Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Wrong Cops - když je s policajty něco špatně

Wrong Cops je americký film francouzského režiséra Quentina Dupieux, kterého můžete znát jako režiséra hororu o vraždící pneumatice Rubber (2010) a nonsensového filmu Wrong (2012). Snímek Wrong Cops je také znám pod českým názvem Fízlové, hajzlové, pod kterým teď běží v některých kinech a já vám k němu přináším pár poznámek.

Ještě než si pustíme samotný film, tak se nám už podle názvu honí hlavou, že zde s policajty asi nebude vše v pořádku. Film je náhledem do jednoho dne opravdu strašných policajtů a těžko bychom během něj našli alespoň jednoho policajta, který se nedopustil ani jednoho trestného činu.

Místo toho, aby lidi chránili a pomáhali jim, zneužívají svou moc, prodávají drogy v mrtvých krysách, vydírají ostatní, omylem postřelí člověka, ale neobtěžují se ho odvést do nemocnice. Normálně se zde zkrátka nechová nikdo, z čehož plynou neskutečně bizarních situace, které vám budou připadat buď vtipné, nebo nesnesitelné.

Na komedii se zasmějete málo

V první polovině filmu se hodně zasmějete, a tak nabydete dojmu, že je tento film skvělou komedií, která vám prostě musí zvednout náladu. Druhá polovina filmu je však o vtipné scény chudší. Spíš než vtipnost v ní převládá absurdita a vy svádíte boj, zda film dokoukat a nebo ne. A některé věci jsou zde opravdu přitažené za vlasy a to někdo nemusí.

Marylin Manson? Ano, ale jen na pár minut.

Pokud se chcete na tento snímek podívat hlavně kvůli zpěvákovi a herci Marylinu Mansonovi, tak budete nejspíš zklamaní. Marylin Manson sice ve filmu hraje emo teenagera, ale jeho role je opravdu malinká.

Nedostatek gradace a vysvětlení

Některé přiběhy, ať už policajtů nebo ostatních lidí, se kterými se v průběhu filmu setkáváme, postrádají gradaci. Jestli máte rádi filmy, ve kterých je vše vysvětleno, a tak o nich nemusíte po jejich skončení několik dní přemýšlet, tak po tomto filmu se vám bude z hlavy opravdu kouřit. Je zde totiž spíš víc věcí nevysvětleno než vysvětleno. Životní osudy policajtů jsou trochu nastíněné, ale rozhodně ne detailně, a tak se můžete pouze domnívat, co je vedlo k jejich činům. A není zde například jasné, co se stalo s několika postavami.

Soundtrack na jedničku

Velkým plusem, který bych v tomto snímku našla, je bezpochyby soundtrack. Hudba se tu objevuje v souvislosti s jednookým policajtem, který se neúspěšně snaží prorazit v hudebním průmyslu. Autorem hudby je Mr. Oizo a někteří z vás už tuší, že Mr. Oizo a Quentin Dupieux je tatáž osoba.

Neodradil, dokonce navnadil

Ačkoliv bych si tento film již po druhé nepustila, nelituji, že jsem ho zhlédla. Nemyslím si totiž, že bych ho v nejbližší době vypustila z hlavy, protože jsem takový film ještě nikdy neviděla a kupodivu bych chtěla vidět i další tvorbu tohoto režiséra. I přes absenci většího množství vtipných scén, tam totiž byly takové, které si budu pamatovat ještě dlouho.

Trailer:

Zdroj hlavního obrázku: http://www.stockholmfilmfestival.se/sv

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio