Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

„Štvou nás festivaly, kde hrajou ‚furt ty samý‘ kapely,“ říká Marek Dočekal, organizátor festivalu Žižkovská noc

#QR
Marek Dočekal je jeden z hlavních organizátorů stále populárnějšího festivalu Žižkovská noc. Dá se říct, že akce podobného měřítka, navíc v zimě, je v našem hlavním městě unikát. EASY Magazine je mediálním partnerem festivalu. Nejen o nadcházející zimní Žižkovské noci se dočtete v následujícím rozhovoru.

Mohl bys čtenářům přiblížit projekt Žižkovské noci? O co vlastně jde?

Obecně vzato je Žižkovská noc snaha udělat ten nejpekelnější mejdan celé zimy. A nejen jí. Za jedno směšné vstupné v hodnotě obyčejného klubového koncertu (100–150 Kč) se návštěvníkům otevřou na jednu noc brány několika klubů, které budou narvané desítkami kapel a DJs všech možných i nemožných stylů od rocku, punku přes hardcore a metal až po reggae, hip hop, alternativu. Chtěli jsme si po svém udělat pořádný festival za minimální vstupné. A zatím se to daří.

Jak dlouho tento projekt funguje a jaké eventy zahrnuje? Moh bys přiblížit vývoj Žižkovské noci od jejího vzniku?

Projekt funguje od roku 2011 v pravidelném rytmu – na přelomu února a března je velká, hlavní Žižkovská noc – přes 15 klubů a přes 80 kapel a DJs. V poslední den školy v červnu je pak „letní“ verze ŽN (Žižkovské noci, pozn. red.) jen ve dvou, třech klubech. A na podzim v půlce listopadu bývá „warm up“, takové rozkouření na hlavní ŽN. Warm up je koncipován víc do tvrdších stylů jako hardcore a metal, jsme staří prasáci. Vývoj asi nikdy neskončí... stále přibíráme nové kluby a vymýšlíme, jaké nové scény by lidé na festivalu ocenili.

V jakém termínu bude nadcházející zimní „Žižkárna“ a na jaké interprety se mohou fanoušci těšit?

Nadcházející ŽN bude 1. 3. 2013, takové milé datum. Za jedno vstupné bude k dispozici 18 klubů – 16 na hudbu a dva na doprovodný program – divadlo, poezie a různé přednášky. Ze zajímavých jmen se dá vybrat třeba legendární James Cole, Čokovoko, Bounce!Bounce (Kay&Tvzex ze Sunshine), Rattle Bucket, N.V.Ú., Discoballs nebo kníže pornofolku Záviš. Oproti minulým létům jsme zařadili na přání fanoušků několik nových scén – drum'n'bass, hip hop nebo třeba post rock.

To vypadá na pořádně tučnou nabídku. Jak těžké je tohle všechno dát dohromady? Předpokládám, že vstupné asi všechno nepokryje...

Snažíme se rok od roku o co nejtučnější line up, už jsme si trochu rozmlsali fanoušky, tak musíme držet laťku proklatě vysoko. Příprava festivalu obnáší stovky hodin telefonátů, schůzek, mailů a neskutečných jobovek. Ale ten výsledek za to stojí. Ze vstupného hradíme drtivou většinu nákladů. Chceme ukázat, že se dá udělat pořádný festival s rozumným vstupným a specifickým programem. Štvou nás festivaly, kde hrajou „furt ty samý“ kapely a vstupné je nesmyslné. Děláme si to sami a po svém, nezávisle na často nesmyslných podmínkách velkých „sponzorů“.

Proč vlastně Žižkov? Kde se ukrývá osobitý duch téhle čtvrti?

Je to jednoduché. Asi nikde ve střední Evropě není tak neskutečná koncentrace klubů a barů, což dává základ myšlence festivalu – přebíhat libovolně mezi xx kluby a užít si večer na maximum. Každý si najde to svoje. Žižkov je po desítky let svérázným prostorem, který si za každého režimu udržel od zbytku Prahy specifický odstup. Kdo by neznal pojmy jako „žižkovští Pepíci“ nebo „Svobodná republika Žižkov“. To místo má geniální genius noci, kde je doslova hmatatelná atmosféra. A jak řekl klasik: „Žižkov je to místo, kde se chlastá.“

Akcí jsou i přes tuhé mrazy všude možně hromady. Proč by si měli fanoušci vybrat právě Žižkovskou noc?

Program festivalu je tak bohatý, že si takřka každý najde mezi víc než osmdesáti interprety to svoje – od zmlsaného fanouška podivuhodných stylů až po lidi, co se chtějí „jen tak bavit“. A to vše v krásné žižkovské scenérii za minimální vstupné. Myslím, že se všichni mohou těšit na pěkné hudební špeky!

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio