Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Na Trutnovský festival dorazí zakladatel "Velvetů" John Cale

Tam tamy zpod hor opět duní a rozvibrovávají duše mnohých vnímavých squaw, spolubojovníku, stopařů a šamanů. Známá a kultovní undergroundová nejen hudební slavnost vybubnovává s příchodem měsíce růží další zářez do své pestrobarevné pažby. Pozvání přijal a přijede John Cale.

Tam tamy zpod hor opět duní a rozvibrovávají duše mnohých vnímavých squaw, spolubojovníku, stopařů a šamanů. Známá a kultovní undergroundová nejen hudební slavnost vybubnovává s příchodem měsíce růží další zářez do své pestrobarevné pažby. Pozvání přijal a přijede John Cale. Ikona sametového podzemí a zakladatel Velvet Underground, oblíbené kapely Václava Havla i Ivana Martina Jirouse. Bude se jednat o první letní vystoupení Johna Calea pod širým nebem v Československu. „Deska určité kapely, Velvet Underground, sehrála svoji zvláštní roli v této zemi, což si asi ani v Americe moc nikdo nevšiml," řekl v dubnu 1990 Václav Havel. Právě festivalovému náčelníkovi Václavovi a guruovi undergroundu Martinu Magorovi bude letošní festival In Memoriam věnován.

„John Cale je přesně ten umělec a hudebník pro Trutnov. Kdo jiný by měl na letošním festivalu, který je bohužel věnován In Memoriam náčelníku Václavovi a guruovi undergroundu Martinu Magorovi, vystoupit, když ne právě John Cale z jejich milované kapely Velvet Underground? Navíc na festivalu s undergroundovými kořeny v roce jeho pětadvacátého výročí existence. Jen mi je neuvěřitelně líto, že tady fyzicky s námi náčelník ani Magor již nebudou. Měli jsme Johna pozvat už dávno. Vše rychle běží a pomíjí. Nemělo a nemá cenu nic odkládat,“ říká k tomu zakladatel a duchovní otec festivalu Martin Věchet alias Geronimo.

Právě Velvet Underground, založení ve Warholově Factory v roce 1965 Johnem Calem a Lou Reedem, inspirovali tuzemskou kapelu Plastic People of the Universe i celé „sametové podzemí“. Mimo jiné o nich napsal v roce 1975 Ivan Jirous svoji stěžejní a klíčovou „Zprávu o třetím českém hudebním obrození“. Legendární Plastici měli svého času dokonce v repertoáru i skladby Velvetů.  (oficiální tisková zpráva)

Mezi desítkami kapel navíc vystoupí i uznávaný revival legendárních Velvetů. Fanoušci party kolem Lou Reeda a Johna Calea si tak přijdou na své. O dalších zajímavostech a aktualitách z "Českého Woodstocku" vás budeme informovat v následujících týdnech. Letos se máte opravdu na co tešit! 

Open Air Festival Trutnov se uskuteční tradičně v srpnu. Zapište si termín 16. – 19. 8. 2012 do vašich diářů a doražte na tento hudební svátek. EASY je mediálním partnerem festivalu a v zářijovém čísle vám přinese reportáž. Takže se uvidíme „Na Bojišti“ v Trutnově! 

 

 

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio