Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

Zemřel údajný válečný zločinec Nižňanský

V pátek informovala o smrti Ladislava Nižňanského mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná: „Bylo nám prostřednictvím ministerstva vnitra oznámeno, že (Nižňanský) zemřel“. Dle jeho choti se tak stalo v jeho mnichovském domě .

V pátek informovala o smrti Ladislava Nižňanského mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná: „Bylo nám prostřednictvím ministerstva vnitra oznámeno, že (Nižňanský) zemřel“. Dle jeho choti se tak stalo v jeho mnichovském domě . K úmrtí ovšem došlo již před loňskými Vánoci, jenže slovenská justice se o něm dozvěděla až nyní. Úsměvné je, že měsíc před smrtí vydal slovenský soud na Nižňanského zatykač, který bude muset nyní zrušit.

Ladislav Nižňanský byl považován za nacistického válečného zločince. Byl viněn z vraždění civilistů za druhé světové války. Konkrétně se mělo jednat o masakry v obcích Ostrý Grúň, Kžak, Prochoť, Kšinná a Lubina, kde se údajně podílel jako velitel protipartyzánské jednotky Edelweiss na hromadném vraždění. Sám Nižňanský obvinění z masakru odmítal. Do komanda prý musel vstoupit z donucení po potlačení Slovenského národního povstání.

Československý soud odsoudil Nižňanského v roce 1962 k trestu smrti, který však nebyl naplněn. Nižňanský žil několik let v Německu, v roce 1966 získal dokonce německé občanství, a tak se trestu vyhl. V emigraci pak pracoval pro americkou tajnou službu a pro Rádio Svobodná Evropa.

Ani v zahraniční se však Nižňanský soudu nevyhnul. Jeho vinu se však před šesti lety nepodařilo dokázat a soud v Mnichově se přiklonil k názoru, že proces v Československu mohl být zmanipulován. I Nižňanského choď vinu manžela odmítá: „Byl vojákem, bojoval za armádu Slovenského státu, za povstaleckou armádu a bojoval i na druhé straně – bojoval i v Rusku, zažil leccos, ale věřím, protože jsem s ním prožila více než 50 let, že by se podobného masakru nedopustil“.

Slovenský soud sice usiloval o vydání Nižňanského do Slovenska, ale neúspěšně. V roce 2006 změnil trest na doživotí, protože trest smrti byl po pádu komunismu zakázán, ale ani to nepomohlo. Německo Nižňanského nevydalo a ten tedy v klidu dožil v zahraničí. Slovenská justice byla za svůj přístup k tomuto případu již minulý rok kritizována ze strany médií, podle nichž se o vydání Nižňanského dostatečně nesnažila. Soud v Bánské Bystrici ale argumentoval vysokým věkem odsouzeného a faktem, že německá justice muže z obžaloby zprostila.

Případ Nižňanského není jediným člověkem, který se měl jako válečný zločinec zodpovídat před soudem ze svých činů a kterému se podařilo beztrestně uniknout a v poklidu dožít. Pamětníci bohužel vymírají, ale příbuzní a potomci obětí hrůz války by si možná zasloužili trochu méně laxní přístup ze strany justice a alespoň nějaké, byť opožděné zadostiučinění.

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio