Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Profesorka dějepisu Klingerová: „Postoj komunistů k Českému století mě nepřekvapil.“

Baví vás dějepis nebo tento předmět nemáte úplně v lásce? Třeba váš názor změní rozhovor s profesorkou dějepisu Lenkou Klingerovou z pražského gymnázia Nad Kavalírkou. Povídali jsme si o Českém stoletím, seriálu, který minulou neděli zakončil svou první část asi nejkontroverznějším dílem Zabíjení soudruha, který vykresluje proces s Rudolfem Slánským.

Sledovala jste České století? Pokud ano, viděla jste všechny díly, a který se vám líbil nejvíce?

Seriál sleduji pravidelně a viděla jsem zatím všech pět dílů. Dosud se mi nejvíce líbil ten první, protože to byl díl o budování našeho státu. Další už byly o jeho mrzačení.

Je podle Vás seriál historicky přesný?

Myslím si, že autoři seriálu si nedělali ambice natočit historický dokument. Do popředí vystupují osobní tragédie postav (Beneš, Gottwald, Slánský), které ovlivnily osud celého národa. A to se, myslím, podařilo.

Myslíte si, že by České století mohlo posloužit jako učební materiál do škol?

Určitě ano. Já sama ve výuce kladu důraz na to, abych svým studentům co nejvíce přiblížila atmosféru doby. Chci, aby za pojmy a letopočty viděli obyčejné lidi, kteří v té době žili, pracovali, milovali se, přiváděli na svět děti i v dobách nejtemnějších, radovali se ze svých úspěchů, zkrátka měli úplně stejné starosti jako my. Proto mě velice těší, že moji studenti kvarty a septimy, kde zrovna probíráme dějiny 20. století, seriál sledují se zájmem.

Myslíte si, že herci, kteří představovali známé Čechy a Slováky, zosobňovali věrohodně historické postavy (Tomáš Gagarrigue Masaryk, Beneš, Gottwald, Slánský, Moravec)?

Myslím, že ano. Nejvíce na mě zatím zapůsobila postava TGM, kterou ztělesnil slovenský herec Martin Huba. Fascinovalo mě, jak Martin Huba zvládl práci rukou, gesta. Bylo zcela zřejmé, že pečlivě studoval dobové fotografie a filmové záběry Masaryka. Jeho přístup k roli byl naprosto profesionální, z jeho TGM prýštil zápal pro věc, neuvěřitelná noblesa. Velký kus práce odvedli i maskéři. A také mě potěšilo, že právě tuto postavu ztvárnil Slovák. Mějme na paměti, že kus cesty jsme ušli společně a že jsme si stále velmi blízcí, i když nyní žijeme ve dvou samostatných státech.

Co říkáte na reakci komunistů, kteří "bojkotovali" zatím poslední díl Zabíjení soudruha (1951), který pojednává o procesu s Rudolfem Slánským?

Abych pravdu řekla, jejich postoj mě příliš nepřekvapil. Svědčí to o jejich neschopnosti a neochotě se vypořádat s vlastní minulostí. Konec konců kdo by chtěl při pohledu na svou vlastní podobiznu vidět zrůdu? To neustál ani Dorian Grey. Tak mě napadá, co komunistům naordinovat sledování seriálu povinně?

České století je série devíti hraných dokumentů, které pojednávají o české historii 20. století. Seriál vykresluje události ne zrovna tradičním způsobem - nezachycuje ty nejznámější scény, výjevy z našich dějin, ale vybírá si ty situace, které sice v učebnicích nejsou, ale do chodu dějin možná zasáhly více, než si myslíme. Scénář napsal spisovatel a publicista Pavel Kosatík a režie se ujal Robert Sedláček. První část dokumentů skončila minulou neděli, kdy na ČT1 byl vysílán pátý dokument s názvem Zabíjení soudruha (1951), který pojednává o procesu s komunistickým pohlavárem Rudolfem Slánským. 

Přehled dílů Českého století

1. Veliké bourání (1918) – Masarykova jednání v zahraničí a vzniku Československa.

2. Den po Mnichovu (1938) – Přijetí mnichovského diktátu.

3. Kulka pro Heydricha (1941) – Popis anglického odboje a příprava atentátu na Heydricha.

4. Všechnu moc lidu Stalinovi (1948) – Události vítězného února – komunistické převzetí moci v zemi.

5. Zabíjení soudruha (1951) – Proces s Rudolfem Slánským.

Tyto dílu se budou vysílat na podzim 2014

6. Musíme se dohodnout (1968) - Jednání Dubčeka a Svobody v Moskvě.

7. Je to jen rokenrol (1976) - Postupný proces vzniku Charty 77.

8. Poslední hurá (1989) - Komunisté v poslední fázi rozkladu.

9. Ať si jdou (1992) - Rozpad Československa.

Pokud jste České století neviděli, můžete se podívat na všechny díly na http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10362011008-ceske-stoleti/

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio