Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Trutnovský festival na pevné undergroundové základy naváže i letos.

Hledáte mezi záplavou letních festivalů pod otevřeným nebem nějaký, který by se lišil od těch komerčních? Hudební svátek, který se vymyká stereotypům a chystá pro vás nejen přehlídku kapel, ale unikátní atmosféru načichlou československým revolučním undergroundem?

Hledáte mezi záplavou letních festivalů pod otevřeným nebem nějaký, který by se lišil od těch komerčních? Hudební svátek, který se vymyká stereotypům a chystá pro vás nejen přehlídku kapel, ale unikátní atmosféru načichlou československým revolučním undergroundem? Neváhejte ani minutu a rozjeďte se na multikulturní festival Trutnov.

Indiánské bubny z podkrkonoší  se rozezněly. Že nevíte, o čem je řeč? Trutnovský festival je jeden z nejstarších festivalů svého druhu ve střední Evropě. Je spojen s československým listopadovým undergroundem, bohatou historií a specifickou, nezapomenutelnou atmosférou, díky které si vytvořil přezdívku „Český Woodstock“.  O festivalu se prý traduje, že podstatné nejsou kapely, které zde hrají, ale moment setkání.

Je z čeho vybírat

„Rozličnost a různorodost přitahuje náš kmen jak můru k hořící svíčce v našich wigwamech. Na pódiích se budou střídat umělci různých směrů. Od undergroundu, přes vážnou hudbu, jazz, etno, písničkáře až po pop či metal.“ – zakladatel festivalu Martin Věchet

Pořadatelé Trutnovského festivalu staví na větších zahraničních kapelách doplněné o české interprety. Z headlinerů zmiňme americké nu-metalové legendy Korn nebo pop-punkovou sestavu Yellowcard. Kromě velkých jmen se festival snaží mainstream nezasahovat. Ten nechávají na jiných komerčních akcí pod otevřeným nebem. Z českých kapel uveďme například Sto zvířat, J.A.R v čele s Danem Bártou, Vladimíra Mišíka a jeho ETC nebo průkopníky tuzemského punku Visací Zámek. Trutnov vytváří určitou alternativu. Festival má revoltující undergroundové kořeny a atmosféra národního přerodu v Trutnově rok co rok ožívá.

Sametovou příchuť kromě tradičního vystoupení kapely Plastic People of the Universe určitým způsobem doplní třeba i návštěva člena legendárních Velvet Underground Johna Calea. Ten sice nemá nic společného s československým listopadem 1989, ale byl inspirací pro mnohé aktéry tehdejšího revolučního hnutí. Velvety měl rád mimo jiné i „podzemní guru“ Ivan Magor Jirous nebo „trutnovský náčelník“ Václav Havel.

In memoriam

Právě těmto dvěma osobnostem bude letošní ročník vzdávat hold. Open Air Trutnov tak bude o to přitažlivější, protože Václav Havel byl patronem festivalu a i Magor patřil mezi významné hosty. Druhému jmenovanému bude zasvěcen Undergroundový stan, který doznal několika změn. „Celý se zvětší, včetně pódia. Jeho program bude více zaměřen na undergroundové koncerty, ale i na různé přednášky a promítání. Právě zde například probíhala v minulosti dvouhodinová beseda s Václavem Havlem či knězem Jakubem Trojanem, který pohřbil Jana Palacha,“ popisuje atmosféru Undergroundového stanu jeden z pořadatelů Voloďa Jůzl.

16. – 19. 8. „Na Bojišti“  

Open Air Festival Trutnov bude stejně jako v minulých letech v areálu Na Bojišti. Letos je uhájení stejných míst o to vzácnější, jelikož pozemky areálu byly určeny k zástavbě. „Český Woodstock není jen o hudbě, ale i o názoru. To se samozřejmě nelíbilo bolševickým a nelíbí ani současným mocipánům. Ti první jeho pozemky v roce 1987 postříkali močůvkou, ti druzí současné území, kde se pořádá, určili k zastavění a nově vyhlídnuté prodali k jiným účelům. Loajalita je i dnes měřítkem podpory nebo zatraceni. Hudba a svobodny názor si však naštěstí žije svým životem bez ohledu na to, jestli je u moci Ivan nebo Pepik,“ dodává Martin Věchet.

Trutnovský festival kromě koncertů desítek kapel, různých promítání, besed, přednášek a debat nabídne také rozšíření programu v podobě divadelních představení. Nasaďte indiánské čelenky a užijte si euforické dny na barevných loukách v podkrkonoší. Čeká vás nezapomenutelný zážitek. Toto spojení zní sice jako klišé, ale tentokrát je předáváno bez notorické účelnosti. Zažijete totiž úplně něco jiného než každý rok na obyčejném festivalu – a to v paměti určitě utkví!

Více informací na webových stránkách

http://festivaltrutnov.cz/

http://www.facebook.com/trutnovfestival

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio