Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Věčné téma voleb - předvolební průzkumy

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny konečně vypukly. A s nimi přicházejí i předvolební průzkumy. Je veřejné mínění opravdu odrazem toho, které strany se dostanou do dolní komory parlamentu? Mají vliv průzkumy na rozhodování voličů?

Výsledky předvolebních výzkumů mě vždy lehce fascinovaly. Především z důvodu, že jsem jim moc nevěřil. Trochu jsem tedy zapátral, podíval jsem se na průzkumy agentur PPM Factum a Sanep, které byly provedeny v lednu před první přímou volbou nového prezidenta a porovnal je se skutečnými výsledky uchazečů o Hrad. Nejvíce se lišil výsledek Karla Schwarzenberga, který dostal v obou průzkumech o 11% hlasů méně než ve skutečnosti. Výrazněji se také neseděla čísla u Vladimíra Franze (dostal by téměř o 5% více) a Jiřího Dienstbiera (ten naopak ztratil 6%). Na druhé straně se nejvíce agentury trefili do čísel Zuzany Roithové (rozdíl asi 0,5%) a Miloše Zemana (odchylka kolem 1%). U ostatních kandidátů se odchylka pohybuje od jednoho do pěti procent.

Moje srovnání průzkumů s reálnými volebními výsledky mě utvrdilo v mém skeptickém názoru, že "hlas veřejnosti", jak jsou výzkumy prezentovány, neodráží výsledek voleb. Kdo zaručí, že politická strana nemůže ovlivnit výsledek předvolebních průzkumů úplatky? Průzkumy se také často mohou aplikovat pouze na malé počty respondentů (pod 1000 respondentů - ČT ráda uvádí něco málo nad 700, což je počet, který vám neuznají za reprezentativní ani v bakalářské práci na Sociologii), proto nemusí být vždy úplně platné. A navíc lidé nemusí brát tuto předvolební otázku vážně. Mladší voliči můžou říct jméno strany, kterou by nikdy nevolili (řeknou nějakou z recese), nebo jednoduše lidé nechtějí říct svůj pravý názor. Bohužel si myslím, že i špatně udělaný a prezentovaný předvolební výzkum ovlivňuje názor, komu nakonec onen lístek do urny hodí. Například mnoho stran se pohybuje na hranici volitelnosti v průzkumech (SZ, Úsvit, SPOZ, KDU-ČSL, Piráti, Svobodní). Volili byste jinak, pokud byste nevěděli, jaké jsou výsledky předvolebních průzkumů? Vysvětlím svou tezi na příkladu. Mnoho mladých lidí by rádo volilo například Piráty nebo Stranu zelených. Hodí jim svůj hlas anebo na to půjdou takticky a vyberou si jinou preferovanou partaj, která se do Poslanecké sněmovny dostane? V tomto ohledu průzkumy velmi znevýhodňují malé strany.

Závěrem bych dodal, že bez ohledu na volební průzkumy rozhodně volit běžte! Pouze nad tím ještě na chvíli zamyslete. Rozhodně je lepší jít volit a pokusit se zvrátit situaci, než nejít, a pak nadávat kdo nám to zase vládne. Moc velká práce, to jistě, na další čtyři roky nebude.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio