Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

This place je jednou z ,,must see'' výstav letošní zimy

V DOXu je už pár týdnů k vidění výstava This place, kterou tvoří sbírka fotografií vyprávějící příběh o životě v Izraeli. Na úvod musím říct jedno – je fakt skvělá! Na celkové výstavě se podílelo 12 uznávaných světových fotografů a každý z nich měl možnost fotit jinou oblast. Celkový koncept výstavy tedy nabízí různé úhly pohledu, ale také jiné prostředí, což dohromady poskytuje slušný obraz o Izraelském životě

Jedná se o premiéru výstavy, takže máme možnost ji vidět ještě dřív, než bude představena v samotném Tel Avivu,  kde bylo několik  fotek pořízeno.

Projekt inicioval fotograf Fréderic Brenner již v roce 2006 a při výběru míst se nechal hodně inspirovat například historickými cestami, které vedou k otázkám na izraelskou kulturu, tradici a společnost. Díky tomu mají fotky svůj příběh o něco hlubší, než se může na první pohled zdát.

Zdokumentovány jsou nejrůznější formy života izraelských obyvatel, prostředí, ve kterém žijí, ale také divoká příroda nebo vojenské základny.

Výstava je nejen pěkná na pohled, ale jako jedna z mála takových výstav ve mně zanechala opravdu  silný dojem a neměla jsem potřebu s prohlížením fotografií spěchat. Našla jsem mezi snímky takové, které mě zděsily a nutily mě přemýšlet nad hrůzami, které se v Izraeli dějí dnes a denně a přitom se o nich skoro nemluví. Rozhodně jsou mezi fotkami i situace, kterými by se izraelská společnost nechtěla chlubit a ukazují tak tamější prostředí takové, jaké je. Zároveň jsem se několikrát nadchla pro krásy jejich kultury a přírody, a fotky jsem si procházela pořád a pořád dokola. Bavily mě taky kontrastně jiné styly fotografií. Jednou byly fotky černobílé, podruhé z barevného analogu, jindy z digitálu..

Ke každé sbírce od jednotlivých fotografů byl i hezky popsaný příběh daného prostředí, což je nepatrný detail, který je dneska u většiny výstav samozřejmostí, ale díky znalosti pozadí mě některé fotky zaujaly o to víc.

Kdyby mě někdo pozval, ať jdu na výstavu znovu, neváhala bych a šla, je to rozhodně jedna z “must see” akcí letošní zimy!

Autory snímků jsou:

Wendy Ewald, Martin Kollar, Josef Koudelka, Jungjin Lee, Gilles Peress, Fazal Sheikh, Stephen Shore, Rosalind Solomon, Thomas Struth, Jeff Wall, Nick Waplington a autor projektu Frédéric Brenner.

Důležité informace:

Výstava trvá do 2.3.2015, vstupné je 180kč pro dospělé, studenti za půlku.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio