prohlásili Markus "Notch" Persson, tvůrce Minecraftu, a Gabe Newell, zakladatel a majitel Steamu. Úsměvné nám může přijít to, že celá německá Pirátská strana trvala na zařazení "Času na poníky" do programu parlamentu, během nějž by se pustil díl seriálu. Nápad (bohužel) neprošel, protože ostatním členům parlamentu nepřišel tak vtipný.

John de Lancie, americký herec známý hlavně svou rolí Q ve Star Treku, byl vtažen do středu dění celé broníkovské komunity poté, co mu před rokem a půl zavolal jeho agent s tím, jestli by nechtěl dělat na nějakém animáku. On mu pověděl: "Fajn, pošli mi scénář, já si ho pročtu a uvidím." Když se do něj pustil, zjistil, že je to kvalitně napsáno, a tak roli přijal. Ve studiu z něj měli hroznou radost, on odehrál svou roli a celou záležitost vypustil z hlavy. O tři měsíce později se jednoho rána probudil, šel k počítači a zjistil, že má 400 nových emailů. Šokovalo ho to, ale začal si je jeden po druhém číst. Po chvíli zvedl telefon, vytočil číslo své manželky a zeptal se jí: „Říká ti něco My Little Pony?" „Ano, v tom jsi přece hrál. Je to seriál pro malé, který běží v televizi." „Víš co? Mám tu 400 mailů a ty nezní, jako by je napsaly malé holky." Na Star Trekových srazech za ním začalo chodit víc a víc broníků a on se začal o celý fandom zajímat víc. Poté, co začala nepříliš seriózní média typu Fox News osočovat broníky z úchylnosti a pedofílie, rozhodl se tento obraz napravit a natočit první dokument o tomto fenoménu. Zbytek je takříkajíc historie. Samozřejmě je tu i pár celebrit podezřelých z broníkovství (např. Lady Gaga byla několikrát viděna s poníky kolem krku), v každém případě je jasné, že broníci se najdou i mezi slavnými osobnostmi.

„Nikdy nesuď knihu podle obalu“ u MLP platí tuplem 

Lauren Faust šla do tvorby seriálu s tím, aby stvořila seriál pro malé dívky, na nějž by mohla být pyšná. Oprostila se od předchozích generací a stvořila zbrusu nový svět se svými vlastními charaktery. Právě ty jsou nejsilnějším prvkem seriálu, každá postava je rozdílná a dokáže na svých bedrech nést celou epizodu. Přestože jde z velké části o obyčejné pohádky, které jsme viděli tisíckrát předtím, výjimečné chování jednotlivých poníků z nich dělá zábavnou podívanou. Například jednou se začnou Pinkie Pie vyhýbat kamarádi, protože pro ni pořádají tajnou oslavu. Obvyklá postava by zesmutněla, že ji nikdo nemá rád, ale Pinkie Pie… se regulérně zblázní a uspořádá si večírek s čestnými hosty jako kýbl tuřínu, kameny, pytel mouky a hromádka vaty.Nemluvě o počtu popkulturních odkazů, ať už jde o Discorda založeného na Q ze Star Treku, díl parodující Vraždu v Orient Expressu nebo v pozadí stojícího poníka s nebelvírskou šálou a kulatými brýličkami.

Existuje hodně důvodů, proč si My Little Pony: Friendship is Magic oblíbit. Někoho zaujme hudba, někoho plynulá animace a někoho chytrý humor. Na jednom se ovšem všichni broníci shodnou – nikdy se nerozhodne boj o nejlepšího poníka.(Stejně to je Pinkie Pie)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio