Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Už jen pár dní zbývá do 25. ročníku Trutnovského festivalu!

Trutnovský festival slaví letos už čtvrt století od svého předrevolučního, undergroundového zrodu. Festival zahajuje tento čtvrtek po čtvrté hodině poctěním památky Václava Havla a Ivana Magora Jirouse, kterým je letošní ročník zasvěcen.

Trutnovský festival slaví letos už čtvrt století od svého předrevolučního, undergroundového zrodu. Festival zahajuje tento čtvrtek po čtvrté hodině poctěním památky Václava Havla a Ivana Magora Jirouse, kterým je letošní ročník zasvěcen.

První oficiálně povolený ročník byl sice až po revoluci, na začátku „devadesátek“, ale Český Woodstock si svoji revoltující, sametovou tvář ponechal napříč pětadvaceti lety, během kterých vždy v létě proběhlo setkání tisíců nadšenců a desítek interpretů pod pestrobarevnou hudební produkcí.

A 25 let je dlouhá, předlouhá doba. Navíc v naší kotlině, kde festival s takovými kořeny nemá obdoby. Právem se Trutnovský festival může stavit do role „fotra všech fesťáků“. Festivalový fotřík zdá se i letos naplní veškerá očekávání a přes všechny komplikace s pozemky určenými k stavbě pro komerční účely nabídne svým věrným squaw a spolubojovníkům to, na co se každý rok těší.

Čtvrteční program navzdory tradici zveřejněn již nyní

Moment setkání a překvapení je ctěn pořadateli už od svého vzniku. Přesto byla do éteru vyslána první ochutnávka z festivalové nabídky. Byl zveřejněn program prvního dne. Už ve čtvrtek 16. srpna v 16 hodin se totiž brány „transcendentální planety pod názvem Open Air Music Festival“, jak prohlašují jeho strůjci, otevřou.

Od šesti hodin pak začne program čtyřdenního festivalu. A to již zmíněným uctěním památky náčelníka Václava a gurua undergroundu Magora. Hold se rozhodli organizátoři festivalu vzdát prostřednictvím bohoslužby, kterou bude sloužit kněz Ladislav Heryán, jenž pohřbíval i Martina Jirouse. „Naši náčelníci odešli do astrálních lovišť, proto bude neobvyklý i úvod festivalu. Bohoslužbou budou začínat první dva dny a uctíme jimi spolu s duchovními pastýři památku Václava Havla a Martina „Magora“ Jirouse,“ dodávají organizátoři.

Na hlavní stage pak vystoupí Michal Prokop a po něm už zahraniční interpreti. Návštěvníci festivalu si užijí srdceryvné balady od syna Leonarda Cohena, Adama. Následně je z romantického opojení probudí jeden z vrcholů celého festivalu, americký punkrockový pojem – Anti-Flag! Zajímavostí a ojedinělostí festivalu budou taky dvojitá vystoupení. Někteří interpreti totiž zahrají na obou koncertních jevištích. Příkladem toho bude hned ve čtvrtek Američanka Jessie Evans. Avantgardní zpěvačka, která se stala objevem slavného Iggy Popa, vystoupí na hlavní stage a hned další den v odlišném prostředí undergroundového stanu.

Dojde i na poezii

Na závěr vzkaz od jednoho ze zakladatelů festivalu, Františka Čuňase Stárka: „Kdo z bratrů a sester by chtěl aktivně vzpomenout na náčelníka undergroundového kmene Ivana Martina Jirouse, řečeného Magor, může tak učinit tím, že si připraví některou z jeho básní dle vlastního výběru. Tyto básně spojíme za sebe do proudu recitace, který bude plynout ve chvílích, kdy se v undergroundovém stanu budou střídat kapely. Snad se nám tímto způsobem podaří alespoň částečně zacelit díru, která po Magorovi zůstává. Zdraví Ten, který mluví se sovou.“

Berte stany a vyrazte na 25. ročník festivalového Trutnova! Pro ty co už znají okouzlující atmosféru Českého Woodstocku, to bude znovu nostalgické setkání v podkrkonoší. A pro ty, kteří na posvátnou půdu areálu Na Bojišti ještě nevkročili? Pro ně to bude zkušenost, kterou jim žádný jiný festival u nás nenabídne. 

Program prvního festivalového dnu 

Čtvrtek 16. 8.  ***********  Hlavní Stage  *******************************16:00OPEN18:00Bohoslužba za Václava Havla a Ivana Martina Jirouse18:45Čankišou20:05Michal Prokop & Framus Five21:30Adam Cohen (can)23:00Anti-Flag (usa)00:30Představujeme / Introduce : Jessie Evans (usa)Čtvrtek 16. 8. ***********  Undergroundový stan  *****************19:00Michal Šeps & Band21:00The Flying Eyes22:30Už jsme doma00:30Vlasta Redl02:30Baťa a Kalábůf něžný beat

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio