Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Rathovo město nejspíš zavede školní uniformy

S odůvodněním, že v okrese Praha - západ pro nadané studenty zcela chybí tento typ výběrové školy, bylo letos v září zřízeno Gymnázium Hostivice. Nová škola přímo v bydlišti středočeského hejtmana MUDr.

S odůvodněním, že v okrese Praha - západ pro nadané studenty zcela chybí tento typ výběrové školy, bylo letos v září zřízeno Gymnázium Hostivice. Nová škola přímo v bydlišti středočeského hejtmana MUDr. Davida Ratha, několik kilometrů západně od hlavního města, je zatím pouze dvoutřídkou (jedna třída na čtyřleté a jedna na osmileté studium). Má se však v úmyslu rozšiřovat a zájemcům o studium nabídnout nejen špičkové vzdělání, ale možná i mnoho dalších výhod a specialit.

Již v době svého zřizování měla škola mnoho odpůrců z řad ředitelů jiných středočeských škol. Vznikla v době, kdy je běžným trendem spíše slučování škol z důvodu jednak nižší poptávky studentů, jednak všudypřítomného nedostatku financí. Ozývaly se názory, že Hostivice gymnázium nepotřebuje, neboť pro její obyvatele není problém dojíždět do Prahy, a hejtman Rath byl médii obviňován, že si ze svého kraje vytváří "stát ve státě". Lehce kontroverzní je také příspěvek, který byl této škole poskytnut z krajského fondu. Dotace od kraje činí ročně kolem 3,2 milionu korun, což je, vztaženo k počtu žáků, nadprůměr. To kraj však vysvětluje jak vysokými náklady na rozjezd, vybavení a rekonstrukci nového gymnázia, tak právě nízkým počtem studentů, kvůli němuž jsou dotace od ministerstva školství, které gymnázium dostává, jen nepatrné.

Současným 40 žákům je prý umožněno zvolit si jako volitelný předmět tenis či golf, od března budou možná mít i další nadstandard. Rada kraje a vedení školy se shodly, že žákům a jejich rodičům nabídnou zavedení školních uniforem. Pokud se rodiče vyjádří pro a nechají dětem uniformy na vlastní náklady ušít, mohly by být na gymnáziu zavedeny již do několika měsíců. "Pokud na to rodiče přistoupí, budeme pak řešit, jestli se budou nosit celý týden, jeden den v týdnu nebo jen na slavnostní akce," řekla podle iDnes.cz ředitelka školy Petra Šnajberková. "Žáci by si zvykli nosit slavnostní oblečení a navíc by měli pocit, že někam patří." Nošení uniforem je v česku velmi neobvyklé nejen na státních, ale dokonce i na soukromých školách. Svými uniformami je proslulá například Kellnerova škola Open Gate v Babicích.

Gymnázium Hostivice, jako většina středních škol, 15.března uzavírá přihlašování ke studiu. V příštím školním roce plánuje nejspíše otevřít tři první ročníky a zatím téměř prázdná budova se tak začne brzy stávat plnohodnotnou vzdělávací institucí. Ačkoliv obdobné projekty Davida Ratha jsou veřejností téměř zásadně kritizovány, gymnázium v osmitisícové a stále se rozrůstající Hostivici, která je navíc dobře dopravně dostupná z mnoha dalších obcí Prahy - západ, se na první pohled nejeví jako špatný plán. A nad tím, zda se souhlasem žáků zavede lehce netradiční podmínky studia, nemá smysl se pozastavovat - každý totiž má svobodu vybrat si školu právě podle jejích specifik, odlišností, výhod a nevýhod.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio