Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →
Advanced style

Vzácnost: Blogy o stylu, nikoli o módě

„Móda je hlavně o nás samých,“ zní poslaní nekonečného množství současných fashion blogerů. Ovšem je škoda, že stále méně lidí rozlišuje originalitu od banálního trendu.

Tak jako mají popové písničky v základě stejnou melodii, tak mají módní blogy v základě stejný jednotící trend, který postupně prostoupí téměř všechny.

Vzpomínám na Lookbook, který z mého pohledu odstartoval trend sdílení vlastních outfitů ve virtuálním světě, kde se původní pocit revolty a módní nekonvenčnosti proměnil v povinnost vlastnit boty Jeffrey Campbel a něco příliš krátkého a ocvočkovaného na to, aby se tomu mohlo říkat kraťasy. Všichni ti nadšenci se vymezovali trendům tak ostentativně, až se jim začaly šít trendy přímo na míru.

Módní blogeři se stali propagací módních značek a i když se snaží vydělit z masy, vytvořili masu novou. Masu, která kupříkladu adoruje limitované kolekce H&M. Dodávají jim pocit exkluzivity. Není absurdní, že zmiňovaný módní masový řetězec může vytvořit pocit exkluzivity? Jde o roztomilou hru na blogerky z bohatých rodin žijících ve velkých evropských městech (Le Blog de Betty), které dělají reklamu luxusnímu zboží.

Módní blogy je potřeba brát s rezervou. Jako obrázkovou knihu, která by měla inspirovat, nikoli zmanipulovat. 

Najdou se i výjimky

Nemůžu házet všechny do jednoho pytle. Rozhodně existují klenoty, které není na škodu čas od času navštívit. Jen tak, právě pro inspiraci nebo z kratochvíle. 

Jedním z nich je blog Advanced Style. Blog založený Ari Seth Cohenem v roce 2008 dokazuje hned několik věcí: móda není pouze o krásných mladých modelkách, šéfredaktorce amerického Vogue Anně Wintour, pařížském fashion weeku nebo záplavě blogů o obsahu majitelčiny kabelky.

Nejzásadnějším posláním blogu je, že šmrnc, elegance a originalita nejsou pouze výsadou mladých. Cohen na svých fotografiích dokumentuje dámy ve vyzrálém věku, které stárnou s grácií. Přestože Cohen módu ve svém projektu konkretizuje věkem, mohou se stát jeho fotografie inspirací pro kohokoliv. Věk není limitující. Je to módní blog o stylu, nikoli o módě. 

Díky posledním trendům (buď úspěšný bloger a vydej knihu) následoval Cohen  již ikonického fotografa módy z ulic Scotta Schumana (The Sartorialist) nebo interiérového fotografa Todda Selbyho, a po jejich vzoru vydal knihu svých fotografií. Z virtuální reality do vaší knihovny. Kouzelné zhmotnění pomíjivého okamžiku. 

Cohenovo odhodlání a plno nadšených fanoušků mu navíc díky Kickstarteru (HitHit je jeho českou obdobou) umožnilo vytvoření dokumentu o ženách, které zvěčnil na svých fotografiích. 

Nechci nikoho odrazovat od prohlížení módních blogů, jen se domnívám, že by si měl každý dobře vybrat těch pár svých a i ty brát s rezervou. Vidět v nich touhu vyjádřit se, trochu reklamy, trochu snahy udat módní trend. Jestliže se trend ujme (ne)úmyslně, je to úspěch, ale původní originalita se proměňuje v masovou zábavu. Tenká hranice. Ale ono je to tak se vším. Jak dlouho vydrží subkultura subkulturou? 

Zdroj fotografií: http://advancedstyle.blogspot.cz

Fotogalerie: 
Advanced style
Advanced style
Advanced style
Video: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio