Žijeme (a)sociálně! facebook.com/easymagazine →

ZEW: Původně chtěli dovážet lodě, dnes prodávají dřevěné brýle

ZEW jsou dřevěné brýle. Značku založili společně dva brantranci, Antonín a Jonáš. Koupí každých brýlí zasadíte strom a to zdaleka není vše. Kluci v horizontu několika týdnů plánují spustit vlastní manufakturu na dřevěné brýle, zajímá vás co je pro ně nejdůležitější v jejich byznyse?

Kde jste přišli s nápadem dělat dřevěné brýle?

Antonín: Začalo to tím, když naše společná kamarádka řekla, že jestli já a Jonáš budeme jednou dělat něco společně, tak to bude fakt stát za to. Tehdy mne poprvé napadlo, že bych chtěl na něčem spolupracovat s Jonášem. Původně jsme chtěli dovážet lodě z Německa a z Holandska a rekonstruovat je v tady Čechách.

Jonáš: Ale abych ti odpověděl na tu tvoji otázku, před roky jsem narazil na internetu na brýle ze dřeva a všiml jsem si, že v USA je po nich silná poptávka. Oboum se nám líbil nápad vyrábět dřevěné brýle. Americkou značku už někdo tou dobou dovážel, ale my jsme chtěli vlastní brand. Zadali jsem si tedy zakázku u jedné firmy a nechali jsme si je vyrobit.

Antonín: Ono to zní jednoduše, ale my jsme se s tím na rozdíl od jiných párali. Řešili jsme odstíny, tvary,materiály, obaly a komunikovali jsme s desítkami dodavatelů než jsme vybrali ty správné kousky. Pokračovalo to navázáním do dnes trvající spolupráce s občanským sdružením Čmelák - Sdružení přátel přírody. Za každé prodané brýle tedy zasadíme strom.

Jonáš: Idea sázení stromu za prodaný produkt už funguje v USA, nepřišli jsme tedy s ničím novým.

Kolik peněz z prodaných brýlí jde na zasazení stromečku?

Antonín: 30 Kč. Sazenice stojí třeba korunu, ale většina z toho je práce a spojené náklady. Jde tam o celý projekt občanského sdružení, jmenuje se Nový prales. Cílem toho projektu je vysazování stromů z původního spektra českých dřevin.

Co studujete za školu?

Antonín: Já studuji Prague College, ale musel jsem si to teď na nějakou dobu pozastavit.

Jonáš: Já chodím na ČZU, Sustainable use of natural resources.

Vy jsme oba takoví angličani…

Antonín: Já jsem žil dlouhou dobu v Británii, ale on je Američan.

Jonáš: Já jsem nikdy v Anglicky mluvící zemi nebyl.

Antonín: Ale mluví plynule anglicky, jeho otec má dokonce americké občanství.

Jaké máte plány do budoucna?

Antonín: Plánujeme malou manufakturu. Už jsme sehnali prostory, inženýr, to je třetí z našeho týmu, ten nám připravuje všechno od návrhu brýlí až po stroje. Máme 57 m2 dílnu a k tomu 20 m2 kancelář (jako bonus). Inženýr, jménem Matěj, nám ve spolupráci s architektem udělá high designovou dílnu.

Takže už nebudete nakupovat brýle od třetích stran?

Antonín: Ne, my jsme si tím vlastně pouze koupili čas. Věděli jsme od začátku, že chceme dělat vlastní brýle tady v ČR!

Designujete už i vlastní kolekci?

Antonín: Ano. Naše kamarádka dělala bakalářskou práci na téma design brýlí, takže nám s tím bude pomáhat.

Co je pro vás nejdůležitější ve vašem byznyse?

Antonín: Určitě to je zákaznický servis a zpětná vazba je ohromná. Lidi nám říkají, že o nás slyšeli od kamaráda a jedním z důvodu je, že vyměňujeme brýle bez jakýchkoliv problémů.

Jonáš: Nepřímo se nám to vyplácí. Bylo před Vánocemi, jedna slečna si u nás objednala brýle, nemohla si pro ně přijet, tak jsem se s ní domluvil, že jí ty brýle nechám u kamaráda v Holešovicích. Ona nás za to zařadila v Elle mezi TOP 10 pánských dárů. Což nám udělalo velikou radost.

Vše o ZEW najdete na následujícím odkaze: http://zew.cz/

Fotogalerie: 

Komentáře

Žijeme (a)sociálně

Spolupracujeme

  • Majáles
  • Scio