Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Projekt 100 – velké filmy na velkém plátně

Do českých kin se letos v rámci této dlouho očekávané události dostane pět mimořádně kvalitních děl světové a české kinematografie, což si v žádném případě nemůžou filmoví fanoušci nechat ujít.

Asociace českých filmových klubů pořádá Projekt 100 už od roku 1995. Dosud bylo do českých kin uvedeno 179 filmů, které vidělo přibližně 800 tisíc diváků. V roce 2012 došlo k dramaturgické proměně a projekt byl rozdělen do každoročně se opakujících programových bloků.

Výhodou projektu je jednoznačně žánrová pestrost, a tak se nemůže stát, že byste se nevypravili ani na jeden z nabízených filmů.

Diváci se i v letošním ročníku mohou totiž těšit na americkou klasiku v lednu, evropský klasický film v březnu, kultovní film 90. let v květnu a českou klasiku v srpnu. Oproti minulému ročníku navíc přibude premiéra klasického dětského filmu. Vybraná filmová díla jsou v restaurované a v digitální podobě.

A na jaké konkrétní filmy můžete letos do českých kin vyrazit?

 

Okno do dvora 

Zahájení letošního ročníku patří thrilleru Alfreda Hitchcocka Okno do dvora z roku 1954. Hlavní roli fotografa Jeffriese, který je kvůli zlomené noze odkázán na kolečkové křeslo, si zahrál James Stewart. Jeffries  pozoruje v dlouhých chvílích oknem vedoucím do dvora svoje sousedy z protějšího domu. Jednoho z nich pak začne podezřívat z vraždy své manželky a spolu se svou přítelkyní, kterou si zahrála Gracy Kelly, se tomu snaží přijít na kloub. Sám Alfred Hitchcock se ve filmu také objeví, tak schválně jestli ho poznáte.

Trailer:

Perný den

Po americké klasice se v březnu můžete těšit na film Perný den, ve kterém uvidíte členy skupiny The Beatles a také to, jak vypadal jeden obyčejný den v jejich životě. V tomto černobílém filmu nebudou samozřejmě chybět ani jejich slavné písničky, mezi které patří například "A Hard Day`s Night"a "She Loves You". Tento snímek získal také ocenění - Nejlepší britský film roku 1964 v kategorii muzikál/komedie.

Trailer:

Klub rváčů

Květen bude patřit Klubu rváčů, tedy kultovnímu filmu 90. let. Ve snímku si zahráli například Brad Pitt, Helena Bonham Carter nebo Edward Norton.

Trailer:

Kouř

Dalším naplánovaným snímkem je česká klasika Kouř Tomáše Vorla. Mladý inženýr přichází do vesnické továrny a za úkol dostává vyprojektovat systém na snížení emise. Mirek chce pracovat, což je ale v kontrastu se stávající érou posledních let totalitní křeče. Mirek svým normálním postojem uvede do chodu běh "místních" dějin, a tak v továrně dochází k demonstraci, která požaduje změnu. Zajímavostí snímku je prolínání ironie s obdivem, vážného s nevážným, skutečnosti s absurditou, reality s bizarností.

Trailer:

Vynález zkázy

A novinkou letošního ročníku je klasický dětský film, který bude mít, stejně jako snímek Kouř, premiéru na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Tento blok zahájí Vynález zkázy Karla Zemana, který vznikl na motivy románů Julese Vernea. Triky jsou inspirované postupy francouzského průkopníka trikového filmu Georgese Méliese. 

Trailer:

 Oficiální spot:

Zdroj obrázku: www.horor-web.cz

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio