Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Střední je pro Švédy mnohem míň stresující

Povídali jsme si Kristýnou, studentkou pražského gymnázia o jejím ročním pobytu ve Švédsku. Zjistili jsme, jak se odlišuje švédský vzdělávací systém od toho českého nebo o tom, jací vůbec Švédi jsou a co si myslí o Češích.

Proč jsi se rozhodla vycestovat zrovna do Švédska a na jaké škole jsi studovala?

Do Švédska jsem vyjela, protože mám ráda Skandinávii a chtěla bych v budoucnu využít zkušenosti ze Švédska a to buď studijně nebo pracovně. Díky EU je to snazší než třeba v Americe, kam jezdí asi nejvíc studentů na exchange. Žila jsem rok v Göteborgu a chodila do mezinárodní školy IHGR (International school of Gothenburg Region) 2. ročníku gymnázia. Na školu jsem se přihlásila sama bez pomoci nějaké organizace. Bydlela jsem u známých. 

"Denní rozvrh je místo 6 hodin po 45 minutách zhruba 2 hodiny po 180 minutách."

Jaký dojem na tebe škola udělala a jak náročné bylo studium?

Vzhledem k tomu že jsem studovala na mezinárodní škole, tak nemůžu přesně popsat, jak vypadá typicky švédská škola. Upřímně byla ta moje dost spatně organizovaná. Učitelé chaoticky vysvětlovali, co po studentech chtějí. Jeden z nejvýraznějších rozdílů byl jiný rozvrh a způsob výuky. Místo 6 x 45 minut denně bylo zhruba 2 x 180 minut. Výuka neprobíhala tak, že si sednete, učitel vypráví a vy si píšete poznámky. Dal nám třeba jen papír a za úkol bylo “analyzovat problém”. To mi moc nedávalo smysl, protože nikdo z nás ve třídě nebyl ani zdaleka tolik vzdělaný, aby mohl analyzovat ekonomickou situaci Jamajky. Výsledek mi tak připadal směšný. Je to na dlouhé povídání, rozhodně si myslím, že mi škola přes to všechno něco dala. Jinak od kamarádů ze švédských škol jsem moc neslyšela “musím se jít učit”. Řekla bych, že střední je pro Švédy rozhodně míň stresující. Přírodovědná, humanitní, hudební, manuální, web design, atd. ­ tohle je pár příkladů, jaká odvětví středních škol si Švédi vybírají. Hodně mých kamarádů chodilo do hudebních škol. Švédi říkají, že školský systém ve Švédsku je posledních 15 let horší a horší. Velký vliv na to má podle mého názoru systém známkování. Ten se měnil během posledních let několikrát. Systém A-F, co mají teď, je naprosto demotivující - je takřka nedosažitelné dosáhnout áčka a dostávat C,D nebo E není zrovna motivující. Další rozdíl je, že švédská vláda hodně investuje do studentů a rozvoje škol. Jako student jsem měla od státu zdarma dopravu a školní jídelnu. Pokud nemají studenti vysokou absenci ve škole, dostávají měsíčně 1000 švédských korun (3000 Kč). Děti na základce mají i handcraft (řemesla), což si myslím, že je dobře. Dost se prožívá tělocvik, orientační běh je jedna z věcí, co švédské děti dělají ob den.

Popiš nám v základech švédský vzdělávací systém.

Jak už jsem řekla, Švédsko dost investuje do škol a studentů. Švédi chodí do státních i soukromých škol a univerzity jsou bezplatné. Řekla bych, že univerzity jsou tam na dobré úrovni. Potkala jsem hodně zahraničních studentů a hodně fakult má výuku Bc. a výš v angličtině. 

"Švédi se smáli, když zjistili, že z Krkonoš na Šumavu se dostanete za 6 hodin." 

Jak vypadal tvůj všední den?

Můj všední den vypadal asi tak stejně jako všední den tady. Po škole jsem si šla zahrát beach volejbal do největší beach haly na světě nebo jsem chodila ven s kamarády. Někdy jsem nvštívila i kino a party, ale kina jsem později litovala a následující týden nejedla – jeden lístek tam v přepočtu vyjde na 360 korun.

Cestovala jsi, co všechno jsi viděla?

Během toho roku jsem vyjela dvakrát do Norska a dvakrát do Dánska. V Norsku jsem vyrazila do hor, konkrétně do Hemsedalu, a musím říct, že je to nepopsatelně krásná část země. V Dánsku jsem byla karavanem na západním pobřeží a podruhé v Kodani.  Ve Švédsku jsem víkend strávila ve Stockholmu a na ostrově Öland. Na cestě po ostrově se musíte vyhýbat krávám a losům. Příroda je tam neporušená a melancholická. Také zmíním vzdálenosti mezi místy, protože v porovnání s námi jsou směšné. Na výšku je Švédsko velké jako Kanada a když jsem jim řekla, že z Krkonoš na Šumavu se dostanete za 6 hodin, tak se smáli.

"Při řádné docházce dostane student kolem 1000 švédských korun (3000 Kč)." 

Jak vypadá typický Švéd?

Představa zrzavého kulturisty s knírkem a copánky pod vikingskou helmou s rohy je dost zkreslená. Typický Švéd z Göteborgu je blond s modrýma očima, poslouchá Håkana Hellströma, jí makrelu a pak si dá pořádně černé kafe,­ aspoň dva šálky s kanelbullou, semlou, nebo s něčím sladkým. Jezdí Volvem, má hluboký přízvuk a směje se Švédům z Malma za jejich divný přízvuk. Švédi jsou moc milí a hodně rodinní. Mají rádi svůj domov a pečují o něj. Cestují do Ameriky a za exotikou. Mladší generace mi přišla trosku nevděčná, protože říkali, že je Švédsko “boring”, ale to je asi pocit každého na jakémkoliv místě, kde žije celý život ve stejném stereotypu. Podle mě Švédsko rozhodně není nuda.

Ve Švédsku je život fajn. Každopádně po příjezdu nečekejte vřelé uvítaní, tancovačky a oslavu. Nepřijeli jste do Barcelony nebo Ameriky. Švédi jsou chladnější, ale když se s nimi blíž seznámíte, tak jsou to ty nejvřelejší lidé. Ve veřejné dopravě taky moc nečekejte konverzaci, ale pak když už narazíte na někoho, kdo si s vámi rád pokecá, tak je to určitě někdo zajímavý.  Ale je těžké generalizovat. Každý je jiný, jak už jsem předtím zmínila. 

Jaký jsi měla názor na Švédsko a Švédy, předtím než jsi do země přijela? Změnila jsi názor na ně během pobytu?

Před odjezdem jsem nic neočekávala a snažila jsem se nemít žádné předsudky nebo představy. Místo toho jsem doufala v to nejlepší. Můj názor předtím na Švédsko byl asi takový, že jsem věděla, že je to jedna z nejvyvinutějších zemí a že volí levici, pak že na severu je tma a zima plus krásná příroda. To vše je pravda. Jak bych mohla mít názor na něco, co jsem vlastně na vlastní kůži nikdy nezažila. Názor se mi vytvořil během roku. Moc rádi mluví anglicky, angličtina je ve Švédsku dost používaná díky imigrantům a hlavně televizi. Nemají dabing, takže jsou v angličtině o několik levelů lepší než tady u nás.

„Moji vrstevníci neznali Česko, slyšeli až na Prahu.“

Co si myslí Švédi o Češích?

Zajímali se, odkud pocházím,­ řekla jsem že z Česka. Lidé starší 25 let věděli, o čem mluvím i bez ptaní se na Prahu. Moji vrstevníci moc nevěděli, kde je Česko, ale na Prahu všichni slyšeli vzhledem k jarním prázdninám, které tam často tráví. Lidé, kteří v Praze byli anebo věděli víc o Česku, rozhodně nevypadali, že Česko nemají rádi. Kultura piva a hokeje jim je docela blízká, až na to že tam pivo není levnější než voda.   

Martin Jindřich, Michal Karas

Fotogalerie: 
Göteborg
Stockholm
Výhled na Götaalu v Göteborgu
Jezero Landvetter u Göteborgu
Výlet na lodi, pobřeží Göteborgu
Götaplatsen se sochou Poseidon v Göteborgu
Museum moderního umění ve Stockholmu
Hemsedal, Norsko
Hemsedal, Norsko
Divadlo/kino Dragou u Järntorgetu v Göteborgu
Výhled na Göteborg z Majomy
Trajekt Helsingborg do Dánska
Gogh, Gauguin, Bernarnd - Museum Ordrupgaard, "Friction of ideas"
Jezero v Kållered, Göteborg

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio