Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Za českým snem: Příběhy z vietnamských večerek

,,Jsem tu 4 roky, chci se vrátit do Vietnamu. Ale zatím na to nemám peníze."

Pojďte s námi zabrousit do vietnamských večerek a přečtěte si příběhy jednotlivých obchodníků. Kdo chce zůstat a komu se tu naopak nelíbí? Naši fotoreportéři Ondřej Trhoň a Hoai Le Thi vám to s radostí prozradí.

Hai

Hai je tu už pět let. Česko si vybral, protože zde už měl pracující známé - ze své rodiny je tu ale jediný. Proto posílá část peněz zpátky do Vietnamu, aby jí zajistil lepší život. K České republice ale zvláštní vztah nemá.

„Chci tu být, než si vydělám. Pak se vracím do Vietnamu. Vietnam je má vlast,” říká.

Hung

Hungova rodina tu už je dlouho, on sám dvacet let - je už z druhé generace. Hung se drží schématu zaběhlého ve vietnamské komunitě čtyřicátníků, kteří se do Čech dostali v rámci dohod s československým socialistickým režimem. V obchodě vydělává proto, aby jeho syn mohl dostudovat vysokou školu, pak se chce vrátit do Vietnamu. To ale podle Hunga potrvá ještě tak pět let. Jeho syn chce v České republice zůstat.

Ngoc a Kien

Sourozenci Ngoc a Kien už vedou obchod sedm let a původně pocházejí z Hanoje. Přestože se chtějí v budoucnu do Vietnamu vrátit, nevylučuje Ngoc, že se do České republiky přistěhuje i jeho manželka a rodina. "Záleží to na finanční situaci. Na tom,  jak dobře budu vydělávat," vysvětluje.

Hanh

Přestože původně chtěl do USA, zvolil Hanh před pěti lety kvůli menší byrokracii a levnějšímu životu nakonec Česko. Ve Vietnamu mu stačí trávit dovolené, vracet zpátky se nechce - platy v České republice jsou prý vyšší.  Jeho rodinní příslušníci tam zůstali, a tak pracuje jako zaměstnanec obchodu, aby mohl financovat jejich studium ve Vietnamu.

Tham

„Žít v Česku je jednodušší,“ odpovídá Tham na naši otázku, proč o trvalém návratu do Vietnamu neuvažuje. Žije tu už dva roky a jeho rodnou zemi mu prý stačí vídat o dovolených. Tak jako řada dalších Vietnamců posílá peníze zpátky do Vietnamu, aby z vyšších výdělků tady mohl financovat rodinu, která tam zůstala.

Nga

Na české prostředí si Nga za osmnáct let už tak zvykl, že do Vietnamu hodlá jezdit jen na dovolené. Do Česka se dostal díky své sestře a život je prý „ve všech hlediscích jednodušší.“ Sám sice česky neumí, jeho děti už ale studují na české základní škole.

Manh

„Chci tu být ještě pár let, zatím nemám na návrat peníze,“ říká Manh, který v České republice žije už čtyři roky. Hned ale vysvětluje, že to s návratem možná nebude tak jasné - Manhova rodina čítá tři děti a chce tu zůstat, než dostudují. „Nevím jak to bude. Nevím, jestli budou chtít po dostudování zpátky do Vietnamu,“ říká.

Ninh

Ninh patří k těm, kteří se pro Česko rozhodli z praktických důvodů. „Bylo jednodušší se sem dostat než do Německa,“ sděluje nám Ninh důvod, který je ve vietnamské komunitě běžný. Před dvanácti lety sem přijel první a poté dovezl svou manželku i syna. Ten teď studuje ekonomii v Austrálii. Na otázku, jestli se chce vrátit, Ninh odpovídá: „Já jsem tady našel, co jsem hledal. Do Vietnamu se chci vrátit, až budu hodně starý.“

Xuan

„Mám rád české ženy, pivo a guláš,“ usmívá se Xuan. Původně bydlel v Německu, ale na dovolené v České republice se zamiloval do své ženy a kvůli ní tu nakonec zůstal už osmnáct let. „Kdyby nebylo ní, do Vietnamu bych se vrátil. Česko se mi ale celkově líbí,“ dodává.

Kha

Kha patří ke generaci mladých Vietnamců, kteří už ve své rodné řeči neumí psát ani číst. Přestože je od doby, kdy mu byli čtyři v České republice už čtrnáct let, necítí k ní výraznější pouto. „Chci určitě odjet do zahraničí, zůstanu tady jen když budu mít hodně dobře placenou práci,“ vysvětluje. „Nechci dopadnout jako rodiče, kteří jsou v práci od rána do večera.“ Jeho snem jsou Spojené státy, kam by chtěl odcestovat za studiem.

Hinh

„Líbí se mi, jak jsou Češi srdeční,“ vesele povídá Hinh. V Čechách žije už šest let a do Vietnamu se natrvalo vrátit určitě nechce. Je tu spokojená, přestože Českou republiku si sama nevybrala - organizace zprostředkovávající cesty za prací v jejím regionu nabízela jen ji. Svému synovi ale Vietnam ukázat chce, příští rok prý bude už na cestu tam dostatečně velký.

Than

Than se do Česka přestěhoval hned po škole před čtyřmi lety, ale nelíbí se mu tady. Po práci nemá žádnou zábavu a v obchodě musí trávit podle svých slov celé dny. Česko si vybral, protože získat vízum bylo prý o hodně levnější než jinam.

Mau

Mnoho Vietnamců starší generace se do Česka dostalo v rámci dohody mezi Českou republikou a Vietnamem. Mezi ně patří i Mau, která tady žije už deset let a přicestovala sem za svým manželem. Ten dříve pracoval jako dělník a kvůli vyšším příjmům si založili rodinný obchod.

Hien

„Pracoval jsem nejdřív v továrně,“ vypráví svůj životní příběh Hien. „Jenže plat byl nestálý, a tak jsem nastoupil jako zaměstnanec do obchodu,“ dodává. Žije tu teprve dva roky, ale na návrat zatím nepomýšlí.

 

 
Fotogalerie: 
Sourozenci Ngoc a Kien
Nga
Ninh
Tham
Xuan
Than
Mau
Manh
Hien
Hanh
Hinh
Hung
Kha
hai

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio