Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Podzimní výstavy

Pokud se nudíte a sháníte program na sychravé dny nebo jenom chcete ohromit své rande kulturním přehledem, určitě vyrazte na některou z výstav, se kterými se na podzim roztrhl umělecký pytel. A aby to vybírání bylo jednodušší, přináší EASY tři z mnoha tipů, kam v Praze vyrazit za kulturou.

Eva Mendieta: Tracess / Stopy

Galerie Rudolfinum představuje práci Evy Mendiety, kubánské umělkyně, která musela nuceně emigrovat do USA, kde od 70. let tvořila svá díla. Výstava má tentokrát hodně přírodní, až meditativní tón. Mendieta se zabývá hlavně splynutím člověka se zemí, pracuje s přírodními materiály jako hlína, listí, peří nebo písek. Kromě toho se ve svých pracích dotýká i sociálních problémů jako násilí na ženách nebo vnímání našeho těla ovlivněné stereotypy dané společností. Mezi její nejzajímavější umělecké počiny patří akce, kdy pozvala své přátele na večeři a zinscenovala na ně své brutální znásilnění.

Vystavené jsou hlavně fotografie, které dokumentují její akce, k vidění jsou ale například i sochy inspirované domorodým uměním (dřevěné sochy, rytiny do kůry). Určitě je zajímavé vidět nový přístup k „módním“ směrům 60. a 70. let (performance, body-art), nicméně pravděpodobně v nich neobjevíte nic tak revolučního, že by vás to posadilo do galerijního křesla.  

Termín: 2. 10. 2014 – 4. 1. 2015 Místo: Galerie Rudolfium, Alšovo nábřeží 12, Praha 1 Vstupné: plné 140,-, snížené 90,- Více info: http://www.galerierudolfinum.cz/cs/

Milena Dopitová: Miluji a přijímám

Pobočka Galerie hlavního města Prahy v Městské knihovně nabízí k vidění zástupkyni české umělecké scény Milenu Dopitovou. V roce 1989 se stala jedinou ženou, která byla členem umělecké skupiny Pondělí. Tvoří fotografie, instalace a objekty, které by se obecně daly zařadit mezi konceptuální umění (hlavní je idea a forma nazírání na umění).

Stejně jako celá její tvorba je výstava zaměřená na sociální problematiku. Ve svých dílech řeší vlastní identitu a její hledání, rozdílné vnímání rolí muže a ženy, každodennost a plynutí času. Zároveň svou tvorbu částečně rekapituluje a v některých dílech spatřujeme i vzpomínky na matku a dětská léta.  Výstava je pojatá s nadhledem, zároveň nechybí osobní přístup, zajímavé nápady a hezká práce s prostorem. Některá díla jsou bez kontextu hůře dešifrovatelná, na zážitku to ale nic neubírá.

Termín: 3. 9. 2014 – 30. 11. 2014 Místo konání: Městská knihovna, 2. patro, Mariánské náměstí 1, Praha 1 Vstupné: plné 120,-, snížené 60,- Více info: http://www.ghmp.cz/

This Place

Centrum současného umění DOX tentokrát vsadilo na světovou premiéru výstavy fotografií, které vás zavedou do vzdálených krajů, nad jimiž se poslední dobou vznáší mnoho kontroverzních otázek. Fotograf  Frédérik Brenner, který s nápadem přisel, pozval 11 světově uznávaných fotografů, aby odcestovali do Izraele a na Západní břeh Jordánu, kde pozorovali zdejší obyvatele, jejich kulturu a zvyky a ty potom zdokumentovali. Každý má jiný pohled na věc a zabývá se problematikou z trochu odlišného úhlu. Krom slovenského fotografa Martina Kollara patří na seznam vybraných fotografů i český zástupce Josef Koudelka, jeden z nejvýznamnějších fotografů 20. století. V horním patře je možné vidět video-prezentaci s jeho černobílými snímky.

Výstava nabízí nový pohled na nám poměrně vzdálenou kulturu. Fotografie zobrazují nejen odraz politických problémů ale hlavně každodenní život a zvyky místních obyvatel. Velkoformátové fotografie jsou velmi působivé, chvílemi si budete připadat, jako když se v dané lokalitě sami nacházíte.

Termín: 24. 10. 2014 - 2. 3. 2015 Místo konání: Centrum moderního umění DOX, Poupětova 1, Praha 7 Vstupné: plné 180,-, snížené 90,- Více info: http://www.dox.cz/cs/

Fotogalerie: 
Eva Mendieta (Stopy / Traces)
Milena Dopitová (Miluji a přijímám)
Nick Waplington (This place)

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio