Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

„Vrchol Everestu byl naplněním všech mých snů,“ říká 16letý horolezec

Dokážete si představit, že byste ve třinácti letech vystoupali na Mount Everest a během dalších tří let dobyli vrcholy všech nejvyšších hor na všech kontinentech? Že ne? Jednomu dnes šestnáctiletému horolezci se to podařilo. Jmenuje se Jordan Romero a poskytl EASY Magazine exkluzivní rozhovor.

Jak ses vlastně dostal ke svému zájmu? Kdo tě k němu přivedl?

Když mi bylo devět let, uviděl jsem ve škole nástěnku, která pojednávala o Koruně planety (Seven Summits, sedm vrcholů na všech kontinentech), která mě velmi zaujala. To byl katalyzátor, který všechno rozjel na následujících šest let. Můj táta Paul Romero a moje nevlastní máma Karen Lundgren mi hodně pomohli to uskutečnit.

Bylo hned jasné, že budeš horolezcem, nebo o tvou přízeň soupeřily i další koníčky?

Vždycky jsem nějak tíhl k ne zrovna typickým školním sportům. Bavilo mě ježdění na horském kole a lyžování. A také cestování po světě s mým tátou. Dospěl jsem k tomu, že být outdoorovým sportovcem je prostě životní styl.

Kdy sis uvědomil, že podnikneš výstup na Mount Everest? Bylo to hned najednou, nebo jsi k rozhodnutí postupně dospěl?

Když jsme začali zdolávat vrcholy Koruny planety, věděl jsem, že jednou Everest stejně zdolám. Táta s nevlastní mámou udělali průzkumný výlet v roce 2009 (rok předtím, než jsme na něj vystoupali).

Co obnáší taková cesta na nejvyšší horu světa? Lze se na to nějak připravit?

Trénink k výstupu na nejvyšší horu světa byl samozřejmě velmi namáhavý. Ačkoliv výstup na Everest nebyl tak těžký jako ta příprava.

Jaké jsi měl pocity, když jsi vystoupal na Mount Everest?

Když jsem dosáhl vrcholu Everestu, byl to pocit naprostého naplnění mých snů. Viděl jsem, že všechna ta náročná příprava se vyplatila.

Vystoupil jsi také na vrcholy všech nejvyšších hor na všech kontinentech. Byl tohle tvůj další cíl po Everestu?

Skončili jsme s výstupem na vrcholy Koruny planety 24. prosince 2011 v Antarktidě. Od té doby jsem se rozhodl spustit projekt Find Your Everest Tour (Najdi si svůj Everest), v jehož rámci vystoupím na nejvyšší bod každého státu USA. Bavím se s místními dětmi, rozdávám jim svoje zkušenosti a chci být s nimi ve spojení. Také chceme dokončit dobrodružný Grand Slam (dobrodružný Grand Slam znamená zdolání nejvyšších vrcholů na 7 kontinentech a dobytí severního a jižního pólu – tohoto milníku dosáhlo pouze 6 lidí) na lyžích na jižní pól letos v prosinci a na severní pól příští léto.

Kvůli takovýmto těžkým výstupům musíš mít jistě dobrou kondici. Posiluješ na každý výstup speciálně, nebo je to vždy stejné?

Mám jeden základní trénink, který absolvuji před každým výstupem. Musím zůstat aktivní po celý rok a přiblížit trénink blíž k lezení. Na přípravě k výstupu na Everest nebo Mount McKinley (nejvyšší hora USA) vláčím batoh až do unavení. Výstup na Cartensz (na ostrově Nová Guinea, nejvyšší hora Austrálie a Oceánie) je velmi technický, a proto jsem strávil více tréninku s lanem.

Jaký je tvůj další plán pro tento rok? Který vrcholek chceš dobýt příště?

Tenhle se rok se zaměřím na „Find Your Everest Tour“. Chci tím inspirovat děti, aby dělaly „zdravá“ rozhodnutí a měly lepší vztah ke sportu. Jednoduše aby si stanovily nějaké cíle a pracovaly na jejich dosažení. Proto chceme vystoupat na nejvyšší vrcholky každého státu USA, které jsou ve Find Your Everest Tour.

Plánuješ se svým koníčkem pokračovat i v budoucnu, nebo by ses chtěl živit něčím jiným?

Ano, chtěl bych se lezení věnovat jako hobby. Zatím přemýšlím o možnostech, co dělat v budoucnosti. Je mi teď 16, mám před sebou ještě rok střední školy, potom vysoká škola…kdo ví...

Dal bys začínajícím horolezcům nějaké rady a tipy? Spousta z nich v tobě jistě vidí svůj vzor.

Nedávejte si hned ze začátku velké cíle. Také jsem hned nevylezl na Everest, musel jsem dost trénovat. Začínejte pomalu a k vrcholu se dostanete. Hory tu budou pořád a vy budete připraveni.

Co děláš, když zrovna nelezeš po horách a jsi doma? Baví tě i ostatní, „normální“ sporty?

Mám rád lyžování a další outdoorové aktivity.

Dokáže takový typ jako ty vůbec odpočívat?

Nejvíce si odpočinu při lyžování. Pak mám také rád setkávání s kamarády.

Otázka na závěr, dokázal jsi i přes svůj věk velké sportovní výkony. Jak?

Držte se! Jednoduše a prostě, pracujte na sobě tvrdě a úspěch se nakonec dostaví. Nic vám samo nespadne z nebe.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio