Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Perfect Sense, aneb v nedokonalosti je krása

  Před časem do kin zamířil nový snímek Perfect Sense. Dramatický přiběh pohybující se na hranici žánru sci-fi se zakomponovaným romantickým příběhem se vám představí v podání Evy Green a Ewana McGregora. A na co se vlastně divák může těšit?

 

Před časem do kin zamířil nový snímek Perfect Sense. Dramatický přiběh pohybující se na hranici žánru sci-fi se zakomponovaným romantickým příběhem se vám představí v podání Evy Green a Ewana McGregora. A na co se vlastně divák může těšit?

Lidstvo směřující k prázdnotě

Představovaný příběh se odehrává takřka po celém světě. Všechny národnosti a rasy lidí jsou napadeny tajemnou nemocí, jež všem, kteří se s ní dostanou do styku, odebírá schopnost cítit. Aroma ranní kávy se tak stává zapomenutou minulostí a vůně babiččiny zástěry jen mizivou vzpomínkou. Lidstvo se řítí do prázdnoty a vzpomínky zdaleka nejsou to poslední, co ztrácí. Do prostředí nakaženého tzv. syndromem ztráty čichu je vložen příběh Michaela a Susan; šéfkuchař a epidemioložka, jejichž osudy jsou propojeny díky blížící se katastrofě, prožívají zpočátku běžný milostný románek, který se ale postupem času proměňuje v mnohem víc. Na povrch se dostávají jejich nejtemnější tajemství a díky nově vzniklému poutu se již nic nezdá nemožné, přestože nad nimi neustále visí hrozba nakažlivé epidemie, která lidi střídavě drží pohromadě, poté násilně oddělí. Jak dlouho jí budou jejich smysly vzdorovat?

Strach nebo sobectví? Nehodláme se omezovat.

Film mě zasáhl hlavně díky ojedinělému daru přinutit člověka přemýšlet. Řekněte, kdo z nás někdy pomyslil na to, jaké by bylo žít bez takové samozřejmosti jako je chuť nebo čich? Perfect Sense upozorňuje i na tento jev. Dokazuje totiž, že člověk je bytost naprosto připravená přizpůsobit se čemukoliv. Hercům se podařilo naznačit, jakým způsobem by probíhalo chování lidí v podobné situaci. Nastalo by nejspíše odcizení a strach. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že lidstvo by se také řídilo i svojí vrozenou sobeckou povahou. Hlavní hrdinové se i přes počáteční nespokojenost nehodlají omezovat. V případě, že nemůžou mít to, co chtějí, přichází na scénu nadsázka a odlehčení situace.

Osobnosti s chybami jsou divákovi bližší

K vykreslení počínání lidí se ale nedají použít dokonalí příkladní občané s morálními zásadami, rodinou a vztahy bez problémů. Z tohoto důvodu aktéři spolu s tvůrci vybudovali osobnosti zahalené skrytými touhami, osobnosti s temnou minulostí, sobecké, s chybami, přesto divákovi mnohem bližší. Jejich záporné stránky prolínající se s fyzickou krásou Evy Green a Ewana McGregora nám přináší zobrazení dnešní doby z jiného úhlu pohledu, na nějž stojí za to se podívat.

Základem je nápad

Poslední léta nám filmový průmysl předvádí jen filmy protkané katastrofickými scénáři. Blízká zhouba a rozšiřování plané paniky jakoby se stávalo novým módním trendem, jenž proniká nejen na filmová plátna, ale s blížícím se datem konce mayského kalendáře i do podvědomí lidí. Apokalypsa pojmenovávána různými jmény ničí lidstvo zvláštními způsoby. Perfect Sense přináší osvěžení a odpočinek od nevyměřených dávek amerického patosu, jenž mnohdy nezachrání ani velice zdařilá grafika. Celé dílo si totiž zakládá na nápadu, ne na množství počítačových efektů.

 

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio