Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Thor je žena! Marvel vnáší do komiksů čerstvý vzduch a kontroverzi

Marvel oznámil, že titulním hrdinou nové komiksové série o hrdinovi, jemuž hromy tancují podle toho, jak mává kladivem, bude žena. Jménem Thor. Marvel očividně začíná cílit víc na ženské a dívčí čtenáře. Jaký smysl tohle všechno ale má?

Řekněme si to na rovinu: Moc zajímavých hrdinek v komiksech nenajdete. Na kolik ženských postav v klíčových rolích si vzpomenete? Nejspíš na Catwomen a Winder Woman ze světa DC Comics, na Gamoru ze Strážců Galaxie, na Černou vdovu. Ovšem ve většině komiksů nebo i filmů hrají ženy spíš roli motivace, která žene mužského hrdinu k větším výkonům, nebo objektu, který je potřeba zachraňovat. 

Krok vpřed, nebo vzad?

Marvel se teď snaží udělat krok vpřed a vsadit do komiksového světa další pořádnou ústřední ženskou postavu: z mocného boha hromu Thora se stává žena. Nakonec, jak vysvětluje Marvel v oficiálním vyjádření, božskou moc má prostě ten, kdo má ve vlastnictví kladivo: proč by to nemohla být žena? Zní to logicky. A ženy a dívky, které čím dál tím víc čtou komiksy, budou určitě rády, že je autoři jednou berou vážně. Taková je podle mě logika lidí z Marvelu. 

Jenže tady je ten problém: komiksy jsou už z podstaty plné testosteronu. Chlapácké řeči, agrese, občas nějaký ten románek s jemnou ženou pro doplnění celého toho velkého klišé. Když už se v komiksech objevuje jako superhrdina ženská postava, tak je: a) velmi málo oblečená, a za b) chová se stejně agresivně a „chlapsky“ jako super-muži. Její ženskost spočívá v jejích křivkách a v tom, že svoje tělo používá vůči mužům jako zbraň. O ději této komiksové novinky zatím není moc známo, ale vsadím se, že Thor-žena bude prostě následovat zaběhlé superhrdinovské scénáře a jen se k tomu občas zavlní v bocích.  Tomuhle se tedy teď říká ženskost?

A Captain America bude černý!

Je tu ještě jedna velká novinka, která hýbe světem komiksů: příští Captain America bude Afroameričan. Respektive roli Kapitána zaujme hrdina známý jako Falcon, který ho bude muset nahradit. Tahle proměna dává smysl nejen jako snaha o větší rasové vyvážení: proti černému Kapitánovi nikdo nic nemůže mít. Jediným rozdílem bude očividně jeho barva pleti a to by nikomu nemělo připadat divné. Tedy nikomu, koho jako mě nenapadá, že by si Marvel taky mohl vymyslet nějakou novou postavu a nesahat nám na naše staré dobré hrdiny.

Výlet do země Marvel

Bude zajímavé sledovat, jestli se tyto změny někdy promítnou i do dalších záležitostí obklopujících Marvelovský svět. Tak třeba Wonder Women to do filmu nikdy pořádně nedopracovala: a velmi populárního Thora v podání Chrise Hemswortha bude Marvel asi těžko nahrazovat. Další postava, kterou asi těžko můžeme nahradit, je Hulk - ať už je to ve filmu nebo ve hře, některé postavy prostě nahrazené být nemůžou. Můžete kliknout sem a najít neoficiální verzi hry, která demonstruje tuhle ryze mužskou postavu.

Co vy, dámy, postavíte si na noční stolek ženskou postavičku Thora, aby vám připomínala, jak supervýkonné a zároveň nádherné můžete být, když se budete pořádně snažit a když si najdete ten správný sexy obleček?

Tak tedy, můj drahý Marvele: Doufám, že si uvědomuješ, na jak tenkém ledě se pohybuješ. A že jestli my ženy něco nemáme rády ještě víc, než testosteronovou převahu, tak je to zakuklená testosteronová převaha, kterou nám prezentují jako ženskost. 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio