Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Ortel české kultury?

Obvykle je mi anketa Český slavík naprosto volná. Panoptikum nejpopulárnějšího výkvětu české pop music za pozornost věru nestojí, neboť v něm každoročně defilují jedny a ty samé tváře. Poslední dva roky však poutá pozornost víc, než je zvykem – loni díky aféře s rapperem Řezníkem, letos kvůli podobně kontroverzní kapele Ortel.

Ta se podle předběžných výsledků umístila přinejmenším na desáté příčce, na čemž by ve většině případů nebylo nic špatného. Když pominu, že hudební vkus lidí, kteří jí posílají hlasy, se podle všeho blíží absolutní nule, protože lepší riffy a melodie dokáže vymyslet i moje kytara, když spadne na zem. Takže co je na tom skutečně špatně? Především fakt, že jde o kapelu, která má kořeny v hospodské hajlovačce Conflict 88 a má napojení na neonacistickou hudební scénu.

Latentní náckovství

Každý si může říkat co chce, jak chce a kdy chce. To je jedno ze základních lidských práv, do kterého většina demokracií až na pár výjimek nezasahuje. Když se ale podíváte do historie Tomáše Ortela, dojdete skrze Conflict 88 k právě těm několika výjimkám, které obnášejí hákové kříže, zvedání pravé ruky pod úhlem cirka pětačtyřiceti stupňů a podobným ,,radostem. Jenže dokud se tohle děje relativně otevřeně a všichni vědí (či alespoň tuší), s jakou žumpou vlastně mají tu čest, v případě kapely Ortel je tomu poněkud jinak. A to je problém.

Tenhle další samozvaný zachránce českého národa snažící se obsadit uvolněný trůn Dana Landy svoje náckovské chutě a touhy maskuje za rádoby „rock against injustice“ a vlastenectví, což ve volném překladu znamená silně xenofobní texty, které neváhají šmahem odsoudit kde koho. Ortel se nebojí hodit do jednoho pytle jak všechny příslušníky romské menšiny, tak pětinu obyvatel planety v případě islámu, kterým navrch nacpe do hlavy svatou válku a do ruky kalašnikov. Přidejte patetické hrdinství, cool historický vzhled a alespoň trochu seriózní vystupování, za něž se Ortel snaží schovat dost okaté nenávistné nálady, a voila, máte miláčka davu, který se navrch tváří dost legálně na to, aby jej kvůli neonacismu nezakázali.

O žárovkách a lidech

Pokud se Ortel skutečně umístí v anketě vysoko, pak by měl Český slavík sloužit především jako varování. Na xenofobní strunu českého národa očividně stále stačí jen slabě zadrnkat, aby se ozvala silná odezva. Samozřejmě, celý problém je mnohem komplexnější a je nepopiratelné, že svojí roli hrají i média a politici, ať už chtěně či nechtěně. Říct jasné ne Ortelu je ale takřka nutnost, stejně jako tomu bylo v případě volebního neúspěchu DS či DSSS.

Je smutné, že Ortelu to u lidí docela prochází (viz milion zhlédnutí u klipu Mešita), protože pokrytectví téhle chasy si musí nutně všimnout každý, kdo nemá inteligenci prasklé žárovky. A i přesto, že se v Česku pořád najde dost rozumných lidí (nebo já v to alespoň věřím), kterým je podobné uvažování naprosto cizí, nic to nemění na tom, že dodávku pořádných žárovek tu potřebujeme jako prase drbání.

zdroj: http://bit.ly/1xW14Gj

Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio