Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Skins

#QR
Teenageři, kteří trpí svým životem. Trápí je škola, rodina, přátelé, láska, vlastně cokoliv, s čím se denně setkávají. Vítejte ve světě Skins.

Na začátku letošního roku poběží na britské stanici E4 sedmá a zároveň i poslední řada seriálu Skins (slangový výraz pro papír, do kterého se balí joint), který sklízí ocenění nejenom v rodném království, ale i jinde po světě. A není se čemu divit. Koncept seriálu je více než nezvyklý.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

Každý díl série (kterých je osm až deset, jak už je pro britskou tvorbu typické) se zaměřuje na jednu postavu z party teenagerů, kteří společně navštěvují bristolskou střední. Jejich život je zjevně velmi pohodový, všichni mají svoji rodinu, dobrou školu, večery tráví v klubech se svými přáteli, vlastně žijí sen každého mladého člověka. Nebo ne? Při pozvolném odkrývání duše každého z (anti)hrdinů zjišťujeme, že ne všechno je tak růžové, jak se zdá. Ve skutečnosti je každý z nich sám, ztrápený, musí se potýkat s problémy v rodině, milostném životě, a dokonce i se smrtí. Proto se marně snaží najít svůj vlastní klid a spokojený život pomocí drog, alkoholu nebo sexu bez lásky a citů.

Ale slov „láska“ a „city“ se nelekejte, nejde o příběhy tak ohrané v nekonečných telenovelách. Například: Anwar a Maxxie jsou nejlepší kamarádi, ale Maxxie je gay a Anwarovo náboženství nic takového nemůže přijmout. Přežije jejich přátelství?

Každý pes jiná ves

Díky zacílení každého dílu na jednu z postav dostávají tvůrci prostor na velké manipulování se stylizací jednotlivých epizod. Do soundtracku, stylu natáčení i atmosféry dílu se promítne osobnost té postavy, na kterou se zaměřuje. I když spolu všichni hrdinové chodí do jedné třídy, ve většině epizod se stávají spíš vedlejšími postavami a jediné, co je důležité, jsou životní útrapy a strasti jednoho z nich. A v posledním díle každé řady se propojí osudy a příběhy celé party a divák skáče radostí, že jsou tam najednou „Všichni“ (tak se také jmenuje poslední díl každé série, neboť jednotlivé epizody jsou pojmenovány po jejich centrálním charakteru). Ale ani série na sebe klasicky nenavazují, jak je zvykem, protože tvůrci se rozhodli každý druhý rok kompletně obměnit hlavní postavy, aby se diváci nezačali nudit okoukanými tvářemi a příběhy.

Toho odněkud znám!

Ve Skins sice hraje většina herců pro divácké oko neznámých, ale občas si jednu z titulních rolí zahraje i nějaká ta (budoucí) hvězda. Například herce, který ztvárnil Tonyho (Nicholas Hoult), jsme poté mohli vidět v nových X-Menech jako Beasta a Franky (Dakota Blue Richards) si zahrála Lyru Belacqua ve filmu Zlatý kompas. 

V roce 2011 vznikla i americká verze seriálu, ale kvůli své neúspěšnosti byla záhy zrušena. Nicméně i britské Skins mělo namále, tvůrcům se však podařilo získat povolení na tři závěrečné filmy, které budou tvořit poslední sérii a bude v nich vystupovat většina postav ze všech tří takzvaných „generací“, které prošly seriálem od roku 2006. A diváci budou do poslední chvíle napjatě čekat, jestli jejich oblíbenci našli své štěstí a jestli vůbec přežijí své dramatické mládí.

89 %

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio