Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Vysoké Tatry: Dobrodružství na dosah

Vysoké Tatry jsou trefa do černého pro všechny, které už nebaví nudné dovolené u moře a kteří jsou znuděni celodenním válením se a nicneděláním.

Co by kamenem dohodil

Nepopiratelnou výhodou moderní doby je fakt, že nám svět leží na dlani. Možnost cestovat kam se nám zachce je dostupnější než kdykoli předtím a mladí lidé se vydávají objevovat krásy Země do nejvzdálenějších koutů světa. Často přitom paradoxně zapomínají na zemi nám nejbližší, po dlouhou dobu součást naší republiky - na Slovenskou republiku.

A co že je na Slovensku tak zajímavého? No přece Vysoké Tatry. Toto pohoří, které tvoří částečně i hranice mezi Slovenskem a Polskem, je pro obě země velice důležitým turistickým centrem. Po celý rok sem přijíždějí turisté poznávat krásy těchto hor - v zimě na lyžích, v létě prostřednictvím vysokohorské turistiky.

Krása dovolené v Tatrách spočívá hned v několika důležitých faktech. Za prvé je to skvělá dostupnost. Večer nasednete do vlaku a ráno jste na místě. Je to rychlé, víceméně pohodlné, ale hlavně levné, což je pro nás studenty většinou jedna z těch podstatnějších kategorií při výběru dovolené. Levné seženete i ubytování (pokud byste mermomocí nechtěli bydlet v hotelu, kde jsou ceny pochopitelně vyšší), a to v takzvaných privátech, které najdete v blízkosti Štrbského plesa. Či v přilehlých vesničkách, odkud každé ráno jezdí autobus do středu Tater.

Na Kriváň nebo Rysy

Samotné hory pak nabízejí nespočetné množství různě náročných procházek či túr, stačí si jen vybrat. Mezi ty nejznámější, ale také nejnáročnější samozřejmě patří túra na Rysy, či Kriváň. Cesta nahoru je někdy opravdu náročná, vyplatí se mít kvalitní boty ale také velkou svačinu, některé „procházky“ zaberou i sedm hodin. Stojí to však za to. Krásná příroda a čistý vzduch, kvůli kterému sem jezdí ročně tisíce lidí, vám zvedne náladu a po zdolání vrcholu se vám naskytne neuvěřitelný výhled. Cestou dolů je pak člověk nabit neuvěřitelným množstvím endorfinů a zážitkem na celý život.

Těm pohodlnějším, kteří příliš neholdují většímu fyzickému vypětí, se nabízí kromě řady příjemnějších, kratších cestiček i možnost nechat se vyvézt nahoru lanovkou. Přichází však o jeden z nejkrásnějších vrcholových pocitů: „Já jsem to dokázala!“

U Jánošíka na návštěvě

A pokud by vás Tatry po pár dnech omrzely (což se ve většině případů nestane), můžete navštívit Slovenský ráj, ideální pro dobrodružnější povahy. Najdete zde ale i několik romantických procházek středem lesa, s křišťálově čistým potůčkem tekoucím po celou cestu jen pár metrů od úzké stezky.

Mezi oblíbené atrakce našich sousedů však nepatří jen příroda. Neodolatelná slovenská kuchyně, jejíž specialitou jsou samozřejmě halušky, vás nadchne nejen chutí, ale především svou poctivostí. V dnešní době, kde se na každém kroku objevují nálepky BIO, není nic více domácího, než pořádná večere v pravé slovenské Kolibě. V Tatrách je prostě neustále co objevovat a ani po několika letech vás tato královská příroda neomrzí. A co víc se přát od dovolené?

Takže obout pohorky, batoh s vodou na záda a hurá na Slovensko.

Zdrpj obrázku: www.utvs.cvut.cz

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio