Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Kde zažít pravej Berlín

Tak je to tu. Dlouho očekávaný období roku přišlo v plný síle a začínající léto, dokončená maturita nebo krátkej odpočinek od všedních povinností volaj po výletu. Na seznamu destinací nemůže chybět čím dál tím víc oblíbený Berlín, nízkonákladovej sen všech hipstrů, ale taky půvabný místo pro prázdninový radovánky.

Hlavně si dobře vybrat

Berlín má spoustu tváří a poskytuje různý zážitky. Jedna z variant zahrnuje vražednej turistickej pochod od Braniborský brány po Berlínskou zeď, pár pěknejch fotek rozeslaných na sociální sítě, snídani v Dunkin Donuts, kde necháte všechno kapesný, a večer probrečíte před Urban Outfiters protože na ten svetr, co vypadá, že ho už deset lidí před vámi nosilo, už eura nezbyla. Další možnost je vydat se pro o neméně líbivý zážitky, jen bez turistickýho pozlátka a nasazenejch cen.

Zaprvé si dovolím nabádat k půjčení kola, nebo dovezení vlastního. Jasně, U-Bahn a S-Bahn jsou super, ale ty si ozkoušíte, až pojedete v poledne následujícího dne domů z párty. Pro běžný přesuny a bádání po městě není lepšího způsobu než kola. Atmosféra města se dostane pod kůži sama, oči zůstanou otevřený a smysly pohltěj každej impuls.

Právě pro kola je ideální Tempelhof, obrovskej objekt bývalýho letiště. Než aby nevyužitý chátral tak, jako to známe kupříkladu z Čech, je plně k dispozici veřejnosti a jejím volnočasovým aktivitám. A nikde není při západu slunce líp než tam, spolu s jídlem a láhví vína, přímo na runwayi.

Kde se odměnit

A protože fyzický vypětí způsobený cyklojízdou, nebo čímkoli jinym, zasluhuje odměnu v podobě dobrýho kafe, hezká kavárna je víc než žádoucí. Ač dávat tipy na půvabný berlínský podniky může být poněkud zbytečný vzhledem k tomu, jak moc jich tu je, můžete do mapy poznačit Frollein Langner, v blízkosti zmíněného Tempelhofu, kde si můžete hovět ve vaně, zatímco budete nabírat síly na další objevování. Malym skokem je to do Kreuzbergu, živý čtvrti města, plný umění a pánů s navoskovanýma knírama, kde kavárenskej sen naleznete hlavně v Oranienstrasse. A pokud bude všude plno, což bejvá, namiřte si to rovnou čarou k podniku Vögelchen. Kreuzberg rozhodně neopouštějte příliš rychle. Vyplatí se chvíli slepě proplouvat ulicemi a hrabat v místních sekáčích nebo obchody s komiksy a dát si kebab. (Každej Berlíňan má místo, o kterym tvrdí, že je to ten nejlepší kebab v Berlíně. Prostě mu to odkejvejte, i když ty čtyři předchozí, co jste měli včera, chutnali úplně stejně.) Tahle kouzelná čtvrť nabízí ještě další gurmánskou jízdu, a to Burgermeister, stánek stojící při stanici metra, předělanej z veřejných záchodků. O hranolkách s čedarovou omáčkou se mi zdá ještě dneska.

Jestli jste se opravdu nechali zlákat Braniborskou bránou, zavítejte do Mitté a navštivte Café Cinema, autentickou kavárnu, kde Jaroslav Rudiš našel postavu Katrin pro jeho knížku Nebe pod Berlínem. O kus dál leží Mein Haus am See, místo, který by žádnýho hip fajnšmekra nemělo minout. V Mitté se stojí za to zdržet a setrvat, před splašenym úprkem k televiznímu vysílači na Alexanderplatz, kde, co si budem povídat, stejně nic není. Rozhlídnout se můžete po místních drobných galeriích, obchodech s knihami a vinyly, nebo designovym oblečením. Publikace všeho druhu najdete v Do you read me?!, kde je těžký nepodlehnout a neodnést si všechny ty cizojazyčný, voňavý časopisy s hezkou grafickou úpravou.

Sbalit se a vyrazit

Pro plnou vyzbrojenost do berlínskejch ulic s přepleným itinerářem je možný čerpat na blogu Stil in Berlin poskytující pravidelnou dávku námětů pro městský vyžití.

Tak balte kufry a vydejte se užívat uvolněný atmosféry a nezapomeňte se zvěčnit ve fotoautomatu. A ten, kdo vstane ráno o víkendu na blešák vyhrál, protože i přes mojí šestou návštěvu se mi to ani jednou nepoštěstilo. To ten Berlín, no.

Fotila Valentýna Janů

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio