Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Nejlepší české fesťáky 2015 [Vol.2]

Druhá várka toho nejlepšího z hudby a zábavy, na co můžete tohle léto v české kotlině narazit. Takže bez zbytečných řečí jdeme na to.

Hrady CZ (červenec – srpen, české a moravské hrady)

Putovní festival Českéhrady.cz, respektive Moravskéhrady.cz už patří k českým klasikám a zase objede celou republiku. Spojení hudby a zábavy s historickými skvosty naší země je geniální. I letos se podíváme na Točník, Bouzov, Bezděz, Kunětickou horu nebo Veveří. Program je více méně na všech zastávkách stejný a vždy nabídne docela solidní českou přehlídku: Chinaski, Tomáš Klus, Mandrage, Mig 21, Visací Zámek, Monkey Business a další.

Vstupné je na všechny hrady stejné: dvoudenní za 580 Kč, jednodenní za 290/390 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Masters of Rock (9. – 12. 7., Vizovice)

Největší mezinárodní rockový open-air festival přiláká každý rok na Zlínsko desítky tisíc návštěvníků. Letošní ročník nebude výjimkou, protože do areálu likérky Rudolf Jelínek dorazí další rocková a metalová nálož z celého světa. Třeba klasika Hammerfall, která přijela na téměř každý ročník, nebo holandští Within Temptation, Black Label Society z Ameriky a Powerwolf z Německa. Prostor dostanou samozřejmě i Češi a to například Zakázaný Ovoce, Arakain, Harlej nebo rockerky The Agony. Nabitý víkend zakončí v české kotlině již legendární Nightwish z Finska.

Do dnešní půlnoci stihnete celý víkend za 1450 Kč, jednodenní vstupné dělá 850 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Colours of Ostrava (16. - 19. 7., Ostrava)

Colours jsou vedle Rock for People dalším velkým multižánrovým mezinárodním festivalem. Už čtvrtým rokem se budou konat v prostředí bývalých ostravských hutí, dolů a železáren, které festival naprosto odlišuje od všech ostatních.

Letošní line-up vede žena a ne ledajaká žena. Islandská Björk je nejen zpěvačka, ale i skladatelka, textařka, herečka a je považována za jednu z nejvlivnějších osobností hudby 21. století. Dalšími taháky, kterými organizátoři lákají, jsou Kasabian, jedna z nejúspěšnějších britských rockových kapel, elektroničtí Rudimental, držitelé mnoha prestižních ocenění, nebo Mika s izraelskými kořeny, jehož megahit Relax známe všichni. Zahraničních kapel vystoupí více než šedesátka. Z českých pak nebudou chybět Tata Bojs, Sto Zvířat, Lenny nebo Xindl X.

Na celé Colours se dostanete už jenom za 2390 Kč, všechny levnější vstupenky jsou pryč. Pořád tu je ale možnost ušetřit a dostat se alespoň na jeden den, konkrétně 19. 7., kdy vystoupí například Mika, za snesitelnějších 409 Kč přes NoLimits.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Let It Roll (30. 7. - 1. 8., Milovice u Prahy)

Z tohoto elektronického svátku se v průběhu několika let stal největší český a jeden z největších evropských festivalů drum and bass. Jeho rostoucí popularitu si uvědomili i promotéři a letos poprvé  fesťák prodlouží na tři dny, respektive tři noci plné drum and bassu. Kromě nabitého line-upu, se LIR může pyšnit i originálně řešenými stagemi po vzoru většího bratříčka Tomorrowlandu. Letos LIR nabídne 53 zahraničních jmen a rozhodně bude, na co koukat. Legenda světové bass scény DJ Zinc je jen začátek. Hlavní milovická stage přivítá i Andyho C, Eda Rushe nebo českého producenta A-Ray. Kdo se pohybuje ve vrstvách elektroniky, může se těšit na ve svém oboru známé Noisia, kteří díky svému novátorství jednoduše nemají konkurenci.  

Celofestivalová vstupenka vyjde na 1500 Kč. Vstupenka Platina za 5200 Kč vám zase pokryje celofestivalový pitný režim, protože máte všechny drinky all inclusive. To byste ale museli být fakt frajeři, zvládnout propít za tři noci skoro 4000 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Fingers Up (7. – 8. 8., Mohelnice na Moravě)

Tenhle festival ještě nepatří k tradičním českým „must go“, ale má k tomu velice slušně našlápnuto! První ročník 2011 navštívilo pouze 700 lidí, letos se už čekají tisíce. Organizátoři dbají na mezinárodnost a pozvali představitele indie, rocku, popu i alternativy z celé Evropy. Hlavní letošní hvězdou jsou britští The Wombats, za které by se nestyděly ani festivaly s větším rozpočtem. Dále německá kvalita v podobě Pool, dánská rebelie MØ, vídeňská smetánka Bilderbuch a nizozemský objev Kensington (autor doporučuje). Z českých kapel zaujmou olomoučtí No Distance Paradise, Vypsaná Fixa nebo Rybičky 48.

Není to pouze hudba, co dělá Fingers Up velice specifickým. Festival se bude konat v moderním areálu s ubytováním v pěkných chatkách. Návštěvníci budou mít možnost využít i spoustu sportovních či kulturních aktivit (bazén, fashion market, street art zóna, minigolf, bumper ball, longboardy, slackline) a rozhodně se nudit nebudou.

Základní vstupné dělá 790 Kč, pro fajnšmejkry ještě možnost quiet campu a party campu po 990 Kč.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde

Trutnoff Open Air Festival (20. – 23. 8., Trutnov)

Náš výběr zakončujeme tím nejstarším hudebním i kulturním festivalem u nás. Trutnoff, český Woodstock, vznikl na undergroundových základech (ilegální koncerty, výstavy) v 80. letech. První koncert byl rozehnán a jeho účastníci ze všech koutů republiky se sešli na Hrádečku u Václava Havla, který je pohostil. Traduje se, že improvizované setkání bylo mnohem lepší než samotný plánovaný festival a často se tlumočí poděkování, „jak to StB pěkně zařídili“. Po třiceti letech se stal Trutnoff symbolem svobody a demokracie a stal se kultovním.

Letos je festival věnován svobodě Ukrajiny, obětem holocaustu a náboženské toleranci. Největší hvězdou budou The Prodigy, kteří by se také dali označit za kultovní ve svém žánru (respektive v jejich kombinaci a mísení). Další velké jméno, které přijede do Trutnova, je hebrejského původu: Matisyahu. Tento americký hudebník pohybující se mezi reggae a alternativním rockem v mládí prožil několik přerodů v rámci judaismu, což se stalo výchozím bodem pro jeho tvorbu. Z českých kapel se tradičně představí Plastic People of the Universe (bez nich by to nešlo), Jiří Schmitzer, Fast Food Orchestra nebo internetový objev Voxel.

Na festival se dostanete za jednotnou cenu 1200 Kč, děti do 10 let (pokud třeba nějaké máte) mají vstup zdarma.

Oficiální web s kompletním line-upem a vstupenkami zde.

Nejlepší české fesťáky 2015 [Vol.1]

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio