Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vrtěti ženou

Již bylo natočeno nesčetné množství filmů, které nám přibližují vznik mnoha zásadních vynálezů, filmů, které nás seznamují s důležitými osobnostmi naší historie, nebo nám vykreslují zajímavé osudy dějin. Snímek režisérky Tanye Wexler nás ale již svým námětem může naprosto šokovat.

Již bylo natočeno nesčetné množství filmů, které nám přibližují vznik mnoha zásadních vynálezů, filmů, které nás seznamují s důležitými osobnostmi naší historie, nebo nám vykreslují zajímavé osudy dějin. Snímek režisérky Tanye Wexler nás ale již svým námětem může naprosto šokovat. Rozhodla se totiž natočit romantickou komedii o vzniku přístroje, jenž byl a stále je ve společnosti velice oblíbený. Tímto předmětem je – vibrátor.

OH MY GOD !

Film Vrtěti ženou, známý pod mnoha dalšími jmény, jako například „Oh My God!“ (Och můj Bože!) nebo „In guten Händen“ (V dobrých rukou), nás zavádí do Velké Británie na konci 19. století. Seznamujeme se zde s mladičkým, ctižádostivým a trochu nemotorným doktorem Mortimerem Granvillem (Hugh Dancy), který věří v pokrokové metody lékařství. Věří, že existují bakterie a lidé by měli dbát na větší hygienu, aby předcházeli různým nákazám. Tehdejší britské lékařství je ale stále zaostalé, největší vymožeností doby je pouštění žilou a lékaři své pacienty spíše ohrožují na životech, než aby je zachraňovali. Svými moderními názory se Mortimer velice často protiví svým nadřízeným a tak je několikrát do roka ze svého zaměstnání propuštěn.

ŽENSKÁ HYSTERIE

Naprostý zlom v Mortimerově životě přichází v době, kdy opět přijde o své zaměstnání. Mladý lékař je přijat jako asistent do praxe doktora Roberta Darlympla (Jonathan Pryce). Pan Darlympl se zabývá léčením tzv. hysterie. Podle jeho mínění touto speciální nemocí tehdy trpěla více než polovina žen v Londýně. Co vlastně pojem hysterie znamená ví v dnešní době téměř každý, ale jak se její význam vykládal na konci 19. století již tak zřejmé není. Hysterie se týkala výhradně žen a byla spojována hlavně s neurotickými poruchami. Byl to ale pouze laický termín pro běžné reakce žen. Tuto skutečnost, ale doktor Robert nevěděl, a tak se zabýval léčbou pomocí tzv. ruční stimulace ženských intimních míst. Po příchodu mladého asistenta Mortimera začínají čekárny doktora Darlymla téměř praskat ve švech a vytížený Mortimer zjišťuje, že tato dobře placená a atraktivní práce je přeci jenom dost fyzicky náročná. Začíná si tedy lámat hlavu nad tím, jak si práci ulehčit …

NECHYBÍ ANI LÁSKA

Tento film se ale nezabývá pouze vznikem známé erotické pomůcky, do děje jsou totiž zapleteny i dvě dcery doktora Darlympla, Emily (Felicity Jones) a Charlotte (Maggie Gyllenhaal). Zatímco Emily je slušně vychovaná, bystrá dívka s perfektním přehledem, Charlotte je výbušná, emancipovaná žena s vlastním názorem a snem, za kterým si jde přes všechny překážky, i kdyby jí v cestě stál třeba její vlastní otec. Film Vrtěti ženou by nemohl být zařazován mezi romantické komedie, pokud by alespoň mezi jednou z dívek a doktorem Mortimerem nenastalo nějaké milostné vzplanutí…

FEMINISMUS VERSUS EROTICKÁ POMŮCKA

Již úvod snímku, založeného na skutečných událostech, navodí příjemnou a přátelskou atmosféru, která se nás nepouští ani po celý zbytek filmu. Prostřednictvím herců se dozvídáme poučné věci, například o neutěšeném zdravotnictví té doby, dále zde velkou roli hraje také promlouvání energické Charlotte o neduzích společnosti, charitě a především o nedostatečných právech žen. Postava Charlotty, ztvárněná známou herečkou Maggie Gyllenhaal, ve filmu nabývá značné důležitosti díky jejímu skvělému hereckému výkonu. Ani na moment totiž divák nezapochybuje o její roli feministické aktivistky, o tom, v co věří, a čeho hodlá dosáhnout. Tyto dobové scény patří mezi ty vážnější, hodné k zamyšlení a jsou prokládány odlehčujícími a humornými scénkami například z ordinace, kdy diváka můžou pobavit znuděné „paničky“ přicházející do Mortimerových rukou za potěšením. Vtipný je i fakt, jak se při své práci lékaři tváří vždy naprosto vážně a profesionálně věří ve své poslání léčit závažnou nemoc, která ve skutečnosti ani neexistuje.

Většina lidí, slyšící odvážné názvy filmu či znající jeho námět, by si mohla myslet, že se zde dočká laciných až lechtivých scén. Překvapivě se ale opak stává pravdou a v odvážnějších scénách převládá jakási cudnost a příjemný vtip, který na diváka působí mile a úsměvně. Na druhou stranu se ale film nezabývá zhotovením elektronické pomůcky zas příliš dopodrobna, velkou část děje tvoří spousta událostí, které svádí hlavní hrdiny dohromady. Může se dokonce až zdát, že je často odbíháno od jednoho tématu k druhému a ani jedné složce není věnováno tolik času, kolik by mělo. Příběh tak občas může působit poněkud zkratkovitě a předvídatelně.

FILM BEZ „ZÁPORŇÁKA“

Záleží asi na názoru každého z nás, jak by film ohodnotil, já se však přikláním spíše ke kladům, protože tento vkusně natočený snímek je zajímavý především svým nápadem, kvalitně zpracovaným prostředím i kostýmy a výkony herců. I přesto, že bychom si mohli stěžovat, že film přímo nepřetéká informacemi o vzniku vibrátoru, jak by se mohlo zdát z trailerů, přináší divákovi pobavení a odpočinek. Tato komedie totiž neobsahuje téměř žádného typického „zloducha“, který by ostatním hrdinům ztrpčoval život.

Vrtěti ženou je tedy to pravé pro strávení příjemného odpoledne s filmem, který nejen poučí a rozšíří znalosti v oblasti, kterou se školní učebnice příliš nezabývají, ale také vykouzlí na tváři spokojený úsměv …

 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio