Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Proč navštívit Maltu? Je to malý ráj na zemi…

Malý ostrovní stát, velikostí pouhých 316 km2, leží kousek od Sicílie ve Středozemním moři. Malta, jejíž název je pravděpodobně odvozen od slova med, byla již od pradávna velmi důležitým obchodním uzlem a to díky své strategické poloze. V průběhu staletí byla v područí mnoha různých národů - Féničanů, Kartága, Francie a také Spojeného království. Roku 1964 si vydobyla samostatnost, ač je stále členem britského Commonwealthu. Nyní je také členem Evropské unie, ke které se připojila v roce 2004.

Většina obyvatel země má svou domovinu na hlavím ostrově, ve městech a úředním jazykem je maltština. Domorodá řeč ale bohužel pomalu ustupuje a do popředí se čím dál více dostává angličtina, kterou se na ostrově hravě domluvíte kdekoliv. Jelikož se veškeré kulturní akce shlukují na největším ostrůvku, doporučujeme hledat lokalitu pro případnou dovolenou právě v tomto centru dění.

Blížící se událost

Zrovna nyní se Malta připravuje na své vůbec první, březnové hostování evropského poker tour. Jak EPT pořadatelé uvedli, Malta je velmi krásným místem s příhodným zázemím a i když není rozloha země kdovíjak obrovská, je zde spousta skvělých míst k vidění. Sám prezident EPT v rozhovoru řekl, že to bude pro hráče velmi příjemná, vzrušující a osvěžující zastávka v nabitém rozvrhu 11. sezóny PokerStars EPT. Pokerová komunita se tedy na Maltě může těšit nejen na adrenalin v kasinu v Portomasu a z návštěvy poker herny, ale rovněž na bohaté historické památky a širokou škálu nabídek v rámci zábavného vyžití.

Ze zvolení této destinace měl radost i člen elitního PokerStars týmu – Polák Marcin Horecki. Ten poprvé malebnou zemičku navštívil vloni v listopadu a byl jí doslova nadšen. Bývalý člen polského národního týmu v alpském lyžování, absolvent vysokoškolského magisterského studia a posléze i finanční businessman, tím vším se smí Marcin Horecki pyšnit. Roku 2006 pak proplul do světa živého pokeru a již v roce 2010 se po famózních výkonech vyhoupnul na vrchol žebříčku hráčů z Polska. Na svou první velkou výhru v královských pokerových událostech však zatím čeká. Uvidíme, jak se mu bude dařit dále, třeba již teď v březnu na Maltě.

Takovou zajímavostí nesporně je, že se pro mnohé pokerové bojovníky, zejména on-linisty, stala Malta druhým domovem. Takový Isaac Haxton se na ostrov dokonce přestěhoval a není jediný. Proto je na štíru, že turnaj na Maltě ukáže celou řadu kvalitních, náročných hráčů a nabídne fantastickou podívanou. Proto pokud uvažujete o brzké jarní dovolené a rádi byste si užili jak památek, tak trochu toho kulturního vzrušení, neváhejte a jistě navštivte Maltu. Zde se můžete v krátkosti dozvědět o nejoblíbenějších lokalitách na ostrově.

Malý výčet toho, co byste měli bezpodmínečně vidět, pokud ostrov poctíte svou návštěvou

MEGALITICKÉ CHRÁMY HAGAR QIM

Tento komplex, v překladu znamenající kameny motliteb, můžete najít na jižní části ostrova. Svatyně pocházející z přelomu 4. - 3. století př. n. l. má na každé straně tři megality s položenými obrovskými kamennými deskami, uvnitř naleznete pozůstatky oltářů a stolců.

MDINA

Uvnitř ostrova ležící bývalé hlavní město Malty. Je zde, až na výjimky, zakázaná veškerá automobilová doprava. Mdina historickými památkami oplývá. Hned za vstupem do města spatříte strážní věž Torre dello Stendardo, v dnešní době využívána jako policejní stanice. Určitě se stavte i do kaple místní patronky sv. Anny a rovněž i sv. Pavla. Jistě si i povšimnete Casa Iguanez, domu jedné z nejstarších šlechtických rodin. Triq Villegaigon, tepna všech ulic, vás dovede na náměstí sv. Pavla, z nějž majestátně dominuje kostel sv. Petra a Pavla.

KATEDRÁLA SV. JANA

Monument hlavního města Valletty byl postaven v 16. st. a fungoval jako pohřebiště chrabrých rytířů. Dodnes se zde úchvatně zdobené hrobky dochovaly. Obrovská katedrála je ověnčená osmi postranními kapličkami, pro zájemce je zde k mání i muzeum se vskutku vzácnými uměleckými kousky, jako je například obraz Caravaggia – Stětí Jana Křtitele. Mimo tohoto muzea kousek od katedrály můžete navštívit i Archeologické muzeum na hlavní třídě Republic Street. Vallatta, jakožto pevnost, působí již od pohledu nedobytným dojmem. Na síle všemu přidává obklopení města náručí dvou přístavů – Marsamxett Harbour a Grand Harbour.

JEZERO DWEJRA

Na ostrov Gozo se jeďte pokochat skalním jezerem, který slouží jako přirozený průliv. Z fotek jistě každý pozná dechberoucí Azurové okno.

TRHY

Levné oblečení, rukodělné výrobky, čerstvé potraviny, nekonečné smlouvání, hora lidí, spousta zmatku a křiku, to vše můžete čekat od tradičních pouličních trhů. Ten největší naleznete bezesporu v Marsaxlokku, trochu prostší i ve Vallettě a na Gozu ve Victorii.

Toto je pouze střípek z toho, co vás vše na Maltě čeká. Jarní období bohužel nedovolí si užít všeho, co nám tato země nabízí. Jestli jste spíše milovníkem vodního dovádění a potápění, odložte let na Maltu stoprocentně na léto, nebudete litovat.

Vodní sporty a potápění

Celý ostrov je obklopen průzračným Středozemním mořem s překrásnými písčitými či skalnatými plážemi. Ty jsou na rozdíl od typických dovolenkových destinací téměř liduprázdné. Ticho, klid, rudý písek, modré laguny, horké slunce, to je ideální místo pro relaxaci a letní dovolenou. Pokud vás už polehávání unaví, skočte si zašnorchlovat. Hodnotnější dávku adrenalinu vám do žil vlije windsurfing, vodní lyžování nebo jízda na vodním skútru. Tímto si pobyt zde náramně zpestříte.

Podmínky zde jsou doslova rájem pro milovníky potápění. Ať už jste začátečník nebo profesionál, toto unikátní místo dokáže ukojit sebenáročnějšího potápěče. Teplota moře je taky příjemná, v průměru okolo 23°C. Třešničkou na dortu jistě bude pro zkušenější noční ponoření, pod světlem baterek jsou barvy rostlin i zvířat pod hladinou ještě o píď uhrančivější.

Ten, kdo stále nebude mít dost, má jedinečnou možnost si vypůjčit jachtu a plachtit vstříc nekonečným vlnám nebo prozkoumat části ostrova, kam se se suchou nohou nemáte šanci dostat.

Malta je ostrov netušených možností, kde se najde i ten sebenáročnější turista. Jestli mezi ně patříte také, neváhejte a vzhůru na jih.

Fotogalerie: 
Mapa Malty
Věž v Portomaso
Jezero Dwejra a skalní brána Azurové okno

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio