Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vyměňte mobily za papír - undergroundové časopisy se představí v Praze už za pár dní

V době, kdy můžeme všude kolem nás zaznamenávat úpadek tištěné formy, se začínají těšit velké oblibě ručně nebo nízkonákladově vyráběné časopisy – ziny. Festivaly zinů probíhají pravidelně po celém světě, mimo jiné v Brooklynu, Berlíně, San Franciscu nebo v Los Angeles. Letos se bude konat poprvé i v Praze.

Ziny jako formu vyjádření názoru můžeme najít všude napříč historií, lze za ně považovat např. i proslulých 95 tezí Martina Luthera z roku 1517. Avšak ziny, jak je známe dnes, se prvně objevují na konci 20. let minulého století, kdy fanoušci sci-fi žánru začínají vydávat nízkonákladové jednoduché publikace o sobě a svých společných zájmech.

Traduje se, že slovo zine pochází z anglického slova „magazine“, tedy magazín nebo časopis, a jeho původ se datuje k 70. letem minulého století. Na rozdíl od magazínů a časopisů si však ziny zakládají na své nekomerčnosti. Některé definice zinů dokonce uvádějí, že skutečný zin nesmí vyjít ve vyšším nákladu než 100 výtisků. Díky bezpočtu návodů na internetu si svůj zin může vyrobit takřka každý. A jejich popularita stále roste. Stejně tak jako jeho forma, ani obsah nemá prakticky žádná omezení. V zinu se mohou vyskytovat jak krátké povídky, básně, kresby, ilustrace, komiksy, fotografie, myšlenky a nápady, tak i třeba recepty a nejrůznější návody.

Prague Zine Fest

Skutečný boom zinů nastal před pár lety. Ve chvíli, kdy nás digitální éra obklopila ze všech stran, se mnohým lidem zastesklo po jednoduchém papíru se všemi možnostmi, které nabízí. Právě toho se organizátoři prvního festivalu zinů v Čechách drží. K výzvě vrátit papíru jeho kouzlo se připojilo i známé pražské knihkupectví Page Five či umělci jako Imrich Veber, Martin Czeller nebo Petr Hlaváček. Vy se budete moct přesvědčit o krásách tištěných zinů, listovat jimi a případně si je zakoupit 25. dubna v Kokpit Kafe v Praze.

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio