Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vladimír 518: Ve squattu jsem se naučil to, co dělám dneska

Školu bojkotoval. V 90. letech začínal s metalovým fanzinem a bydlel 2 roky ve squattu. Dnes má za sebou několik úspěšných desek, vydává knihy a chystá televizní seriál. Vladimír 518, raper s širokým kulturním záběrem a silným životním příběhem.

Ptají se tě na to pořád a já nebudu výjimkou, co znamená Vladimír 518?

Vladimír je odmítnutí nicknamů. Řekl jsem si, že si ponechám své civilní jméno. A to 518 je je číslo mého baráku, kde jsem bydlel na Ladronce.

Teď se zeptám naopak na něco, na co se tě asi moc lidí neptá, byl jsi někdy v base?

Na tvrdo jsem v base nikdy nebyl, ale těch zatčení a cel předběžného zadržení bylo až až. Ať už kvůli grafity, rvačkám nebo dalším věcem, které se odehrávají na ulici. Do vězení jsem to nikdy nedopracoval, ale pokud na to jednou dojde, tak tam asi napíšu knihu, ale určitě to nebudu brát jako prohru.

Co jsi dělal, než jsi objevil rap?

Když pominu úplné dětství, tak jsem svět začal vnímat, když jsem chodil do skautu. Ve dvanácti jsem pak začal poslouchat metal a hned jsem o tom začal psát svůj vlastní fanzine. Můj posluchačský zájem se pak začal postupně měnit, až jsem přešel k hardcoru. Od hardcoru pak už vedla cesta ke grafity a k rapu. Grafity jsou nejsilnější závislost mýho života, kterou jsem kdy zažil. Začal jsem v roce 94 a teď máme rok 2014 a pořád grafity dělám. Neříkám, že jsem aktivní writer, ale nedokážu se toho zbavit.

Žil jsi dva roky ve squattu, proč ses pro to rozhodl?

Po maturitě jsem přemýšlel, co dělat a vyšlo mi z toho, že škola je pro mne nepřijatelná. Školský systém mě doslova sral a tenkrát mě nejvíc zajímaly grafity, rap a komiks a to se nikde nevyučovalo. Nechtěl jsem tedy ztrácet čas tím, že budu dělat kompromisy. Odešel jsem proto do squattu, kde jsem žil za minimální prostředky a naučil jsem se to, co dělám dnes.

Jakou roli hrály v tvém životě drogy?

Drogy byly v mém životě hrozně podstatnou složkou. Mám pocit, že všichni nějakým způsobem řešíme otázky závislosti. Při aplikaci jakýkoliv drogy se ti v mozku uvolňují látky, které může uvolňovat ranní běh, sex, hraní videoher nebo koncert. I z toho důvodu je pro mne droga leccos. Ale s drogama to mám vyřešeno velmi jednoduše. Pro mne je na prvním místě práce a nikdy bych si nevzal destruktivní drogu typu heroin. Když jsem hulil, tak jsem hulil proto, abych posunul svoje vědomí jinam a mohl vidět věci z rozdílných úhlů pohledu. Ne, proto, abych říkal, že mám halušky.

Jak vznikla skupina PSH, tvá alma mater?Díky grafity jsem se seznámil s Orionem, který už tou dobou rapoval, a mne to zajímalo, protože jsem muziku vždy hodně prožíval. V roce 98 mi pak nabídl, jestli nechci zkusit napsat nějaké svoje texty a já jsem řekl, že jo. Až takhle jednoduchý to bylo. Takže jsme spolu začali vystupovat, v roce 2001 jsme vydali svoji první desku Repertoár, v roce 2006, kdy k nám přišel DJ Majk Traffic, jsme vydali Rap'n'roll a pak přišel Epilog.

O PSH ale kolují fámy, že jste se už rozpadli, jak to vlastně je?

PSH se nikdy nerozpadlo. Koncept naší poslední desky Epilog je, že sehráváme divadelní představení, o tom, že končíme, ale nebylo to myšleno vážně. Myslím si, že nás ještě jedna deska čeká a asi ji budeme točit příští rok. Vždycky to bylo tak, že jsme chvíli pracovali dohromady jako PSH a chvíli na svých sólových projektech.

Proč v tvojí hudbě nenajdeme žádný diss na jiný české rapery? Já jsem se rozhodl, že pokud to nebude nevyhnutelně nutný tak se ostatními nebudu zabývat. Sleduju vyšší témata a tohle mi přijde jako žabomyší války a absolutně mě to nezajímá. Česká scéna mne celkově nezajímá. Mám pár oblíbenců, ale zbytek neřeším.

Kdybys mohl v Čechách změnit jednu věc, co by to bylo?

Vůbec nic. Já věřím, že společnost si hlídá svůj řád sama. Říkat, že chci víc lásky, nejsem kandidát na Českou Miss, abych plácal takový píčoviny. Nemá smysl nic měnit. Každej z nás ČR mění tím, že tady žije a něco dělá a já mám pokusů o to něco změnit, za sebou stovky. Ale to už je pak o svědomí lidi, jestli kradeš nebo buduješ.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio