Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejlepší české fesťáky 2015 [Vol.1]

Minimálně jeden hudební festival za léto je povinnost. Zdálo by se, že Česko nemůže konkurovat zahraničním mega festivalům jako Glastonbury, Lollapalooza, Rock Werchter nebo Sziget. Skutečnost vás ale vyvede z omylu! I naše zemička má co nabídnout. Festivalů je dokonce tolik, že jsme jejich přehled rozdělili do dvou částí. Tak kam a za kolik?

Maloskalská noc (6. 6., Český ráj)

Normálně bychom o tomto spíše rodinném festiválku nepsali a už vůbec s ním nezačínali, ale uděláme výjimku, protože letos se na něj můžete dostat zcela zdarma! Stačí se registrovat na portál NoLimits a "koupit" si vstupenku v e-shopu za 0 Kč a je to.

Festival začne velmi netradičně – přehlídkou všech možných i nemožných plavidel, která se udrží na vodě. Celé odpoledne a večer jsou pak věnovány tradiční hudební zábavě v podání kapely Mňága a Žďorp, Jelen, Debbi a Petera Nagye. Pokud vám to nebude stačit, můžete si zahrát fotbal v zorbingových bublinách.

Oficiální web s kompletním line-upem zde.

Votvírák (12. – 14. 6., Milovice u Prahy)

Tu pravou festivalovou sezónu zahájí už tradičně Votvírák, na kterém se každoročně představuje to nejlepší z československé popové, rockové i hiphopové scény. Loni tahle velkolepá milovická šílenost přilákala rekordních 80 000 lidí a další stovky, na které se už nedostalo, bezmocně postávaly před areálem. Letos se na čtyřech stagích předvedou Divokej Bill, Mandrage, Mig 21, Prago Union, Eddie Stoilow, Majk Spirit, Ego, Supa, Delik, Moja Reč a mnoho dalších. Za největší hvězdy jsou pak považováni Arakain s Lucií Bílou.

Do zítra stihnete koupit vstupenky za 310 Kč na celý festival včetně stanového městečka. Nicméně je tu možnost dostat lupen za 280 Kč přes NoLimits (pro vás to znamená pivko navíc). Ceny bývaly během zimy mnohem příznivější, teď už bohužel začala poslední vlna nejdražších vstupenek. Kdo nechal nákup na poslední chvíli, holt si musí připlatit.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Rock for People (4. – 6. 6., Hradec Králové/3. – 5. 7., Plzeň)

Letošní Rock for People se rozdvojí rovnou na dva samostatné festivaly. Jako první už za pár dní vypukne ten tradiční na letišti u Hradce Králové. K této akci se pak o měsíc později netradičně přidá druhý plnohodnotný festival v Plzni, letošním Evropském hlavním městě kultury.

V Hradci to rozjede legenda crossoveru v nejlepších letech Faith No More, v současnosti velmi populární indie-rockoví Bastille, pro které to bude již druhý koncert v ČR, nebo již téměř klasičtí numetaloví Limp Bizkit. Z české špičky pak například David Koller, Vojta Dyk a jeho B-Side Band, Vypsaná Fixa nebo Skyline.

V Plzni festival proběhne v bývalé vozovně dopravních podniků, které dodají industriální nádech a rozmanitá zákoutí, jak jsme zvyklí u Colours of Ostrava. Během tří dnů bude představena minimálně jedna hudební ochutnávka z každého členského státu evropské osmadvacítky. Jako největší hvězdy se představí již staříci Motörhead, kteří to ovšem umí stále heavy metalově rozjet, co jim klouby stačí. Němci vyslali alternativní Guano Apes, jakožto jednu z nejúspěšnějších současných německých kapel.

Celofestivalová vstupenka do Hradce vyjde na 1740 Kč, návštěvníci ale mohou přijet jenom na den a cena je výrazně nižší, konkrétní částka záleží na dnu.

Do Plzně se oficiálně dostanete na celý festival za 1440 Kč, můžete ale využít NoLimits za příjemnějších 1230 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

United Islands of Prague (18. – 20. 6., Praha)

Tomuto městskému festivalu se nedá upřít bezkonkurenční atmosféra. Přidejte k hudbě krásné prostředí Střeleckého ostrova, Kinského zahrady, Kampy a dalších pražských parků a hned tu máme adepta na nejstylovější festival roku. Po loňském ročníku, kdy se pořadatelé rozhodli hlavní scénu v Kinského zahradě zpoplatnit, se letos nemusíte ničeho bát, protože Ostrovy se vrací k tradici a jsou zcela zdarma. Organizátoři se každý rok snaží, aby návštěvníkům poskytli opravdu široké spektrum hudební kultury, a nebojí se pozvat opravdu exotické umělce.

Den před samotným festivalem hudební hody zahájí Klubová noc, při které dalších 35 interpretů ve více než deseti pražských klubech rozehřeje nedočkavé návštěvníky. Na seznamu je písničkář Xindl X, alternativní Zrní a další objevy české scény. Mezi headlinery a zároveň nejzajímavější interprety festivalu patří britský multiinstrumentalista East Youth India, nizozemská psychadelicko-rocková kapela Birth of Joy a hudební formace Alo Wala v čele s raperkou Shivani Ahluwalianovou s pandžábsko-indickými kořeny. Z českých kapel vystoupí například Monkey Business, PSH, Lenka Dusilová a Baromantika nebo objev na indie-popové scéně Holden Caulfield. Na celém festivalu vystoupí 150 interpretů a slibován je i bohatý doprovodný program.

Oficiální web s kompletním line-upem zde.

Mighty Sounds (3. – 5. 7., Tábor)

Žánrové Mighty Sounds nepřilákají mainstreamového posluchače, ale to ani není jejich cílem. Festival si drží image hardrocku, punku, ska, reggae a dalších příbuzných stylů. Celé tři čtvrtiny line-upu tvoří zahraniční kapely, zbylá čtvrtina je zastoupena českou žánrovkou (žádný Klus nebo Mandrage).

Roli letošních headlinerů přijaly kapely jako americký buldozer Terror nebo newyorští Sick Of It All, u kterých se organizátoři netají, že o jejich účast usilovali několik let. Vyloženou lahůdku nabídne all-star kapela Off!, složená z členů jiných legendárních kapel (např. Burning Brides, Red Kross nebo Circle Jerts). Z Česka a Slovenska se představí Zoči Voči, The Prague Conspiracy nebo Skywalker.

Nejvýhodnější vstupenku za 1290 Kč lze získat v jedné z kamenných prodejen (jejich seznam na webu). Samozřejmě nechybí pohodlnější možnost e-shopu za 1350 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Nejlepší české fesťáky 2015 [Vol.2]

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio