Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

(Podruhé) Zpátky v červeném

#QR
Pokud jste posledních patnáct let nežili zalezlí v jeskyni a nesledovali stíny na zdech, určitě jste někdy slyšeli o Červeném trpaslíkovi. O vesmírné lodi, jejíž jediný lidský obyvatel přežil radioaktivní katastrofu jen díky „zmrazení“ ve stázi na tři miliony let. Také asi víte, že tento seriál má spoustu fanoušků, kteří by kvůli nové sezóně také zalezli na tři miliony let do stáze. Ale k všeobecnému údivu to nebylo zapotřebí, protože během minulého podzimu přišlo to, na co se všichni třináct let těšili.

Pozdě, ale přece

Desátá sezóna Červeného trpaslíka se odehrává před trojdílným speciálem „Zpátky na Zemi“, který byl odvysílán před třemi lety. Ten se ovšem setkal s hodně smíšenými reakcemi a když se zjistilo, že celou desátou sezónu bude psát stejný člověk jako onen speciál, nemálo lidí se zděsilo. Po bližším prozkoumání se ovšem dozvíte, že tentýž autor psal i většinu dílů původního seriálu, mimo jiné celou sedmou a osmou sezónu. K tomu se měl seriál vrátit zpět do sci-fi prostředí a hrát na vtipy, čímž byly obavy zažehnány.

Popisovat děj seriálu je tedy zbytečné. Prostě další příhody Listera, Rimmera, Krytona a Kocoura. Zvláštní je, že se z Červeného trpaslíka vypařila celá posádka, která se v osmé sezóně vrátila. Beze slova zmizela i Kočanská, Listerova dlouhodobá láska. Scenárista se ani nemůže vymlouvat na méně známý alternativní konec osmé série, v němž všichni přežili, protože si sám podřezal větev tím, že o posádce mluví jako o mrtvých. Ale tohle je Červený trpaslík, tady nejde o nevysvětlitelné úniky smrti, které můžeme znát z Doctora Who. Tady jde o humor. O situační komiku, kde se z nevýrazných věcí správnou přípravou stanou povedené vtipy. O to, že Rimmer je stejné trdlo jako vždy a že Lister stále dělá své nechutnosti. A o nic z toho reinkarnace nepřišla.

A možná přijde i Ježíš

Na hercích je očividně poznat, že už tomu je od poslední řady přes třináct let. Sem tam vypadaly vlasy a na obličejích se objevily vrásky. Dokázali byste si představit zděšení Kocoura, takového casanovy, kdyby se viděl v zrcadle? Už to prostě nejsou stejní šviháci jako kdysi, naštěstí se to neprojevilo na jejich charakterech, protože ty jsou stejně vtipné jako kdysi. Celý seriál je „nahláškovaný“ od hlavy až k patě a někdy rozpačité přecházení mezi minipříběhy, z nichž jsou díly složené, vůbec nebrání tomu, abyste se během každého dílu popadali za břicho smíchy. Snad s výjimkou jediného dílu všechny dostávají jména svého staršího brášky.

Jediné výtky vůči trpaslíkovi pak mohou zaznít leda tak z řad fanoušků Kocoura. Sice se ukazuje často a nejednou hodí pěknou hlášku, ale během šesti dílů jsou pravé „kocourovské“ věty pouze dvě. Pokud je vám ale jedno, který z trpaslíkářů vás baví, nezbývá mi nic jiného, než abych vám novou sérii doporučil. Protože je to víc toho, co známe, v příbězích, které neznáme. Protože Rimmer je stejné pako jako vždy. Protože bych se divil, kdyby si staří fandové původní série už nehledali nové díly. Protože jestli jste ještě Červeného trpaslíka nikdy neviděli, měli byste to okamžitě napravit. Takhle dobrou sci-fi komedií je totiž pak snad už jen Stopařův průvodce po Galaxii.

Hodnocení: 87 %

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio