Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Václavské náměstí zaplnila Holešovská výzva

V návaznosti na čtvrteční demonstrace, které probíhaly po celé republice a kterých se zúčastnilo odhadem necelých deset tisíc lidí, se lidé i v pátek sešli za hraní písní Karla Kryla na Václavském náměstí. Oproti čtvrtku se sešel asi poloviční počet demonstratů.

V návaznosti na čtvrteční demonstrace, které probíhaly po celé republice a kterých se zúčastnilo odhadem necelých deset tisíc lidí, se lidé i v pátek sešli za hraní písní Karla Kryla na Václavském náměstí. Oproti čtvrtku se sešel asi poloviční počet demonstratů. Někteří přišli s transparenty nebo visačkami, které nesly nápisy jako „Stydím se za vládu a prezidenta a chci jejich demisi“, „Nebuďme stádo ovládané ČT“, „Konec hry“ nebo „Pryč s politiky a mafiány“.

Demonstrace začínala v pět hodin odpoledne a během dvou hodin vystoupilo před dav deset řečníků, kteří kritizovali společenské poměry v naší zemi. Většinu jejich posluchačů tvořili starší lidé, někteří sympatizanti komunistické strany. Když jeden z organizátorů Zdeněk Ponert mluvil o iniciativě jako o nestranné, spíše protistranické aktivitě a ve své kritice stran se dostal ke KSČM, byl odměněn nespokojenou reakcí davu.

Dalším významný řečníkem byl Islanďan Hördur Torfason, který před několika lety spoluinicioval protesty na Islandu, jejichž výsledkem byl pád vlády a sepisování nové ústavy. Pro demonstranty měl slova povzbuzení, aby se necítili ve svém boji osamocení. „Nebojujeme jen u vás,“ řekl, „ale všude v Evropě. Všude je korupce, která rozvrací naši společnost, proto je nutné s ní bojovat.“

Premiér Petr Nečas událost komentoval tím, že sice demonstrace a nespokojenost občanů respektuje, ale vláda své postoje a kroky nezmění. Ministr práce a sociálních věcí Drábka zase poznamenal, že pokud chtějí demonstranti protestovat a kritizovat, mají přijít s vlastním alternativním řešením současných problémů.

Názor ministra Drábka je pro českou politiku typický. Snaží se do lidí skrze masmédia vnést pocit, že pokud někdo nesepíše lepší zákony/verze zákonů, nemůže přece o tématu nic vědět a jeho hlas je bez jakéhokoliv kreditu, jakékoliv váhy. Přitom demonstrace jasně slouží pouze k tomu, aby ukázala politikům, že existuje nespokojenost a dokonce dostatečná vůle ji dát najevo.

Samozřejmě je úkolem iniciativy, aby své cíle, názory a svá stanoviska jasně definovala a poukázala přesně na jevy a fakta, které kritizuje. Přesto je sepsání konkrétních z toho vyplývajících zákonů zodpovědností politiků, kteří se rozhodnou iniciativě vyhovět a její podněty vyslyšet. To by ale znamenalo muset se postavit dalšímu oponentovi, který kritizuje, a to je práce navíc.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio