Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Karel a Schwarzenberg musí zvítězit nad Milošem a Zemanem

„Za týden se ukáže jestli nejsme jen lidstvo zkušební, ale i lidstvo rozumný…“ nadnesl zpěvák a bubeník kapely Tata Bojs Milan Cais před písničkou Homo Demo v souvislosti s tím, v jaké „verzi“ se nachází náš národ. Kapela vystoupila v útrobách smíchovské Meet Factory v rámci Nedělní noci s Karlem. Zátěžový test člověka českého proběhne už v pátek a sobotu, kdy je na programu druhé kolo prezidentské volby. Tata Bojs mají jasno. Karel a Schwarzenberg musí zvítězit nad Milošem a Zemanem.

V těchto chvílích, v čase, kdy se národ nachází ve značné schizofrenii, pražská kapela poprvé od svého vzniku vycítila tu správnou chvíli, nutnost se nějak politicky angažovat a vystoupila společně s kapelou Zrní ve smíchovské Meet Factory na podporu prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga. „My jsme se angažovali už před prvním kolem volby a vystoupili jsme na velkém koncertě na Jiřáku (koncert za slušného prezidenta, 9. ledna na náměstí Jiřího z Poděbrad, pozn. red.). Cítil jsem tam dokonce trochu takovou tu nostalgii z devětaosmdesátého roku. Teď se skutečně láme chleba a situace je vážná. Proto jsme dnes v noci tady, abychom toho podle našeho názoru správného kandidáta podpořili,“ vysvětluje jeden ze dvou zakladatelů pražské skupiny, Milan Cais. 

 

V koncertním sále se ani nestačila zhasnout světla a Tata Bojs začali předávat publiku svoji vizi roku „2031“, která dle slov baskytaristy Mardoši zůstane snad jen u falešné písničkové věštby a nebude se muset měnit v názvu na „2013“. Následovaly další písničky z nejnovějšího alba Ležatá osmička, kapela ale neopomněla ani starší věci.

„Klapka, Trilobeat, podruhé“

Co dodat k samotnému koncertu, aby to neznělo frázovitě? Nechme to stranou, snad jen že energie sálala ze všech přítomných a naděje ještě neumřela. Ona víra dokáže občas dělat velké věci (teď jsem napsal tři fráze za sebou, tak je „zcela nezaujatě“ nechám s dovolením vesnickému pijanovi a objímači stromů). Na mě osobně koncert udělal největší dojem ve své přirozenosti, která vytvářela výjimečnou náladu všude okolo. „My neumíme hrát a pětadvacet let si hrajeme na to, že umíme. A někdo nám to dokonce i žere. (smích) Proto klapka, Trilobeat, podruhé,“ zahlásil zpívající bubeník po špatném úvodu písně z předposledního alba „Kluci kde ste?“. Kapela totiž kvůli spontánnímu naplánování koncertu nestihla svůj set pořádně nazkoušet. To v daný moment ale vadilo lidem asi tak jako Karlovým příznivcům jeho „žbrblání“. Právě přirozenost a blízkost k lidem jsou věci, které má kapela se Schwarzenbergem společné a pro které mu vyjádřila podporu.

Národ svázaný předsudky?

Myslím si, že nejlepší a nejpřesvědčivější pocit je ten bezprostřední. Stejně tak nejvíc ocení koncert ti, kteří byli sami přímo na místě. Dám teď obecný příklad – kapelu někdo odsoudí, aniž by si ji sám poslechl, jen na základě názoru jiných. I o tom v rozhovoru před koncertem Milan Cais mluvil. „Tento národ je svázaný předsudky.“

Předsudky, to je teď zkouška, před kterou my Češi stojíme. Karel Schwarzenberg nás v zahraničí reprezentuje už několik let coby ministr zahraničí. Vyhradil se někdy někdo proti jeho reprezentačním schopnostem v úřadě? Ne. Masarykova manželka byla stejně jako ta Karlova cizinka. Vadilo to někomu? Ne. Komunisté nutili tuhle zemi čtyřicet let žít v prostředí, kde předsudky a kádrování hrálo prim. Zabili v nás svobodné, individuální rozhodování. Teď se ukáže, jestli jsme se z té nejexistencionálnější chybné lidské struktury vysekali, nebo ne.

Cítím z něho lidskost, upřímnost a nebojácnost za své názory

 

(Milan Cais o Karlovi)

Co tě s kapelou přivedlo až sem do Meet Factory na „Nedělní noc s Karlem“?

Naše kapela se nikdy politicky neangažovala. Dá se říct, že jsme z toho měli tak trochu hrůzu a snažili jsme se být v ústraní. Jenomže teď máme pocit, že nastává situace, která je tak vyhrocená, že je potřeba se jasně vymezit a motivovat lidi, kteří jsou ještě nerozhodnutí, aby k těm volbám přišli a vybrali toho správného kandidáta. Zapojili jsme se už před prvním kolem a vystoupili jsme na velkém koncertě na Jiřáku. Cítil jsem tam dokonce trochu takovou tu nostalgii z devětaosmdesátého roku. Teď se láme chleba a situace je vážná. Proto jsme dnes v noci tady, abychom toho správného kandidáta podpořili.

Mluvil jsi o listopadové nostalgii. Tím se možná dostáváme k otázce – proč právě Karel? Přesvědčila tě právě ta návaznost na Havlovu „pravdoláskařskou“ tradici?

Na panu Schwarzenbergovi si cením podobných hodnot, jaké jsem vždycky vnímal i u Václava Havla. Taková ta lidskost, přirozená moudrost a smysl pro humor. Určitě je ze všech kandidátů v prvním kole nejčistším pokračovatelem havlovského myšlení. Cítím z něho charizma, upřímnost a pevnost ve svých názorech, byť jsou třeba některé kontroverzní. On si za nimi stojí, což já považuju za strašně důležité v osobě prezidenta republiky. Je to osobnost, která je pro mě transparentní, což se u druhého kandidáta prostě říct nedá. Pro mě to je jasná volba.

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio